STUDIU: 60% dintre investitorii BVB investesc într-o companie pentru o perioadă mai scurtă de un an de zile

G.B
Piaţa de Capital / 31 martie 2022

Zuzanna Kurek, fondator şi CEO al Cornerstone Communications şi Cristian Ştefănescu, Partener MIA Marketing

Zuzanna Kurek, fondator şi CEO al Cornerstone Communications şi Cristian Ştefănescu, Partener MIA Marketing

70% dintre investitorii BVB tranzacţionează cel puţin o dată pe lună iar 60% investesc într-o companie pentru o perioadă mai scurtă de un an de zile, arată studiul realizat de Cornerstone Communications împreună cu MIA Marketing au realizat în perioada decembrie 2021 - ianuarie 2022, primul studiu dedicat pieţei de capital şi comportamentului investitorilor de retail din ţara noastră, conform unui comunicat remis redacţiei.

Potrivit sursei citate, cercetarea a fost efectuată pe un eşantion de 177 de persoane, investitori de retail locali cu expunere în companii listate la Bursa de Valori Bucureşti şi s-a axat pe obiceiurile acestora de investiţii.

"Studiul nostru este primul exerciţiu de acest fel realizat în istoria modernă a pieţei de capital din România. Ultimii doi ani au însemnat o perioadă cu o activitate intensă - un număr record de listări şi o criză de sănătate majoră, fiecare dintre aceşti factori conducând către un aflux de noi investitori. Numărul de investitori de retail din România este încă la un nivel redus comparativ cu alte ţări din regiune, dar, cu toate acestea, baza locală de astfel de investitori este extrem de puternică. Acest lucru a condus la renaşterea Bursei de Valori Bucureşti ca instrument de finanţare pentru companiile antreprenoriale româneşti. Însă, pentru a dezvolta piaţa, trebuie să înţelegem cu toţii care sunt motivele pentru care oamenii investesc dar şi emitenţii trebuie să fie conştienţi la ce sunt atenţi investitorii pentru a răspunde mai bine nevoilor lor. În acest context, cea mai îngrijorătoare concluzie a studiului este decalajul dintre orizontul investiţional pe termen scurt al majorităţii investitorilor şi perspectiva antreprenorilor care privesc lucrurile pe termen lung. Acest decalaj trebuie abordat printr-o comunicare transparentă între emitenţi şi acţionari pentru a gestiona aşteptările atât ale antreprenorilor cât şi ale investitorilor," a declarat Zuzanna Kurek, fondator şi CEO al Cornerstone Communications.

Principalul criteriu de participare la studiu a fost ca respondenţii să aibă capital plasat în acţiuni ale companiilor listate la Bursa de Valori Bucureşti la momentul desfăşurării cercetării. Conform analizei efectuate, 61% dintre participanţii la studiu deţin acţiuni ale unor companii cotate atât la BVB şi pe alte burse, în timp ce 39% deţin acţiuni listate doar la BVB. Persoanele care deţin acţiuni cotate la BVB au portofolii diversificate, acestea având investiţii şi în criptomonede (61,6%), urmate de depozite bancare (55,9%), proprietăţi imobiliare (52%), metale preţioase (38,4%), titluri de stat (32,8%) şi obligaţiuni (32,2%). La nivel de categorie de vârstă, 79,2% dintre persoanele cu vârste cuprinse între 18-35 de ani, care deţin acţiuni listate la BVB au investit bani şi în criptomonede, în timp ce doar 30,8% dintre persoanele de peste 45 de ani, cu deţineri la companii cotate la BVB deţin şi monede virtuale, subliniază sursa citată..

"Acest prim studiu dedicat pieţei de capital şi investitorilor de retail oferă multiple teme de gândire tuturor participanţilor de pe piaţa locală de capital - începând de la investitori, până la antreprenori şi executivi, precum şi instituţii locale. Considerăm că baza de investitori locali este dinamică, aceştia crescându-şi interesul şi expunerea faţă de piaţa de capital românească, dar şi către investiţii alternative, cum ar fi criptomonedele, care au fost mult mai atractive decât titlurile de stat. Observăm diferenţe între generaţii, precum generaţia sub 35 de ani, unde 70% dintre respondenţi au început să investească în ultimii trei ani, şi cea de peste 45 de ani, unde jumătate dintre aceştia sunt investitori activi de peste zece ani. Aceste generaţii oferă o imagine complet diferită a unui investitor din punctul de vedere al frecvenţei tranzacţionării, sectoarelor preferate, randamentului pe care îl caută şi ce are în vedere atunci când ia decizii de investiţii. Obiectivul nostru este să continuăm semestrial cercetările privind piaţa de capital din România, deoarece dorim să înţelegem mai bine comportamentul investitorilor locali, percepţia şi aşteptările acestora faţă de această piaţă, pentru o mai bună interacţiune între companiile cotate la bursă şi investitori," a declarat Cristian Ştefănescu, Partener MIA Marketing.

