Strategia lui Anghel a eşuat

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 28 august 2015

Strategia lui Anghel a eşuat

Consiliul Bursei de Valori Bucureşti (BVB) îşi va încheia, oficial, mandatul la începutul anului viitor, însă este clar de pe acum că nu are nici o şansă să îşi îndeplinească obiectivul ambiţios asumat, în urmă cu patru ani.

Lucian Anghel, preşedintele BVB, spunea, în prima sa conferinţă de presă, din februarie 2012, când a prezentat strategia noii echipe de conducere: "Până în 2015 ne dorim ca BVB să fie unul dintre cele mai active instrumente de finanţare a economiei atât pentru companiile de stat, cât şi pentru cele din mediul privat, ca alternativă la finanţarea bancară. Viziunea noastră este ca BVB să fie o bursă de referinţă pentru Europa de Sud-Est, să transformăm BVB într-un hub regional, ca piaţa din România să reprezinte o alternativă pentru companiile listate pe alte burse din zonă. Dar acestea se fac în timp. Dacă dezvoltăm BVB, ajungem să dezvoltăm şi piaţa de capital din România".

Tot atunci, preşedintele BVB a cerut pieţei să aibă răbdare, printr-una dintre afirmaţiile care l-au făcut celebru: "O femeie are nevoie de nouă luni ca să nască un copil, însă nouă femei nu pot naşte un copil într-o lună. Lucrurile necesită timp".

Domnule, Anghel, suntem în 2015!

BVB nu este unul dintre cele mai active instrumente de finanţare a economiei atât pentru companiile de stat, cât şi pentru cele din mediul privat.

BVB nu este o bursă de referinţă pentru Europa de Sud-Est.

BVB nu este un hub regional.

Piaţa nu reprezintă o alternativă pentru companiile listate pe alte burse din zonă.

Din contră, Agenţia MSCI a nu a inclus BVB pe lista scurtă în vederea promovării la statutul de piaţă emergentă, în acest an, anunţând că numai Bursa din Pakistan va intra în monitorizare.

BVB nu a reuşit să atragă, în ultimii patru ani, companii private pe piaţa principală, bazându-se pe ofertele statului. Singurul IPO privat, cel al AdePlast, a eşuat.

În cifre, valoarea medie a tranzacţiilor zilnice ale BVB a ajuns la 7,64 milioane de euro, în acest an, în scădere cu 34,8% faţă de 2014, dar în urcare cu 14,2% faţă de media din 2012. Numărul caselor de brokeraj a ajuns la 38, de la 54, în 2012.

Actualul Consiliu al Bursei a fost extrem de divizat, fapt evidenţiat încă de la începutul mandatului, când conducerea Bursei a decis, cu cinci voturi la patru, demiterea directorului general Victor Cionga, după numai şase luni de la angajarea sa.

Unii compară şedinţele Consiliului Bursei cu "teatrele de război", atmosfera fiind şi mai încărcată, în ultimii doi ani, după venirea lui Ludwik Sobolewski, în funcţia de CEO.

De altfel, pentru ca neînţelegerile dintre administratori să nu mai devină publice, Consiliul a decis ca numai preşedintele Lucian Anghel şi CEO-ul Ludwik Sobolewski să facă declaraţii oficiale din partea BVB, iar această practică a devenit regulă, fiind trecută în statutul instituţiei.

Disensiuni nu au fost însă numai în interiorul Consiliului, ci au existat şi contestaţii din partea acţionarilor. De mai multe ori, Adunările Generale la BVB nu s-au ţinut din lipsă de cvorum, aceasta fiind o formă de protest a acţionarilor faţă de punctele de pe ordinea de zi.

În aprilie 2013, acţionarii BVB au aprobat, la cererea SIF Moldova, mandatarea Consiliului Bursei pentru a propune proximei adunări generale a acţionarilor modificarea Actului constitutiv al Bursei, în sensul schimbării formei de administrare, din sistem unitar în sistem dualist.

Această convocare nu a venit, iar în iulie 2013, SIF Moldova a solicitat din nou să fie chemaţi acţionarii, pentru discutarea trecerii la sistemul de conducere dualist. Consiliul Bursei de Valori Bucureşti a decis atunci să nu convoace Adunarea Generală a Acţionarilor (AGA), iar subiectul a fost îngropat.

Nu este exclus ca el să fie reluat, în apropierea alegerilor pentru o nouă conducere, care este posibil să fie ţinute pe finalul acestui an.

Unii spun că a început deja "campania electorală". Faţă de alegerile precedente, un nou jucător important şi-a făcut apariţia în peisaj - BERD, care a achiziţionat, anul trecut, 5% din titlurile BVB.

Premergător alegerilor, a revenit pe tapet şi subiectul fuziunii BVB cu Sibex, acţionarii bursei sibiene fiind deja convocaţi să discute această temă.

Problema a fost ridicată şi de preşedintele SIF2 Moldova, Costel Ceocea, SIF2 fiind acţionar la ambele burse.

Conducerea bursei bucureştene nu a comentat deocamdată problema.

Pilonii strategiei din 2012 a conducerii BVB

Întâlniri săptămânale cu firme private

Listarea de companii noi pe Bursa de Valori Bucureşti şi creşterea numărului de investitori activi reprezintă una dintre principalele priorităţi ale noului Consiliu BVB, potrivit declaraţiilor făcute, în 2012, de reprezentanţii instituţiei, în cadrul unei conferinţe de presă.

Octavian Molnar urma să coordoneze şi să supravegheze activitatea noului director general al Bursei, care urma să se întâlnească, în fiecare săptămână, cu reprezentanţii a 52 de companii care ar putea fi listate.

Suport pentru ofertele statului

Pentru încheierea cu succes a ofertelor publice pentru listarea companiilor de stat, administratorii Bursei au declarat, în 2012, că vor implementa un pachet de susţinere, prin organizarea de conferinţe şi seminarii, prin oferirea de programe de instruire, dar şi prin implicarea activă în toate fazele privatizărilor. Acest obiectiv cădea în sarcina lui Pompei Lupşan.

Lansarea a trei produse noi până în 2015

Evaluarea oportunităţilor de dezvoltare a pieţei de capital, revizuirea produselor existente şi a serviciilor oferite, precum şi lansarea a trei produse majore, până la sfârşitul anului 2015, reprezenta o altă prioritate pentru administratorii BVB, obiectiv de care urma să se ocupe Valerian Ionescu.

Vizibilitate şi transparenţă

Activitatea de implementare a codului de guvernanţă corporativă, prin stabilirea clară a responsabilităţilor CA şi a Echipei Executive urma să fie coordonată şi supravegheată de Narcisa Oprea.

Reducerea birocraţiei

Robert Pană urma să asigure dialogul permanent cu reglementatorii şi decidenţii principali de pe piaţa de capital şi să lanseze iniţiative pentru reducerea birocraţiei.

Creşterea vizibilităţii BVB

Creşterea vizibilităţii bursei şi a emitenţilor, precum şi conştientizarea rolului important pe care îl joacă pe piaţa de capital din ţara noastră reprezenta o prioritate a BVB, care îi revenea lui Schroll Matjaz.

Menţinerea unui bun dialog

Dan Paul, vicepreşedintele BVB, urma să se ocupe de dezvoltarea dialogului dintre Bursă şi instituţiile/autorităţile relevante pentru piaţa de capital.

Bursa - formator de opinie

Lansarea unor programe educaţionale în parteneriat cu Asociaţia Brokerilor, CNVM şi instituţii guvernamentale, pentru înţelegerea rolului şi modului de funcţionare a pieţei de capital, cădea în sarcina lui Stere Farmache.

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. sa intelegem ca incepe si la bvb campania electorala?

    Despre pilonul cu 7 picioare, apa de ploaie. Daca se intelegeau bine cu executivul mergea pus in fapta planul, dar cu un cuib de viespi nu ai ce treaba sa faci. Ca este nevoie de timp si strategie sunt de acord, dar sa ai si sustinere. Sustinere din partea statului a fost doar la presiunile FMI, ca trebuiau privatizari ca sa ne mai dea aia bani. am mai zis eu acum ceva vreme ca este nevoie de strategie si timp, insa e nevoie si de cineva care sa puna strategia in aplicare. Cu 5 la 4 si 2 directori generali in 4 ani, asta e haos, nu este strategie. Ma uimeste cum de nu au fost alegeri mai repejor. Brokeri mai putini in piata, treaba lor. E o piata concurentiala, daca esti bun rezisti, daca nu pleci. Nu este stat populist, la fel cum este in politica romaneasca. Orice antreprenor va spune ce am zis eu, pentru ca stie cum e viata in strada. Bursa noastra e ca Romania, mica si se (...) toti pe noi, suntem buni numai de muls, si asa ne trebuie daca nu este un consens peste tot, o strategie nationala si toti sa traga in aceeasi directie, nu unul hais si altul cea. Copii cica invata la scoala de pe manuale electronice, pe tableta. Aloooo, Ministerul Educatiei, sunt scoli fara curent, fara caldura, fara profesori, cad zidurile pe copii si voi ziceti de tablete. Coborati dracu cu picioarele pe pamant. Faceti o strategie toti pulitrucii din psd, pnl, p... mama voastra si puneti osul la treaba, nu mai furati cat puteti. Cate guverne am avut in 20 de ani? Cand vrei o strategie, o faci si toti se tin de ea. Un cuib de viespi si bvb si Romania. 

    1. nu este strategia lui Anghel. Este strategia lui Treichl. A inceput pe 12 decembrie 2011 si a fost incheiata pe 20 decembrie 2014. Declaratiile respective se pot contracta in urmatoarea fraza :" Cei din est sunt invatati cu brutalitea si daca vreti sa stiti ce sete saracia o puteti vedea pe strada in Romania" Va spune un imbecil care haber n-are ce este aia plasma,.

      ...sau a lui Pogo? care nu l-a avut decat pe ''Crucisatorul'' Anghel, impanat cu cateva lozinci de tipul 6 bariere, ''punem samanta, culegem mai tarziu roadele'', si inca vreo doua, ca si creativitatea este tot proportionala cu inteligenta, si alti cativa prin conducerea asf, astfel incat sa ii sugrume contestatarii - brokerii - care au atras atentia asupra faptului ca a dezvolta bursa inseamna sa ataci monopolul sistemului bancar si sa devii concurent cu acesta...

    A cata dovada este si cate ne mai trebuie ca sa vedem diferenta uriasa intre costumele de la tv care ne spun ca nimic din ce se face nu e bine si ca ei stiu ce ar trebui sa facem dar nu ne spun. De cate ori a ajuns un maimutoi tv intr-o functie n-a facut nimic. Bursa e un exemplu. De-aia si raman multi la tv ca acolo nu trebuie decat sa pari destept. Astia sunt analistii critici care le stiu pe toate ca pe hartie mereu 2+2 fac 4. Credea cineva ca Sobolansky o sa faca bursa din bvb? Sau Anghel? Poate Sf. Duh sa reuseasca.

    Interesant articolul, adr s-a pierdut din vedere un aspect foarte important - numarul mare de retrageri (delistari)

    Cred ca ar fi interesant, pentru multa lume daca ar fi analizat acest apect, cu punctarea motivelor si a numarului de firme care s-au delistat pe fiecare motiv im parte. 

    Strategia lui Anghel a fost inlocuita de strategia lui Sobolewski si Pogonaru intitulata cum sa furi un milion din bursa, dar de fapt atat de multe cat se pot fura. Si e singura care da roade.

    Principala problema a bursei, de cand a venit Sobolewski, e guvernanta corporativa, care nu e, si nici nu are vreo sansa sa fie implementata cu el in functie. E tocmai motivul pentru care a fost dat afara cu scandal de la bursa din Polonia dupa ce s-a listat. Asa se va intampla probabil si aici la un moment dat, cu scandal. Omul e bolnav de putere si este blindat de un contract total defectuos, in defavoarea actionarilor. Nu transparenta, nu dialog cu consiliul, mincinos, ranchiunos, declaratii contradictorii, jignitor cu oricine, un facator de jocuri. Evita sau elimina pe oricine are parere diferita de a lui. Asa a facut cu si Depozitarul Central, singurul care a avut curajul sa arate alta parere. Iar rezultatul a fost ca a luat depozitarului meritele si banii, el neavand nicio implicare, dar niciuna, in proiectele de dezvoltare ale acestuia. Consiliul de administratie al BVB n-ar trebui sa mai contina persoane neexperimentate in piata, de importanta tertiara la locurile lor de munca. Iar directorul bursei sa fie platit in raport cu nivelul de dezvoltare al bursei sa aiba capacitatra de a sta de vorba cu emitentii, sa poata sta de vorba cu ministerele, cu ASF, cu brokerii pe limba lor, sa poata dezbate lucrurile in detaliu. Altminteri, bani aruncati. Si e vizibil ca foarte multi.  

    N-a esuat de loc! BVB, BCR,Depozitarul central ;i ASF sunt bine merci si Harinvestul praduit!!! L-ati praduit sa va luati comisioane si salarii grase ! Si mai veniti si la masa credala ca nu v-a ajuns cate comisioane ati luat !! DNA aude ? Cum de ii lasati sa zburde cand investitorii au fost furati si actiunile au ramas la BCR si BRK ???

    1. Noi nu avem bursa. Avem o cloaca de excroci pe la sifuri si prin case de brokeraj asf si bvb care traiesc din activele de pe bursa. Atit si nimic in plus.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb