Studiu: 76% dintre români consideră că fumătorii ar trebui să primească informaţii corecte despre produsele fără fum

S.B.
Companii / 30 aprilie

Studiu: 76% dintre români consideră că fumătorii ar trebui să primească informaţii corecte despre produsele fără fum

Cel mai recent sondaj realizat de firma de cercetare independentă Povaddo pentru Philip Morris International (PMI) arată că există un nivel ridicat de acceptare în rândul cetăţenilor europeni pentru produsele fără fum, precum tutunul încălzit. Astfel, două treimi (66%) dintre adulţii chestionaţi cred că fumătorii pot fi încurajaţi să treacă la alternative fundamentate ştiinţific prin impozitarea acestor produse la un nivel mai scăzut decât ţigările, dar totuşi suficient de mare pentru a descuraja utilizarea de către tineri sau nefumători.

Respondenţii români consideră că Uniunea Europeană ar trebui să ia în considerare consecinţele politicilor fiscale şi au opinii puternice cu privire la modul în care liderii europeni ar trebui să trateze acest tip de produse:

- 76% dintre românii respondenţi consideră că fumătorii adulţi ar trebui să primească informaţii corecte, fundamentate ştiinţific, despre produsele fără fum, care, deşi nu sunt lipsite de riscuri, reprezintă o alternativă mai bună la continuarea fumatului.

- 72% dintre românii respondenţi consideră că guvernele pot ajuta la îmbunătăţirea sănătăţii publice prin politici care încurajează fumătorii care nu renunţă integral la fumat să treacă la alternative inovatoare, fără fum, care au potenţialul de a fi mai puţin dăunătoare în comparaţie cu fumatul.

- 72% dintre românii respondenţi cred că Uniunea Europeană ar trebui să aloce timp şi resurse pentru eradicarea fumatului, prin încurajarea tuturor fumătorilor fie să renunţe complet, fie să treacă la alternative mai bune la fumat, fundamentate ştiinţific.

"Aceste cifre demonstrează încă o dată că accesul la informaţii corecte este critic, cu atât mai mult când este vorba de progresele din ştiinţă şi tehnologie. Credem că ştiinţa ne poate ajuta să avem o conversaţie constructivă cu autorităţile de reglementare şi cu comunitatea medicală. Doar aşa putem să oferim celor aproape 4 milioane de fumători români adulţi soluţii fundamentate ştiinţific, care să-i îndepărteze pentru totdeauna de ţigări. Ne dorim ca factorii de decizie să ia în considerare impactul benefic al produselor fără fum şi să integreze conceptul de reducere a efectelor nocive ale tutunului ca o componentă cheie a politicilor de control al tutunului.", a declarat Emma Zeicescu, Director Communications, Philip Morris România.

În România, 70% dintre respondenţi sunt de acord că organizaţii precum Uniunea Europeană şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii ar trebui să se concentreze mai mult pe reducerea efectelor nocive şi să încurajeze fumătorii să utilizeze produse potenţial mai puţin dăunătoare în loc să încerce să elimine complet consumul de tutun.

"Rezultatele acestui sondaj sugerează că există o discrepanţă între politicieni şi cetăţenii pe care aceştia îi guvernează şi îi reprezintă atunci când vine vorba de politicile referitoare la tutun", a declarat preşedintele Povaddo, William Stewart. "Abordarea Uniunii Europene în ceea ce priveşte aceste politici pare să se concentreze mai degrabă pe un obiectiv nerealist, acela de a eradica consumul de nicotină, în timp ce majoritatea cetăţenilor sunt receptivi la conceptul pragmatic de reducere a efectelor nocive ale tutunului şi încurajează fumătorii să folosească produse cu nicotină mai puţin nocive."

De asemenea, sondajul arată că în Europa există o înţelegere ridicată a impactului pe care îl are comerţul ilicit cu produse care conţin tutun şi nicotină. Astfel, 60% dintre respondenţii la nivel european cred că ţara lor suferă din cauza comerţului ilicit cu produse care conţin tutun şi nicotină. În plan local, procentul este mai mare, astfel şapte din zece respondenţi români (69%) consideră că România are o problemă legată de comerţul ilicit de produse din tutun şi de produse ce conţin nicotină.

- 75% dintre respondenţi sunt de acord că interzicerea anumitor produse din tutun şi a altora ce conţin nicotină nu va conduce, de fapt, la o scădere a consumului. În schimb, consumatorii vor căuta aceste produse pe piaţa neagră.

- 68% sunt de acord că comerţul ilicit cu produse din tutun şi cu produse ce conţin nicotină, în general, subminează eforturile de reducere a ratei fumatului.

- 74% sunt de acord că traficul ilicit cu produse din tutun şi cu produse ce conţin nicotină poate avea consecinţe negative grave asupra securităţii, siguranţei şi sănătăţii publice din România.

- 6% dintre respondenţii români au identificat corect că în 2022 s-au înregistrat pierderi la bugetul de stat între 200 şi 400 de milioane EUR din cauza comerţului ilicit cu aceste produse.

Povaddo a realizat sondajul online în numele PMI în perioada 29 decembrie 2023 -31 ianuarie 2024. Sondajul a fost realizat în rândul a peste 14.110 de adulţi din populaţia generală cu vârsta de minimum 18 ani, din 14 ţări: Belgia, Bulgaria, Croaţia, Republica Cehă, Franţa, Grecia, Italia, Lituania, Polonia, Portugalia, România, Slovacia, Spania şi Ucraina. În fiecare ţară au fost realizate aproximativ 1.000 de interviuri online. Datele sunt ponderate pentru a fi reprezentative pentru populaţia online din fiecare ţară în ceea ce priveşte următoarele variabile: vârsta, sexul şi consumul de tutun / nicotină din fiecare piaţă, conform cu statisticile naţionale. Per ansamblu, rezultatele sunt precise cu o marjă de eroare de ±1%. La nivel de ţară rezultatele prezintă o marjă de eroare de +/-3%.

Nota bene: din cauza rotunjirilor, este posibil ca totalul rezultatelor să nu ajungă la 100%.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb