STRATEGIA 2021 Petrom îşi propune investiţii de 0,8-1,2 miliarde euro pe an

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 20 iunie 2012

Mariana Gheorghe, CEO Petrom, a declarat că direcţiile strategice ale Petrom pentru 2021 le reconfirmă pe cele existente anterior în Strategia pentru 2015.

Mariana Gheorghe, CEO Petrom, a declarat că direcţiile strategice ale Petrom pentru 2021 le reconfirmă pe cele existente anterior în Strategia pentru 2015.

Petrom a investit peste un miliard de euro anual, în perioada 2009-2011, şi ar continua să investească în medie 0,8-1,2 miliarde euro pe an, în condiţiile unui mediu favorabil investiţiilor, potrivit strategiei companiei pentru 2021, aprobată, vineri de către Consiliul de Supraveghere.

Având în vedere expunerea mare a portofoliului Petrom la preţurile volatile ale ţiţeiului, un mediu investiţional favorabil cu un regim de reglementare şi fiscal transparent, corect şi predictibil este necesar pentru a ne atinge obiectivele strategice şi a realiza investiţiile preconizate, se arată în comunicatul "Petrom".

Mariana Gheorghe, CEO Petrom, a declarat că direcţiile strategice ale Petrom pentru 2021 le reconfirmă pe cele existente anterior în Strategia pentru 2015, asigurând astfel continuitate în dezvoltarea companiei, şi corespund strategiei Grupului OMV pentru 2021: "Petrom intenţionează să rămână compania integrată de ţiţei şi gaze lider în regiune, cu performanţa durabilă necesară pentru a susţine creşterea potenţială a segmentului upstream în regiunea de vecinătate a Mării Negre. Credem că România are un potenţial semnificativ de furnizare de energie, care îi poate reduce dependenţa de importuri. Petrom este bine poziţionată pentru a susţine sectorul energetic, contribuind astfel la creşterea economică a României".

Direcţiile strategice ale Petrom au fost actualizate pe baza unei analize a sectorului energetic din România şi luând în considerare evoluţiile internaţionale şi regionale ale sectorului.

Potrivit comunicatului, consumul de ţiţei şi gaze va continua să crească şi va reprezenta aproximativ 60% din cererea de energie a României până în 2021: "Cu o pondere curentă a importurilor de 20-30%, relativa independenţă energetică a României este probabil să scadă. Până în 2030 se estimează o creştere a importurilor la 40-50%, ca urmare a cererii mai mari de energie primară şi a declinului natural al producţiei interne de hidrocarburi. Cu toate acestea, România are un potenţial mare de furnizare de energie, care poate fi deblocat cu investiţii semnificative, din care, numai pentru deblocarea potenţialului de hidrocarburi, sunt necesare peste 20-35 miliarde de euro până în 2030".

Ponta: Guvernul şi OMV vor negocia un pachet de măsuri prin care ambele părţi vor avea de câştigat

Guvernul şi OMV vor începe în perioada imediat următoare negocierile pe un pachet de măsuri prin care ambele părţi să câştige, autorităţile aşteptând ca investitorul să ajute Executivul să depăşească o perioadă dificilă, dar fiind conştiente şi de importanţa investiţiilor, afirmă premierul Ponta.

Premierul Victor Ponta a efectuat, luni, o vizită oficială în Aus-tria, în care s-a întâlnit şi cu preşedintele OMV, proprietarul Petrom.

La întoarcerea în ţară, şeful Guvernului a arătat că nu poate prezenta multe detalii legate de aceas-tă discuţie, precizând doar că subiectul principal a fost legat de capacitatea autorităţilor de la Bucureşti de a asigura în relaţia cu OMV atât predictibilitate, cât şi "un control într-o anumită măsură" asupra preţului carburanţilor. În acelaşi timp, tema discuţiei a fost legată şi de proiectele de investiţii în Româ-nia aprobate de conducerea OMV pentru următorii zece ani, precum şi de litigiile rezultate din clauzele contractuale de privatizare a Petrom, anunţă Mediafax.

"Comitetul interministerial constituit de Guvern şi reprezentanţii OMV vor negocia în perioada imediat următoare fiecare punct. Eu am un sentiment pozitiv faţă de modul în care OMV nu doar că va investi în continuare, ci va participa alături de Guvern la efortul de a trece o perioadă dificilă din punct de vedere economic şi social. Impresia mea este că va fi o situaţie de win-win", a spus Ponta, precizând că autorităţile române nu vor ignora în negocieri faptul că OMV contribuie prin impozitele plătite şi reinvestirea profitului la crearea locurilor de muncă.

Şeful Guvernului a declarat recent că intenţionează să aibă o dis-cuţie cu producătorii de produse petroliere privind suprataxarea veniturilor excepţionale, spunând că nu îi plac deciziile impuse cu forţa, dar că este o perioadă specială în care toţi trebuie să participe la "efortul ţării".

Şi ministrul Economiei, Daniel Chiţoiu, a declarat că Guvernul pregăteşte un proiect de lege privind suprataxarea veniturilor excepţionale ale companiilor petroliere, care ar urma să fie aprobat până la finele anului şi aplicat din 2013.

Domeniul Explorare şi Producţie (E&P) va rămâne coloana vertebrală a companiei

Domeniul Explorare şi Producţie (E&P) va rămâne "coloana vertebrală a companiei", iar pe termen scurt accentul se va pune pe stabilizarea producţiei convenţionale, pentru contracararea în mare măsură a declinului natural, şi pe creşterea eficienţei operaţionale.

În acest scop, compania va continua proiectele de redezvoltare a zăcămintelor, va explora şi dezvolta noi zone de producţie, prin extinderea actualelor zone, va aplica tehnologii noi şi va optimiza portofoliul E&P prin parteneriate.

Pentru a îmbunătăţi valoarea pe termen mediu a E&P, Petrom va continua activităţile pentru creşterea factorului final de recuperare a ţiţeiului şi gazelor, explorarea, evaluarea şi dezvoltarea descoperirii de gaze din cadrul blocului Neptun din Marea Neagră, dacă se va confirma viabilitatea comercială, şi extinderea limitelor şi adâncimilor de explorare a hidrocarburilor.

În sectorul de Gaze şi Energie, activităţile Petrom se vor concentra, pe termen scurt, pe lansarea exploatării comerciale a centralei de la Brazi (860 MW), în a doua parte a anului 2012. Pentru a creşte valoarea portofoliului de gaze, Petrom va urmări să îşi îmbunătăţeas-că vânzările de gaze şi să promoveze condiţii echitabile de piaţă, conform comunicatului.

Pe termen mediu şi lung, Petrom va explora oportunităţile din surse regenerabile şi va evalua investiţii ulterioare în infrastructura aferentă proiectului gazoductului Nabucco. Totodată, va explora dezvoltarea unui potenţial hub de gaze naturale.

În Rafinare&Marketing, OMV Petrom va finaliza până în 2014 modernizarea Petrobrazi, rafinărie integrată cu activitatea de E&P, şi va continua să-şi îmbunătăţească operaţiunile, să reducă nivelul costurilor şi să crească eficienţa.

Totodată, compania va continua să modernizeze reţeaua de depozite de carburanţi pentru a sprijini reţeaua de distribuţie prin staţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb