Studiu: 48% dintre fondatoarele Bravva anticipează o creştere semnificativă a cifrei de afaceri în 2024

R.S.
Companii / 19 martie

Studiu: 48% dintre fondatoarele Bravva anticipează o creştere semnificativă a cifrei de afaceri în 2024

Un sondaj realizat recent în rȃndul startup-urilor care s-au înscris în comunitatea Bravva Angels, comunitatea de business angels care investesc în startup-uri fondate de femei, relevă un mix de optimism al antreprenoarelor cu privire la propriile afaceri şi la premizele de creştere sau scădere în 2024. Din analiza perspectivelor şi a tendinţelor indicate de fondatoare reiese un echilibru între optimismul ferm pentru viitor şi conştientizarea realistă a presiunilor competitive şi a schimbărilor de pe piaţa de investiţii, conform unui comunicat remis redacţiei.

Potrivit comunicatului, în mediul concurenţial actual, în care investitorii de venture capital sunt interesaţi cu precădere de investiţii de tip follow-on sau de serie A sau B şi mai puţin de companiile în stadii incipiente de dezvoltare, fondatoarele startup-urilor din comunitatea Bravva sunt conştiente de necesitatea adaptării şi inovării continue. Pe lângă explorarea de pieţe noi şi concentrarea pe nevoile individuale ale clienţilor, startup-urile analizate anunţă că planifică utilizarea tehnologiei pentru a îşi transforma modelele de afaceri şi pentru a răspunde eficient la provocările şi oportunităţile pieţei. Capacitatea lor de a gestiona factorii externi, cum ar fi criza economică şi presiunea pieţei, în timp ce se menţin concentrate pe inovaţie şi extindere, va juca un rol crucial în succesul lor pe termen lung.

"Cele mai active fonduri de venture capital din România sunt interesate de tehnologii avansate în domenii precum securitatea cibernetică, analiza datelor, automatizarea proceselor de business sau fintech, o veste excelentă pentru startup-urile tech. Vestea mai puţin bună este lipsa unei abordări mai largi în investiţii cum ar fi interesul pentru startup-urile axate pe sustenabilitate. Inovaţiile durabile necesită o investiţie mare de capital şi o perioadă de susţinere pentru cercetare şi dezvoltare, iar aceasta este o ocazie pe care fondurile de VC din România nu par pregătite să o abordeze. Pentru fondatorii care au nevoie de sprijin pentru dezvoltarea produsului înainte de lansarea pe piaţă, o soluţie poate fi finanţarea de la investitorii business angels, dublată de sprijinul european direct, conceput pentru a susţine startup-urile în construirea inovaţiilor", a afirmat Ilinca Păun, fondatoarea Bravva Angels.

Conform comunicatului, tendinţele principale identificate în rȃndul fondatoarelor sunt:

-Digitalizarea şi adoptarea inteligenţei artificiale: 23% dintre respondenţi au subliniat adoptarea soluţiilor digitale ca premisă pentru accelerarea creşterii în 2024, ceea ce poate fi interpretat că startup-urile văd tehnologia ca pe un instrument esenţial pentru inovare şi eficienţă. Concentrarea pe adoptarea soluţiilor digitale şi a tehnologiilor emergente, precum şi pe inteligenţa artificială şi platformele online reflectă dorinţa fondatoarelor de a se adapta la cerinţele pieţei. Integrarea inteligenţei artificiale şi a tehnologiilor emergente a fost menţionată de 7% dintre respondenţi.

-Extinderea internaţională şi focus pe nişe: Cu 19% dintre respondenţi exprimând interesul pentru extinderea operaţiunilor la nivel internaţional şi pentru concentrarea pe segmente specializate (nişe), este evident că startup-urile îşi doresc să îşi consolideze poziţia cȃştigȃnd pieţe noi şi să îşi diversifice baza de clienţi.

-Educaţie şi sănătate: 15% dintre respondenţi activează în domeniul educaţiei şi al sănătăţii, evidenţiind tendinţele în adoptarea soluţiilor digitale şi creşterea interesului pentru serviciile în aceste domenii.

-Comunicare şi marketing: 12% dintre respondenţi au evidenţiat importanţa investiţiilor în marketing, comunicare şi vânzări pentru accelerarea creşterii.

-Dezvoltare personală şi învăţare continuă: 12% dintre respondenţi au menţionat experienţa anterioara ca premisă pentru creştere accelerată.

"După obţinerea finanţării anul trecut, afacerea noastră a avansat semnificativ. Am reuşit să finalizăm cu succes MVP-ul produsului nostru, Spark Generation, şi să-l lansăm pe piaţă. Platforma a câştigat tracţiune rapidă, atrăgând un număr semnificativ de utilizatori şi interes din partea şcolilor. Am finalizat dezvoltarea produsului, am implementat soluţii AI iniţiale şi am lansat cu succes platforma noastră la cea mai mare conferinţă de edtech, BETT," a declarat Florina Popîrţac, co-fondatoare Spark School, care a obţinut o rundă de finanţare în 2023 inclusiv de la investitori Bravva, se arată în comunicat.

Alte tendinţe pe care fondatoarele le-au identificat ca premize pentru accelerarea afacerii în 2024: servicii virtuale şi divertisment online (8%), sustenabilitate şi mobilitate electrică (8%), bunăstare/wellbeing şi personalizare (8%), menţionează comunicatul.

"Urmărim mai multe premize care ne pot accelera creşterea în 2024. În primul rând, suntem poziţionaţi într-o industrie în creştere - cea de mobilitate electrică şi energie regenerabilă - care este susţinută semnificativ de trenduri la nivel global şi de un shift puternic al producătorilor în această direcţie. În plus, ne uităm cu atenţie la reglementările care susţin aceste direcţii, la subvenţiile care apar la nivel naţional şi european, dar şi la nevoia companiilor de a începe să raporteze pe segmentul ESG. Pe de altă parte, portofoliul construit în 2023, atât de producători şi prestatori de servicii, cât şi de clienţi, împreună cu un pipeline cu potenţial mare, ne dau încredere şi validează creşterea şi în acest an," a declarat Iulia Dorobanţu, co-fondatoare Charger.ro, care a primit finanţare de la un grup de investitori Bravva în 2022, se relatează în comunicat.

Există preocupări referitoare la competiţie, lipsa finanţării, presiunea conservatoare din unele industrii şi adaptabilitatea la schimbările pieţei. Majoritatea respondenţilor au identificat mai multe aspecte care le-ar putea încetini creşterea în 2024. Acestea includ criza economică, presiunea conservatoare din unele industrii, apariţia competitorilor, lipsa finanţării, incertitudinea macroeconomica sau lipsa unui model de afaceri bazat pe inteligenţă artificială viabil, se precizează în comunicat.

-Criza economică şi factorii externi: 15% dintre respondenţi au identificat criza economică şi factorii externi ca ameninţări la adresa creşterii.

-Presiunea pieţei şi scăderea investiţiilor: 15% dintre respondenţi au menţionat presiunea pieţei şi scăderea investiţiilor ca factori care le-ar putea frâna creşterea.

Alte obstacole menţionate au fost: scăderea numărului de joburi remote, presiunea pieţei şi scăderea investiţiilor în anumite industrii, lipsa resurselor necesare, lipsa echipelor de profesionişti, conform comunicatului.

Iulia Dorobanţu, Charger.ro: "Urmărim şi premizele care ne-ar putea frâna - în special, eficienţa cu care putem folosi resursele pe care le avem în acest moment. Ne uităm cu atenţie la cum putem răspunde la contextul economic actual şi la încetinirile ce au apărut deja în anumite categorii de clienţi pe care le ţintim, cum este cel de real estate. "

Majoritatea fondatoarelor din comunitatea Bravva Angels sunt optimiste cu privire la perspectivele de creştere a afacerilor lor şi anticipează o creştere semnificativă sau chiar o dublare a cifrei de afaceri, în timp ce o parte mai mică prevăd o creştere mai modestă sau similară cu anul anterior. Această creştere este susţinută de o gamă variată de sectoare de activitate, potrivit comunicatului.

