STRATEGIA DE DEZVOLTARE A ROMÂNIEI " ÎNTRE ZONA EURO ŞI ZODIA LEULUI" EDIŢIA A III-A / GHEORGHE IALOMIŢIANU: "O strategie trebuie să asigure priorităţi pe o perioadă de cel puţin zece ani"

S.A.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 25 mai 2017

"O strategie trebuie să asigure priorităţi pe o perioadă de cel puţin zece ani"

Orice strategie de dezvoltare a României trebuie să asigure orientări şi priorităţi pe o perioadă de cel puţin zece ani de zile, a declarat, ieri, Gheorghe Ialomiţianu, fost ministru de Finanţe, care a precizat că politicile fiscale nu trebuie schimbate în fiecare guvernare, pentru a se evita, astfel, instabilitatea.

Domnia sa a afirmat: "Nu trebuie să schimbăm politicile fiscale de la un guvern la altul, chiar dacă e susţinut de aceleaşi partide. Trebuie să ştim unde ajungem cu economia, cu învăţământul, cu agricultura, cu turismul, vrem să ştim unde ajungem pentru că observăm că nu avem stabilitate. Sigur, am avut un obiectiv foarte important - aderarea României la Uniunea Europeană -, dar trebuia ca acea strategie de dezvoltare să fie aplicată şi să vedem încotro se îndreaptă economia, ca de-abia apoi să vedem când intervenim şi când modificăm politicile fiscale. Am observat la sfârşitul lui 2008 că am avut o creştere nesănătoasă şi multe lucruri negative au venit şi din cauza politicii prociclice (...) şi am intrat în criză fără să sprijinim mediul de afaceri, pentru că spaţiul fiscal era inexistent. (...) Deci avem nevoie de o strategie de dezvoltare a ţării, deoarece până acum am avut doar obiective".

Fostul ministru a precizat că politica fiscală trebuie să urmeze o strategie de dezvoltare şi să intervină atunci când mediul de afaceri are nevoie, aşa cum s-a întâmplat în ţara noastră în perioada 2008-2009, şi a subliniat faptul că schimbarea politicii fiscale de la an la an nu asigură predictibilitate.

"Politica fiscală internă e ca ploaia: dacă plouă prea mult şi unde nu trebuie, atunci efectele sunt negative", a atras atenţia Gheorghe Ialomiţianu.

În opinia dumnealui, o politică fiscală trebuie să susţină creşterea economică, dar în mod sustenabil. Domnia sa consideră că noua Lege a salarizării, dorită de Guvernul Grindeanu, nu va fi sustenabilă, deoarece nu există suficiente resurse.

Fostul ministru estimează că obiectivul de deficit bugetar situat sub 3%, impus la Maastricht, nu va putea fi păstrat, deoarece actualul Executiv, prin implemetarea programului de guvernare, va stimula consumul, în detrimentul producţiei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb