Majoritatea celor care se înscriu la facultăţile de asistenţi medicali au deja până la 15 ani de practică în domeniu şi vor o diplomă de studii superioare, pentru a obţine 150 de lei în plus la salariu, potrivit Ordinului Asistenţilor Medicali şi Moaşelor din România (OAMMR).
"Aceste facultăţi sunt o maşinărie de făcut bani şi reprezintă doar o formalitate pentru a obţine o diplomă. Cele mai multe facultăţi de acest profil sunt particulare, un an de studiu costă 3.400 de lei şi cei mai mulţi dintre studenţi sunt asistenţi care au deja 10-15 ani vechime. Este o pierdere de timp şi o sustragere a forţei de muncă, în condiţiile în care cei cu vechime au trecut deja prin materiile care se predau în timpul facultăţii", a precizat preşedintele Ordinului Asistenţilor Medicali şi Moaşelor din România (OAMMR), Gheorghe Georgescu.
Învăţământul superior destinat pregătirii asistenţilor medicali a fost înfiinţat în anul 2005. Iniţial, durata studiilor era de trei ani, însă, începând din 2006, aceasta a fost prelungită la patru ani.
O astfel de facultate, care însă nu percepe taxă, funcţionează în Bucureşti, în cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie "Carol Davila", şi are aproximativ 150 de locuri.
La Arad, în cadrul Universităţii de Vest "Vasile Goldiş" (instituţie de învăţământ superior privată), există o altă facultate de asistenţi medicali, care are şi o filială cu 300 de locuri în Bucureşti. Alte facultăţi de asistenţi medicali sunt în Iaşi, Sibiu şi Constanţa.
Alternativa la Facultatea de Asistenţi Medicali este Şcoala Postliceală Sanitară, care durează trei ani. "Orice ablsovent de liceu, cu sau fără diplomă de bacalaureat, se poate înscrie pentru a urma cursurile şcolii sanitare. După terminarea cursurilor, absolvenţii se pot angaja într-o unitate sanitară, unde profesează timp de şase luni, ceva asemănător cu stagiatura. După cele şase luni, reprezentanţi ai departamentului de resurse umane îi evaluează, sub forma unui examen, care este de fapt o formalitate", a mai spus Georgescu.
Preşedintele OAMMR se declară nemulţumit de faptul că, în prezent, cei care îi evaluează pe asistenţi nu au pregătire în domeniu. OAMMR susţine că a făcut demersuri, în repetate rânduri, pentru ca examenul de evaluare, de după stagiatura de şase luni, să fie supravegheat de către reprezentanţi ai OAMMR.
În România lucrează peste 130.000 de asistenţi medicali, însă, pentru a acoperi necesarul în întreaga ţară, ar fi nevoie de aproximativ 200.000, potrivit OAMMR.
"La ora actuală, din cauza salariilor mici şi a condiţiilor nefavorabile de muncă, peste 10.000 de persoane, care au terminat o formă de învăţământ de profil sanitar, nu profesează ca asistenţi, ci au preferat să muncească în alte domenii. În plus, numai anul trecut, peste 3.000 de asistenţi au plecat să lucreze în străinătate, pentru salarii mult mai mari decât cele din România", mai spune preşedintele OAMMR.
În ţara noastră, salariul mediu al unui asistent medical este de 700 de lei.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 15.01.2009, 21:00)
AM CURS DE 3 ANI.PT. A FI CONSIDERAT CURS SUP. CE TREBUIE SA MAI FAC?