Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) ar putea întrerupe anul viitor în februarie serviciul 112, din cauza lipsei banilor pentru salarii, a declarat ieri, directorul STS, Marcel Opriş, citat de NewsIn. "Problemele cu 112 sunt foarte mari, în principal fiind vorba de fonduri. Din februarie, aş putea întrerupe serviciul pentru că nu mai sunt bani de salarii", a explicat Marcel Opriş, secretar de stat şi director al STS. El a mai spus că pentru a putea localiza apelantul prin 112, STS a contribuit cu 99% din resurse, iar operatorii cu restul.
Localizarea apelantului serviciului 112 este posibilă prin reţelele de telefonie fixă, nu şi prin cele de telefonie mobilă, a precizat miercuri STS, după ce Comisia Europeană a deschis procedura de infringement împotriva României pentru serviciul 112.
"Sistemul de localizare a apelului nu este implementat pentru reţelele de telefonie mobilă din cauza faptului că această informaţie nu este transmisă de operatorii mobili către 112. Implementarea acestei opţiuni în reţelele operatorilor mobili nu este de competenţa Serviciului de Telecomunicaţii Speciale care administrează Sistemul Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă. Procesul de infringement are ca motiv neimplementarea în reţelele operatorilor de telefonie a facilităţii de localizare a apelantului ca şi componentă a Serviciului Universal şi, ca urmare, netransmiterea acestor informaţii către Sistemul Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă - 112", se arată în comunicatul STS.
Sistemul Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă este pregătit din punct de vedere tehnic să preia această informaţie în situaţia în care operatorii de telefonie mobilă o transmit, cu investitii minore, a mai precizat STS.
Sistemul Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă nu este afectat de faptul că, miercuri, Comisia Europeană a anunţat deschiderea procedurii de infringement împotriva României pentru serviciul 112, a precizat Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS). Comisia Europeană a deschis miercuri procedura de infringement împotriva României pentru numărul de urgenţă 112 şi, din aceeaşi cauză, a dat în judecată la Curtea Europeană de Justiţie Polonia şi Letonia, informează un comunicat.
"Cetăţenii europeni - fie că se deplasează ca turişti sau în interes de serviciu în ţările UE - trebuie să se poată baza pe capacitatea serviciilor de urgenţă de a-i localiza atunci când dau un telefon la numărul de urgenţă", a spus comisarul european pentru telecomunicaţii, Viviane Reding. "Informaţii despre localizarea celui care telefonează sunt deja disponibile în majoritatea ţărilor UE şi avem nevoie să ne asigurăm de urgenţă că numărul funcţionează bine în toate statele membre. Acţiunea noastră de astăzi (n.r.- miercuri) arată importanţa pe care Comisia o acordă bunei funcţionări a numărului 112", a continuat oficialul european.
Comisia a deschis procedura de infringement împotriva României, prin trimiterea scrisorii de notificare formală.