"Ne propunem să înregistrăm o creştere semnificativă a cifrei de afaceri în acest an, având un forecast de 4x comparativ cu anul trecut. Ne concentrăm pe creşterea cotei de piaţă în ţările europene în care deja suntem prezenţi şi pe consolidarea poziţiei noastre ca soluţie de învăţare şi predare preferată pentru liceeni şi profesori," a adăugat Florina Popîrţac, co-fondatoarea Spark School, se arată în comunicat.Dublu şi mai mult decat dublu: 48% dintre respondenti anticipează o creştere semnificativă, o dublare a cifrei de afaceri sau chiar creşteri peste dublu.

-Creşteri de până la 25%: 30% dintre respondenţi prevăd creşteri de până la 25%.

-Creşteri între 25%-50%: 13% dintre respondenţi estimează creşteri între 25% şi 50%.

-Scădere şi stagnare: 9% dintre respondenţi estimează stagnare sau chiar scădere în 2024.

Se remarcă o diversitate semnificativă a domeniilor de activitate ale startup-urilor fondate de femei din comunitatea BRAVVA Angels. Aceste domenii includ retail, educaţie, servicii online, e-commerce, tehnologia informaţiei, consultanţă financiară, publicitate, sănătate, software, cyber-securitate şi multe altele, menţionează comunicatul.

Startup-urile din domeniul educaţiei şi sănătăţii par să pună accentul pe adoptarea soluţiilor digitale şi extinderea internaţională, ceea ce ar putea contribui la o creştere semnificativă a cifrei de afaceri în 2024, se relatează în comunicat.

Companiile din domeniul tehnologiei informaţiei şi al software-ului accentuează integrarea AI în modelele lor de afaceri, ceea ce sugerează că se aşteaptă la o creştere substanţială a afacerilor datorită inovaţiei tehnologice, se precizează în comunicat.

Companiile din e-commerce şi consultanţa financiară par să se concentreze pe extinderea în alte pieţe şi pe adaptabilitatea la schimbările pieţei, ceea ce ar putea contribui şi ele la o creştere considerabilă a cifrei de afaceri, potrivit sursei citate.

Companiile din real estate şi industria auto pot fi afectate de criza economică şi de incertitudinile macroeconomice, ceea ce le-ar putea încetini creşterea. În domeniile cu o presiune conservatoare sau cu o concurenţă puternică, cum ar fi educaţia sau tehnologia informaţiei, lipsa finanţării sau apariţia unui competitor ar putea fi factori de frânare a creşterii, se arată în comunicat.

Companiile din domeniile tehnologice cum sunt software şi cyber-securitatea au cele mai optimiste estimări de creştere a cifrei de afaceri, cu previziuni de dublare sau creştere semnificativă. Companiile din domenii precum e-commerce şi educaţie par să fie mai conservatoare în estimările lor, cu previziuni de creştere mai moderată, se precizează în comunicat.

Distribuţia estimărilor de creştere a cifrei de afaceri în funcţie de domeniul de activitate

-mai mică decȃt anul trecut: consultanţă business

-similară cu anul trecut: IT

-0-25% creştere: Retail & Mobilier pentru B2B, educatie & sanatate: 0-25% creştere, Platforma servicii, recrutare & remote work, advertising, automotive software,software, Cyber-security, recrutare & remote work, Martech - software for marketing, SAP ERP software analyst, trainer & coach

-între 25%-50% creştere: petreceri copii şi adulţi în realitate virtuală, evenimente

-se va dubla: entertainment, creativitate, cultură, Health Tech, Digital Health

-mai mult decȃt dublu: educaţie, e-commerce, mobilitate electrică & energie regenerabilă, industria home-deco, TechTravel, HORECA.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb