STOP CONTRABANDA:  Circa 110 milioane de ţigarete de contrabandă capturate de autorităţi în 2022

G.D.
Companii / 27 ianuarie 2023

Circa 110 milioane de ţigarete de contrabandă capturate de autorităţi în 2022

În anul 2022, pe fondul eforturilor extinse ale autorităţilor de a stopa activităţile ilegale de la graniţele ţării, peste 110 milioane de ţigarete de contrabandă au fost capturate la frontierele României, conform unui comunicat remis redacţiei. Valoarea pe piaţa neagră a ţigaretelor de contrabandă reţinute de autorităţile române în 2022 se ridică la peste 73 de milioane de lei, conform datelor centralizate pe www.stopcontrabanda.ro, singurul centralizator în timp real al capturilor de ţigarete de contrabandă de pe teritoriul României.

Conform celui mai recent studiu realizat de Novel Research, în 2022 media anuală a comerţului ilegal cu ţigarete a fost de 7,1%, faţă de 8,7% în 2021, aceasta fiind cea mai scăzută din ultimii 15 ani, ceea ce înseamnă implicit şi venituri mai mari la bugetul de stat. Spre comparaţie, nivelul maxim atins de piaţa neagră de ţigarete înregistrat în România în anul 2010 era de 27% din totalul consumului. De asemenea, media anuală a contrabandei cu ţigarete în România se situează sub media de 10% la nivel european.

"Continua scădere a pieţei negre, înregistrată de la an la an, reprezintă un efect îmbucurător al întăririi frontierelor şi al parteneriatului eficient cu autorităţile române pentru combaterea traficului ilicit de ţigări. Scăderea traficului ilicit este în directă corelaţie cu creşterea volumului contribuţiilor industriei de tutun la bugetul de stat, BAT România fiind de altfel cel mai mare contribuabil la bugetul de stat în ultimii doi ani. Rămânem un partener dedicat în susţinerea eforturilor autorităţilor de combatere a traficului ilicit prin intermediul platformei de informare Stop Contrabanda şi prin proiecte de informare şi donaţii de echipamente necesare îndeplinirii acestor obiective," a menţionat Ileana Dumitru, Director juridic şi relaţii publice al Ariei Europa centrală şi de sud, BAT.

Potrivit sursei citate, în 2022, cel mai mare volum de ţigarete de contrabandă capturate a fost înregistrat în judeţele Constanţa (peste 15,6 milioane de ţigarete), Giurgiu (peste 13,7 milioane de ţigarete) şi Vâlcea (aproape 11,2 milioane de ţigarete), capturile reţinute în aceste judeţe reprezentând 44% din totalul volumului înregistrat anul trecut pe teritoriul României, potrivit datelor centralizate pe

StopContrabanda.ro. Traficul ilicit a păstrat un nivel ridicat şi la graniţele de nord ale ţării, cu circa 42% din capturi realizate în această zonă (38,5 milioane de ţigarete).

Autorităţile au identificat în 2022 noi metode de introducere ilegală a ţigaretelor contrafacute în ţară: în luna decembrie a anului trecut, o persoană a încercat să introducă în Romania peste 8.000 de pachete de ţigări de contrabandă, făcând uz de calitatea falsă de diplomat. Volume semnificative de ţigări de contrabandă au fost descoperite în rezervorul, aripa sau podeaua mai multor autoturisme care încercau să treacă ilegal graniţele.

Traficul ilicit a proliferat şi pe rutele aeriene în 2022. Capturi semnificative au fost înregistate în aeroporturi, autorităţile reţinând de-a lungul anului mai multe persoane care încercau să tranziteze graniţele cu volume semnificative de ţigări.

De asemenea, potrivit datelor autorităţilor, în 2022 au fost capturate cantităţi semnificative de tutun neprelucrat, cea mai mare cantitate de tutun fiind confiscată de ANAF în luna mai: 10.260 kg de tutun brut, importat scriptic din Indonezia. Anul trecut au fost descoperite şi confiscate peste 50 de tone de tutun (brut, pentru narghilea sau tutun descoperit în fabricile ilegale). Cantitatea este aproape dublă faţă de anul 2021, când au fost confiscate aproximativ 30 de tone de tutun.

Mai mult de 21.8% din ţigările găsite la consumatori în momentul interviurilor din cercetarea de piaţă au fost contrafăcute, înregistrând cel mai mare nivel al ţigărilor contrafăcute în piaţa ilicită din ultimii 10 ani.

Din totalul cantităţilor capturate de autorităţi în anul 2022, mai mult de 40% au fost identificate ca fiind contrafăcute, capturile cele mai importante de astfel de produse fiind făcute în Contanţa, Vâlcea şi Giurgiu.

În acelasi timp, numărul fabricilor ilegale de ţigarete descoperite şi destructurate de autorităţi a crescut la 5 în 2022 faţă de cele 2 descoperite în 2021, acesta fiind de asemenea un indicator al diversificării metodelor reţelelor de contrabandă.

Datele despre evoluţia capturilor de ţigarete de pe teritoriul României pot fi consultate în timp real pe platforma www.stopcontrabanda.ro, o iniţiativă BAT de sprijin al eforturilor autorităţilor prin centralizarea capturilor din întreaga ţară, dar şi prin informarea consumatorilor cu privire la efectele contrabandei cu ţigări asupra societăţii. Campania este desfăşurată în parteneriat cu Poliţia Română, Poliţia de Frontieră Română, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) şi Autoritatea Vamală Română. Campania "Stop contrabanda" a fost lansată de BAT în 2017, pentru a crea un punct unic de informare cu privire la contrabanda cu ţigări, se menţionează în comunicat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb