Proiectul Aristotle al Google de acum un deceniu şi un studiu realizat, recent, de Boston Consulting Group (BCG), cu prilejul Zilei Internaţionale a Femeii, relevă un aspect crucial pentru mediul de lucru modern: leadershipul empatic, se arată într-un comunicat al BCG, remis redacţiei. Conform acestui studiu, bazat pe intervievarea a 28.000 de angajaţi din 16 ţări, inclusiv femei din diferite domenii şi medii culturale, sentimentul de siguranţă psihologică la locul de muncă este fundamental pentru motivare şi satisfacţie profesională, transmite sursa.
Rezultatele studiului arată că femeile care se simt în siguranţă, când îşi exprimă opiniile la locul de muncă, sunt de aproape două ori mai motivate şi de 3,4 ori mai apreciate şi respectate decât cele care nu beneficiaza de un astfel de mediu. De asemenea, ele se simt de 3,2 ori mai capabile să-şi atingă potenţialul maxim şi se simt de 2,7 ori mai fericite la locul de muncă, se arată în comunicat.
Melanie Seier Larsen, Managing Director şi Partener BCG, subliniază importanţa siguranţei psihologice pentru retenţia şi angajamentul forţei de muncă feminine. Potrivit declaraţiilor sale, organizaţiile conduse de lideri empatici sunt mai susceptibile să menţină talentele feminine şi să îmbunătăţească performanţa lor, menţionează compania.
Studiul mai evidenţiază faptul că femeile care lucrează în medii unde se practică leadershipul empatic au cu 97% mai puţine şanse să-şi schimbe locul de muncă în decursul unui an. Acest aspect este deosebit de important pentru lucrătorii aparţinând minorităţilor şi persoanelor cu dizabilităţi, adaugă sursa citată.
Liderii empatici, conform cercetărilor, nu evită conflictele, ci le abordează constructiv, încurajând dezbaterea şi demitizând miturile despre performanţă şi responsabilitate. Aceştia sunt percepuţi ca deschişi şi credibili, ceea ce contribuie la creşterea sentimentului de siguranţă psihologică în rândul angajaţilor, potrivit comunicatului.
În concluzie, studiul BCG subliniază că, de Ziua Internaţională a Femeii, un leadership empatic şi o preocupare pentru siguranţa psihologică la locul de muncă sunt mai benefice şi mai valoroase decât cadourile tradiţionale. Această atitudine nu numai că va consolida angajamentul femeilor la locul de muncă, dar contribuie şi la creşterea performanţei organizaţionale şi la îmbunătăţirea climatului de lucru pentru toţi angajaţii, conform sursei menţionate.
Caracteristicile distinctive ale liderilor empatici, aşa cum se arată în comunicat:
Aceştia îşi rezervă timp pentru împărtăşirea provocărilor şi succeselor. Aceasta începe prin a rezerva un timp la începutul şedinţei, pentru a crea un spaţiu în care angajaţii să vorbească despre lucrurile pe care le-au învăţat şi să împărtăşească provocările sau succesele recente. De asemenea, un lider empatic vorbeşte, despre propriile provocări şi succese, oferind un mediu sigur pentru angajaţi.
Efectuează periodic reflecţii în echipă. Un lider empatic oferă ocazii pentru reflecţie asupra modului în care echipa se comportă şi sugerează modalităţi de îmbunătăţire a muncii în echipă.
Sunt deschişi şi autentici. Comunică în mod deschis propriile greşeli şi lecţiile pe care le-a dobândit cu echipa. Este posibil ca liderii să nu deţină toate răspunsurile, iar împărtăşirea acestei realităţi le dă posibilitatea membrilor echipei să contribuie cu ideile lor, fără teama de a fi judecaţi sau stânjeniţi.
Provoacă şi contestă ideile, nu persoanele. În momentul în care oferă feedback, se asigură că criticile se concentrează pe substanţa muncii, nu pe persoana care a făcut-o, şi se focalizează pe identificarea oportunităţilor de îmbunătăţire a conţinutului.
Abordează problemele în mod direct. Angajaţii ar trebui să se simtă în siguranţă atunci când pun la îndoială ideile, politicile şi practicile, chiar dacă acest lucru duce la unele conflicte sau dezacorduri. Cultivarea unei culturi care îmbrăţişează dezacordul şi dezbaterea productivă facilitează o înţelegere şi o încredere mai profundă, permiţând rezolvarea problemelor, înainte ca acestea să escaladeze.
Contextul cultural este foarte important. Este posibil ca angajaţii să provină din medii culturale diverse şi nu toată lumea se simte la fel de confortabil în a-şi împărtăşi gândurile şi sentimentele. Este esenţial să nu se impună deschidere tuturor; mai degrabă se va oferi un mediu de susţinere pentru ca ei să poată să devină deschişi, atunci când sunt pregătiţi.
Prin angajarea unui leadership empatic pentru a stabili siguranţa psihologică, organizaţiile formează echipe rezistente, capabile să valorifice creativitatea şi perspectivele derivate din voci şi perspective diverse. Acest lucru nu numai că sporeşte inovarea, dar îmbunătăţeşte şi performanţa financiară, respectând angajamentul de a construi locuri de muncă corecte, echitabile şi incluzive, nu doar de Ziua Internaţională a Femeii, ci pe termen lung, transmit reprezentanţii BCG.