53,7% dintre participanţii la studiu deţin atât acţiuni cotate pe piaţa principală cât şi pe piaţa AeRO, iar 44,1% deţin doar acţiuni listate pe piaţa principală a BVB. Totodată, doar 2,3% dintre participanţi deţin acţiuni listate numai pe piaţa AeRO. În ceea ce priveşte structura investiţiilor de pe cele două pieţe, conform răspunsurilor primite, un portofoliu mediu la BVB este format în proporţie de 76% din acţiuni listate pe piaţa principală, restul de 24% fiind acţiuni de pe piaţa AeRO.

Din punctul de vedere al momentului deciziei de a investi la BVB, cei mai mulţi dintre respondenţi au menţionat că au investit pentru prima dată la bursă în ultimii trei ani (52,5%). Un procent însemnat dintre respondenţi, 26,6% au precizat că au investit pentru prima dată la BVB în perioada de pandemie, între 2020 şi 2021. 18,6% dintre participanţii la studiu sunt persoane care au investit pentru prima oară la BVB cu mai mult de zece ani în urmă.

În ceea ce priveşte principalele motive pentru care participanţii la studiu au investit bani pe bursa românească, 76,3% au declarat că au făcut acest lucru pentru a obţine profit din capitalul de care dispun, 67,2% pentru a beneficia de un randament mai mare decât cel oferit de un depozit bancar, iar 58,2% pentru diversificarea investiţiilor. Aproape o treime dintre participanţi, 29,4% au fost de părere că este uşor să investeşti la bursă.

Când vine vorba de activitatea de tranzacţionare a investitorilor, 69,5% dintre respondenţi au precizat că efectuează tranzacţii bursiere lunar sau mai des, în timp ce doar 7,3% efectuează o dată la 4-6 luni. Dintre persoanele care tranzacţionează acţiuni săptămânal, 92,3% deţin şi criptomonede.

În ceea ce priveşte durata medie de deţinere a unei acţiuni, 60% dintre respondenţi au menţionat că păstrează o acţiune în portofoliu maximum 12 luni, dintre care peste jumătate investesc pentru un termen mai scurt de 6 luni. 16,9% de investitori investesc de obicei în companii pentru o perioadă de 1 până la 2 ani, în timp ce 23,2% dintre investitori au o viziune pe termen mediu şi lung, declarând că păstrează o acţiune în portofoliu mai mult de doi ani.

Cele mai multe investiţii sunt realizate în sectoarele de energie/utilităţi (68,9%), IT&C (63,8%) şi domeniul financiar-bancar (58,2%), urmate de imobiliare (43,5%), telecomunicaţii (37,9%), servicii medicale (34,5%), agricultură (33,9%). La polul opus se situează companii din sectoarele de comerţ (30,5%) si farmaceutice (30,5%), producţie industrială şi construcţii (27,1%) şi transport (20,3%).

Întrebaţi despre tipurile de acţiuni preferate, 44,6% dintre respondenţi au menţionat că preferă în egală măsură atât acţiunile care asigură un dividend ridicat, cât şi acţiunile cu potenţial de creştere ridicat. Un procent semnificativ de respondenţi, 40,7%, preferă sa investească în acţiuni cu un potenţial de creştere ridicat în timp ce numai 14,7% se uită doar la acţiunile care asigură un dividend ridicat. În ceea ce priveşte împărţirea deţinerilor pe cele două tipuri de acţiuni, 56% dintre respondenţi au în portofoliul lor acţiuni care au un potenţial de creştere ridicat, în timp ce 44% deţin acţiuni în companii care asigură un dividend ridicat.

