STRATEGIA 2015-2018 PENTRU ROMÂNIA BERD vrea să dezvolte piaţa de capital şi sectorul privat

PETRE BARAC
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 7 octombrie 2015

BERD vrea să dezvolte piaţa de capital şi sectorul privat

Matteo Patrone: "Ne dorim ca nivelul investiţiilor totale să fie de 1,5 miliarde euro, în următorii patru ani, sau să fie în uşoară creştere"

Consiliul de Administraţie al Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a aprobat noua strategie pentru România, ce va ghida investiţiile băncii în ţară pentru următorii patru ani.

Priorităţile BERD pe plan local, în perioada 2015-2018, sunt extinderea accesului la finanţare prin stimularea creditării şi dezvoltarea pieţelor de capital, reducerea disparităţilor regionale şi stimularea incluziunii prin intermediul infrastructurii comercializate, precum şi creşterea competitivităţii sectorului privat.

Matteo Patrone, directorul BERD pentru România, a declarat: "Ne propunem să stimulăm creşterea sectorului privat din România, prin extinderea accesului la finanţare, cu accent pe dezvoltarea pieţei de capital. Cu economia în revenire, condiţiile sunt potrivite pentru companii să îşi sporească competitivitatea prin structuri de finanţare echilibrate şi practici de management îmbunătăţite. BERD va lucra, de asemenea, la reducerea disparităţilor regionale prin finanţarea infrastructurii esenţiale, care să promoveze incluziunea economică. Vom combina investiţiile cu sprijinul pentru reforme, îmbunătăţind, totodată, guvernanţa corporativă în întreprinderile de stat".

Potrivit sursei citate, dezvoltarea pieţei locale de capital este un pilon strategic pentru BERD, însă "dacă nu există IPO-uri (n.r. oferte publice iniţiale), nu putem face prea multe".

Matteo Patrone a explicat: "Noi investim în funcţie de ofertă şi de nevoile din piaţă. IPO-urile sunt o ţintă pentru noi, dar nu excludem şi posibilitatea unor oferte publice secundare, dacă au în spate proiecte interesante şi planuri de afaceri care să le justifice".

BERD deţine pachete de acţiuni în mai multe companii listate pe Bursa de Valori Bucureşti (BVB), printre care la Banca Transilvania (TLV) - 14,3% şi la Electrica (EL) - 8,6% din acţiuni. Domnul Patrone a spus că, în prezent, BERD nu are planuri să-şi reducă plasamentele existente pe BVB, dar că nu exclude această posibilitate pe viitor, dacă vor apărea motive raţionale.

Şeful instituţiei bancare în ţara noastră a adăugat: "BERD poate să investească orice sumă cuprinsă între 1 şi 100 de milioane euro. Problema nu este de mărime, ci de politica instituţiei şi de "povestea" din spatele companiei care se listează. În general, decizia investiţiei ţine de impactul tranziţional şi semnalul pe care l-am da pieţei fiind acolo".

592 milioane euro - investiţiile BERD pe plan local, în 2014

Oficialul BERD nu a menţionat suma totală pe care banca o va aloca investiţiilor din ţara noastră, în următorii patru ani, această valoare urmând să fie decisă de board-ul instituţiei pe care o reprezintă. Totuşi, Matteo Patrone susţine că investiţiile locale vor fi sub nivelul de anul trecut, undeva la 592 de milioane de euro.

"Încă definim cât vrem să investim, în următorii ani, în regiunile în care suntem prezenţi. Vom încerca să menţinem sau să creştem uşor nivelul investiţiilor derulate în perioada precedentei strategii de ţară, dar acest lucru depinde de ce va decide banca în privinţa investiţiilor pentru România", a mai spus domnul Patrone.

În precedenta perioadă de patru ani, investiţiile BERD la noi au fost de circa 1,5 miliarde euro, prin 75 de proiecte, instituţia concentrându-se pe dezvoltarea pieţei de capital, dezvoltarea infrastructurii, a segmentului de energie regenerabilă şi pe creşterea competitivităţii sectorului privat.

Şeful BERD în ţara noastră a amintit de vizita pe care premierul Victor Ponta, ministrul Transporturilor, Iulian Matache, şi ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici au avut-o în urmă cu două săptămâni la sediul BERD din Londra pentru a discuta despre colaborările din proiectele viitoare.

Matteo Patrone a explicat: "Nu vom avea o alocare de bani pentru o regiune specifică. Avem în vedere România pe ansamblu. Vizăm infrastructura care să lege unele regiuni de altele, dar nu ne concentrăm pe anumite regiuni. Avem o listă de posibile investiţii pentru România, dar mai lucrăm să o scurtăm şi să prioritizăm proiectele. În timpul vizitei pe care premierul Ponta a făcut-o la Londra s-au discutat mai multe proiecte, pe care le analizăm în prezent".

Totodată, domnul Patrone a menţionat că instituţia bancară va continua să investească în mod egal în sectoarele economice ale ţării noastre: "Vom încerca să menţinem un portofoliu destul de echilibrat în ceea ce priveşte distribuţia pe sectoare".

BERD estimează că economia României va creşte cu aproximativ 3% în 2015 şi 3,2% în 2016, plasându-se printre ţările cu cea mai mare creştere economică din sud-estul Europei. Până în prezent, banca a investit în total peste 7 miliarde de euro în România şi a mobilizat mai mult de 14 miliarde de euro din alte surse de finanţare în toate sectoarele economiei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb