În luna iunie a acestui an, preţurile apartamentelor de vânzare - vechi şi noi - au înregistrat o creştere de 17% comparativ cu luna iunie a anului trecut, conform celor mai recente date de pe Storia, platforma de imobiliare lansată de OLX. La capitolul contactărilor, datele arată că în luna mai a acestui an au fost cu 47% mai multe interacţiuni între vânzători şi cumpărători comparativ cu luna iunie a anului trecut.
"Începând de astăzi, Indicele de Referinţă pentru Creditele Consumatorilor (IRCC) a scăzut la valoarea de 5,86% pe an, de la 5,9%. Reducerea costurilor de împrumut poate stimula cererea pe piaţa imobiliară, influenţând pozitiv dinamica tranzacţiilor. Atunci când dobânzile au un trend descendent, există o prezumţie clară pentru o potenţială creştere de preţ a proprietăţilor imobiliare. Acest fenomen se datorează faptului că mai mulţi cumpărători sunt motivaţi să achiziţioneze proprietăţi datorită costurilor mai mici de finanţare, ceea ce poate conduce la o creştere a cererii şi, implicit, a preţurilor", a declarat Răzvan Ceapă, Head of Operations Storia & OLX Imobiliare.
Cum au evoluat preţurile apartamentelor de vânzare în Capitală, în luna iunie 2024
În Bucureşti, preţul mediu pentru vânzarea apartamentelor noi şi vechi a fost în luna iunie 2024 de 1.848 euro/metru pătrat. De asemenea, preţul mediu solicitat pentru vânzarea unui apartament nou a fost, în iunie 2024, de 1.810 euro/metru pătrat, un preţ cu 21% mai ridicat faţă de aceeaşi lună a anului anterior, dar similar cu cel din luna mai 2024. În ceea ce priveşte apartamentele vechi, acestea au avut un preţ de cerere de 1.888 euro/metru pătrat, cu 17% mai ridicat faţă de luna iunie a anului trecut şi cu 3% mai mare faţă de cel din luna mai a anului curent.
Evoluţia preţurilor în cele mai mari oraşe din ţară
Comparând preţurile apartamentelor noi de vânzare cu cele ale apartamentelor vechi din cele 9 oraşe analizate, oraşele cu cele mai multe anunţuri de pe platformă, se observă o serie de diferenţe.
Astfel, în Timişoara regăsim cea mai mică diferenţă de preţ între cele două tipuri de imobile (noi vs. vechi), apartamentele vechi fiind cu doar 1% mai ieftine decât apartamentele noi. De asemenea, cea mai mare diferenţă de preţ se regăseşte în cazul apartamentelor vechi din Sibiu, care sunt cu 11% mai scumpe faţă de cele noi. În acelaşi timp, apartamentele vechi din Oradea sunt cu 7% mai ieftine comparativ cu cele noi.
CLUJ-NAPOCA: În luna iunie a.c., preţurile medii pentru apartamentele noi şi vechi din Cluj-Napoca au fost de 2.732 euro/metru pătrat. De asemenea, preţul mediu de cerere pentru un apartament nou a fost de 2.751 euro/metru pătrat, cu 11% mai ridicat comparativ cu luna iunie 2023. Apartamentele vechi din Cluj-Napoca au avut un preţ mediu de cerere de 2.708 euro/metru pătrat, cu 13% mai ridicat comparativ cu aceeaşi lună a anului anterior.
IAŞI: În luna iunie 2024, preţul mediu de cerere pentru apartamentele noi şi vechi din Iaşi a fost de 1.608 euro/metru pătrat. De asemenea, preţurile apartamentelor noi au înregistrat o creştere medie de 13% comparativ cu anul anterior, ajungând la 1.598 euro/metru pătrat, în timp ce apartamentele vechi au înregistrat o majorare de 15%, comparativ cu luna iunie 2023, fiind de 1.629 euro/metru pătrat.
TIMIŞOARA: În luna iunie a.c., preţul mediu de cerere pentru apartamentele noi şi vechi din Timişoara a fost de 1.614 euro/metru pătrat. De asemenea, preţul mediu pe metru pătrat pentru apartamentele noi de vânzare a fost de 1.622 euro, cu 8% mai ridicat faţă de aceeaşi lună a anului 2023. La apartamentele vechi se observă o creştere de 13%, acestea ajungând la un preţ mediu de cerere de 1.611 euro/metru pătrat.
BRAŞOV: În luna iunie a.c., preţul mediu de cerere pentru apartamentele noi şi vechi din Braşov a fost de 1.980 euro/metru pătrat. De asemenea, preţul mediu de cerere pentru apartamentele noi din Braşov a ajuns la 2.044 euro/metru pătrat, cu 5% mai ridicat decât cel din luna iunie 2023. Totuşi, preţurile apartamentelor vechi au crescut accelerat, cu 22% faţă de aceeaşi lună a anului trecut, ajungând la o medie de 1.931 euro/metru pătrat.
SIBIU: În luna iunie a.c., preţul mediu de cerere pentru apartamentele noi şi vechi din Sibiu a fost de 1.621 euro/metru pătrat. De asemenea, preţul mediu de cerere pentru apartamentele noi a crescut cu 21% în luna iunie a.c. faţă de luna iunie din 2023, ajungând la 1.526 euro/metru pătrat. În acelaşi timp, preţurile pentru locuinţele vechi au avut creşteri de 16%, ajungând la 1.691 euro/metru pătrat.
CONSTANŢA: În luna iunie a.c., preţul mediu de cerere pentru apartamentele noi şi vechi din Constanţa a fost de 1.751 euro/metru pătrat. De asemenea, în luna iunie a.c., apartamentele noi au avut un preţ de cerere de 1.787 euro/metru pătrat, cu 4% mai ridicat faţă de aceeaşi lună a anului anterior. În acelaşi timp, apartamentele vechi au avut preţuri medii de cerere cu 11% mai ridicate faţă de luna iunie 2023, ajungând la o valoare de 1.714 euro/metru pătrat.
ORADEA: În luna iunie a.c., preţul mediu de cerere pentru apartamentele noi şi vechi din Oradea a fost de 1.582 euro/metru pătrat. De asemenea, preţul mediu pe metru pătrat pentru apartamentele noi a fost de 1.649 euro (în creştere cu 9% în iunie 2024 vs. 2023). Preţurile medii pentru apartamentele vechi au crescut, atingând un preţ mediu de cerere de 1.537 euro/metru pătrat, cu o majorare de 16% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.
CRAIOVA: În luna iunie a.c., preţul mediu de cerere pentru apartamentele noi şi vechi din Craiova a fost de 1.614 euro/metru pătrat. De asemenea, preţul mediu de cerere pentru apartamentele noi a fost de 1.645 euro/metru pătrat (în creştere cu 11% în iunie 2024 vs. 2023), în timp ce preţul de cerere pentru cele vechi a fost de 1.601 euro/metru pătrat, cu 10% mai ridicat comparativ cu aceeaşi lună anului anterior.
Analiza a fost realizată de Storia - platforma de imobiliare lansată de OLX, ca parte din iniţiativa "Drumul inteligent spre acasă", prin care brandul îşi propune să contribuie la transparentizarea informaţiilor necesare tuturor cumpărătorilor, chiriaşilor, proprietarilor, agenţilor şi dezvoltatorilor, cu scopul de a-i susţine să ia decizii în cunoştinţă de cauză.