Din perspectiva randamentului anual vizat pentru investiţiile de pe bursă, 61,6% dintre respondenţi consideră că un randament anual cuprins între 10-20% este unul mulţumitor. 15,8% dintre respondenţi sunt mulţumiţi de un randament de peste 20%, în timp ce media tuturor răspunsurilor se transpune într-un randament de 14,5% pe an. Totodată, la întrebarea privind definirea randamentului atractiv, media tuturor răspunsurilor indică 20% pe an.

În ceea ce priveşte numărul de IPO-uri şi plasamente private la care respondenţii au participat în ultimii doi ani, 22,6% au participat la două IPO-uri sau plasamente private, în timp ce 10,2% au investit în cadrul a cinci sau chiar mai multe IPO-uri sau plasamente private în ultimii doi ani. Cei mai mulţi dintre respondenţi, 23,2%, nu au participat la niciun IPO sau plasament privat în ultimii doi ani.

Studiul efectuat de MIA Marketing include răspunsuri primite din partea unui număr de 177 investitori de retail, care la momentul cercetării aveau capital investit la Bursa de Valori Bucureşti. Dintre respondenţi, 77 de investitori au vârsta cuprinsă între 18-35 de ani, 61 între 26-45, iar 39 au peste 45 de ani. În ceea ce priveşte nivelul de educaţie al acestora, 88% dintre respondenţi au studii superioare. În ceea ce priveşte ocupaţia respondenţilor, 67% dintre aceştia sunt salariaţi cu normă întreagă, 2% cu jumătate de normă, 13% antreprenori, 9% liber profesionişti, 1% studenţi, iar 8% au indicat altă ocupaţie.

Datele prezentate mai sus reprezintă o primă parte a rezultatelor pe care MIA Marketing le-a colectat de la respondenţi. Cornerstone Communications şi MIA Marketing urmează să publice o a doua parte a studiului în perioada următoare, care va oferi informaţii cu privire la criteriile pe care investitorii le aplică atunci când selectează companiile în care investesc, ce îi face să nu investească în companii, precum şi ce aspecte iau în considerare atunci când iau decizii de investiţii, se arată în comunicat.

Opinia Cititorului ( 19 )

  1. Studiul certifica ceea ce se observase de cand cu AERO-majoritatea noilor investitori,mai ales segmentul 18-35 au ratat usa la Pacanele si au nimerit la BVB.

    Crypto+'companii growth' =Love pentru ei.Alea trebuie sa 'growth' in maxim 6 luni,hai 9 pentru altii.Deja le-au saltat banii antreprenorii cu texte de'growth'care au intuit ca nu e important ce faci,doar ce zici.Oircum nu au chef sa citeasca despre companii,se iau dupa comunicate dintr-o realitate paralela emise de firma Doamnei. 

    Apoi se enerveaza si fac Topul Dezamagirii pe FB unde companiile cu obiect de activitate principal PR ocupa pozitiile fruntase.:))

    Investitorul de tip nou=umbla vesel cu grenada in mana si cuiul scos,i s-a spus ca e o inghetata savuroasa. 

    1. Foarte frumos spus!

      aha, rezonez cu cele scrise.

    poate le spune investitorilor si cand au anuntat companiile cu cornerstone consultant si comunicator

    AG ca a imprumutat 5 milioane lei de la AAB(si invers)=mostenitorii lui C.Chelu asteapta redeventele pe patent 

    HUNT ca a imprumutat 16 milioane de la actionarul S 

    Unde sunt rapoartele curente in maxim 1 zi de la eveniment pe pagina BVB asa cum cere Reg.5/2018? 

    AAAA,spunem numai ce da bine.Nu periclitam stransul de cash.

    de aia au spus si investitorii Adio  

    1. la hunt scrie foarte clar in prospect ca au o strategie de a plasa banii prin pp-uri, suntem noi carcotasi

      Agroland nu scrie in comunicate ca a avut pierdere mare pe cifra de afaceri in 2021 si noi asteptam sa dea tranzactii cu afiliatii.

      NRF iar are probleme cu auditul, pana acum aflam ca e singura care amana AGA ca n-are vreme auditorul de ea. Ce alibi! Parca tioa din poza trantise usa pe acolo cand cu scandalul de anul trecut.  

      Da,comunica AAF periodic cat e unitatea de fond HUNT.

      Printre atatea lansari de pixuri cu lanterna si ceasuri cu desfacator de conserve nu a reusit sa ne spuna cine e detinatorul de unitati de fond la care e imprumutat emitentul cu un sfert din capitalizare! 

      in prima parte iti dau dreptate, au gresit si la erata, au gresit la raportari adunari si scaderi simple.

      In a doua parte arunci o speculatie nefondata sau rau intentionata, sa vedem daca ai dreptate. Sa inteleg ca daca ar exista short la bvb acum ai fi all in pe nrf. 

      pai ce-i nefondat?a comunicat la bursa ca din cauza auditului nu tine aga dupa calendar,asta nu-i problema cu auditul,cine mai are problema asta ce-l impiedica sa tina aga in termen?

      daca vrei speculez eu ca vor aparea provizioane mari 

    Uite, fac eu un top GRATIS pt bibani cu emitenți care merita , ca tot se poarta...singurele criterii care contează sunt P/E max 11, lichiditatea și profit > datorii: TLV, SNG, SNP, BRD, SNN, TTS, ATB.

    Da stiu, sunt plictisitoare, dar nu pierdeți bani cu ele...și mai dau și dividende !!!!!!! 

    Eu am vreo 3. 

    1. Si eu!

      corect

    Problema e ca investitorii spun ca vor una si se trezesc cu alta.

    CODE era foarte laudata,nu era greu de banuit cine pompa cu bnet mare actionar. 

    Ca sa dea bine profitul au raportat preliminar si apoi convocat aga sa aprobe niste situatii in care consolidau doua firmulite cu profit o treime cat face CODE. 

    Doar ca firmulitele care nu indeplinesc criterii de active,cifra de afaceri nu se pot consolida pe RAS.S-ar putea dar pe IFRS numai ca ei nici IFRS nu vor ca se vad acolo multe bube. 

    Si uite asa au facut o tocana din care nu se mai inelege nimic,sunt pe langa lege,nu se stie ce vor ei sa aprobe prin aga aia care poate fi usor anulata in justitie. 

    Din dorinta de a cosmetiza ,de a pacali oamenii au dat-o in chestii nelegale,contabil si societar. 

    Sunt asa de dornici de transparenta de se vede ca abia in septembrie au rezultate pe anul asta! 

    Stim,stim,nu-i obliga legea,de data asta sa dea decat la semestru.Doar ca parca enuntau principii marete de guvernanta,erau puri. 

    Au si o majorare care sta agata de aproape 2 luni pe la ASF,semn ca e ceva in neregula si acolo.

    Observati cat de repede s-a facut totul praf! 

    1. Pana procuratura nu se baga in fratii BNET nu se rezolva problema.

    Hipsterii de 18-35 de ani fac doar ce e cool, adica nu invata, ca toti analfabetii care se dau bloggeri si influenceri, ca doar fac bani si fara a avea pic de carte in ei!

    Investesc in orice, daca e frumos impachetat si daca promite profiturii galactice rapide. Nu au rabdare.

    Se vede cum stau la nivelul educatie, tarile mari investitoare in crypto, te uiti la top si iti dai seama de clienti. 

    Apreciez ziarul Bursa cat si opiniile cititorilor, unele foarte bune, care explica evenimente sau situatii care altfel nu le-as banuii sau intelege.

    Pot zice ca am invatat aici lucruri mai importante si interesante decat am invatat la scoala la cursuri. 

    Bine, mai si rad copios cateodata.

    Multumesc. 

    Sper sa nu incurce procentele cum de altfel a incurcat comunicatele cu antetul firmelor.

    Prietenii stiu de ce! 

    Aero e pe sens invers de cand cu listarile marete.

    Multe companii ok de pe AERO nu au loc in indicele lui peste prajit (BETAeRO) de astea pompate de administratorii grupurilor de facebook si listate recent cu memoranduri aparute in ziua listarii pe saitul BVB. 

    1. pai zi-ne tu bosene, cine n-are loc si cine e acolo doar pt. ca e pompat pe fb, ascult.

    studiu cu 70% minim o trz lunar e facut in tara aia in care SSIF al presedintelui brokerilor n-a facut nicio trz luna asta?si a facut in tot trimestrul de 61.082,59 lei?cum o plati utilitatile?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb