Strategia fiscală, pritocită separat de PD şi PNL

Romana Puiuleţ
Ziarul BURSA #Politică / 2 septembrie 2005

Liberalii şi democraţii îşi fac separat şi pe ascuns cîte o strategie fiscală

Strategia fiscală prezentată de ziarul "BURSA", în ultimele două numere, a stîrnit controverse în Alianţa PNL-PD. Reacţiile pe care le-am primit la redacţie nu au pus nici o clipă la îndoială autenticitatea datelor prezentate în documentul pe care l-am făcut public, ci au vizat, exclusiv, modalitatea în care am intrat în posesia materialului şi mai ales de unde provine acesta: de la Ministerul Finanţelor, Cabinetul premierului Călin Popescu Tăriceanu sau Centrul de Prognoză al Guvernului. Şi asta pentru că toate cele trei centre de interese şi-au întocmit propria strategie în funcţie de culoarea politică. Mai exact, premierul Călin Popescu Tăriceanu lucrează la propria strategie cu un grup de experţi ai CEROPE, fostul ministru al finanţelor, Ionuţ Popescu, susţine că a lucrat, la Ministerul Finanţelor, la o altă strategie fiscală alături de mai mulţi experţi printre care şi Valentin Lazea de la Banca Naţională, în timp ce la cabinetul vicepremierului Gheorghe Seculici, mai nou al lui Gheorghe Pogea, ambii reprezentanţi ai Partidului Democrat, experţii au elaborat o altă strategie. Strategia pos-tată de noi pe site se apropie însă mai mult de cea întocmită de reprezentanţii PD, avînd în vedere că ieri, preşedintele executiv al PD, Adriean Videanu, a susţinut că nu există motive pentru majorarea fiscalităţii aşa cum declara cu puţin timp în urmă preşedintele PNL, Călin Popescu Tăriceanu. Strategia de politică fiscală prezentată de Adriean Videanu a fost pusă la punct, în Guvern, chiar de strategii care au întocmit programul de guvernare al Alianţei, autorii cotei unice. Printre aceştia se numără Cristian Stănică, Adriean Videanu, Gheorghe Pogea şi Ene Dinga. Pe de altă parte, Călin Popescu Tăriceanu a colaborat cu alţi experţi care, şi-au regăsit, la rîndul lor, concluziile în strategia prezentată de noi.

Mai apoi, există tabăra ex-ministrului Ionuţ Popescu cel care a perfectat, la rîndul său, o altă strategie, la care au participat şi experţi ai Băncii Naţionale. Ex-ministrul ne-a explicat, zilele trecute, că puncte din strategia care intrase în posesia noastră, cele referitoare la TVA sau cea referitoare la creşterea nu-mărului de salariaţi din agricultură s-au regăsit şi în strategia care i-a fost lăsată moştenire actualului ministru, Sebastian Vlădescu.

Pe de altă parte, economistul Daniel Dăianu, ne-a declarat că Raportul privind strategia bugetară şi fiscală este rezultatul "eforturilor unui grup de experţi independenţi, din care fac parte economişti asociaţi cu Centrul Român de Politici Economice, Grupul de Economie Aplicată, Academia de Studii Economice, universităţi din străinătate, etc". Domnia sa precizează că, la solicitarea Guvernului, acest grup "a analizat politica fiscală prin prisma constrîngerilor bugetului public pe termen scurt, mediu şi lung, din perspectiva aderării la Uniunea Europeană. "Guvernul va analiza şi decide în funcţie de obiectivele şi constrîngerile sale", mai spune analistul. Totodată, Daniel Dăianu sesizează că unele aspecte prezentate în strategia publicată de ziarul BURSA nu fac parte din Raportul grupului de experţi.

Aşadar, înţelegem că mai multe puncte din documentul prezentat de noi coincid în toate cele trei strategii. Acest fapt a fost confirmat, pe rînd, de Adriean Videanu, în conferinţa de presă susţinută ieri, de Ionuţ Popescu, prin faptul că a recunoscut unele aspecte din problemele ridicate de strategie şi de experţii care lucrează pentru premier, prin declaraţia domnului Dăianu. Lupta orgoliilor îi împiedică însă pe reprezentanţii partidelor din Alianţă să recunoască faptul că fiecare partid, atît PD, cît şi PNL, lucrează pe ascuns la una şi aceeaşi strategie fiscală care urmează să fie prezentată săptămînă viitoare în Guvern.

Democraţii nu vor majorarea TVA

Preşedintele executiv al PD, Adriean Videanu, declară, din nou, că nu există nici un motiv, în acest moment, pentru majorarea fiscalităţii. Potrivit spuselor sale, problema a fost pentru prima dată ridicată de experţii FMI, care s-au arătat îngrijoraţi că nu există suficiente venituri la buget.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb