Criză, scumpiri, război, sărăcie - cuvintele-cheie care ne guvernează vieţile şi pe care le auzim tot mai des în jurul nostru în ultima perioadă, conform unui comunicat remis redacţiei. Într-un context care ne demonstrează cât de repede se pot schimba lucrurile pentru fiecare dintre noi, cât de important este să învăţăm să ne facem strategia de viaţă şi de carieră pentru următorii 5-10 ani?
Potrivit sursei citate, peste 58% din români vor să îşi schimbe jobul în 2023, în timp ce 55.4% vor să facă o reconversie profesionala în următorii 5 ani.
Sunt datele unui sondaj realizat de Centrul de Carieră şi care ne ajută pe fiecare dintre noi să (ne) descoperim noi valenţe, oportunităţi şi strategii, în tot ceea ce cântăreşte şi reprezintă traseul nostru profesional.
Peste 26% dintre cei intervievaţi lucrează în domeniul IT, 13,8% în alte domenii, în timp ce pe al treilea loc îi regăsim pe cei din domeniul Finanţe/Bănci, în proporţie de 10,6%.
Cum simţi că va fi 2023 pentru tine? Ce îţi doreşti cel mai mult, din punct de vedere profesional, la acest început de an? În acest moment al vieţii tale, munca îţi afectează viaţa personală? În 2023 ai în plan să investeşti în tine şi să faci cursuri de dezvoltare personală sau profesională? - Sunt doar câteva dintre întrebările din cadrul acestui sondaj care te pot lămuri ce trebuie să adaugi/ să schimbi/ să îmbunătăţeşti în relaţia ta cu zona profesională, una care pe termen lung îţi poate afecta şi calitatea vieţii personale.
Observam şi dinamici diferite în planurile de cariera pe judete!
În următorii 5 ani, în Bucuresti par a fi cele mai multe planuri de reconversie profesională: 60% din respondentii din Bucuresti declara ca schimba direcţia carierei în 5 ani, preferand în ordine: Antreprenoriatul - IT - MKT - HR.
În Iasi 58% din respondenti declara ca vor face o reconversie în următorii 5 ani, în timp ce Clujenii sunt mai rezervati: doar 48% din respondentii din Cluj au planuri de reinventari profesionale.
Peste 38% dintre respondenţi consideră că anul 2023 va fi unul al provocărilor, în timp ce peste 23% susţin că va fi deopotrivă şi unul al schimbărilor.
Când vine vorba de investiţii în cursurile de dezvoltare personală aproape 90% dintre respondenţi au declarat că au în plan să investească în cursuri de formare şi dezvoltare personală sau profesională.
În ceea ce priveşte banii pe care sunt dispuşi să-i aloce acestor cursuri de pregătire, bugetul se ridică undeva la 300+ pentru 37,9% dintre cei intervievaţi.
"De aproximativ doi ani observăm un apetit ridicat al angajaţilor şi al candidaţilor din piaţa muncii în a-şi creşte valoarea profesională. Anul trecut, la Centrul de Carieră, am avut mii de cursanţi din toată ţara, cu profile diferite, care şi-au propus să înveţe să îşi facă design de carieră. De când lucrez în HR şi Consiliere de Carieră nu am simţit atât de mult interes din partea candidaţilor în a-şi creşte valoarea profesională.
Planurile de carieră dezvoltate în interiorul companiilor nu mai sunt suficiente pentru angajaţi care îşi doresc planuri de carieră în concordanţă cu viziunea lor de viaţă, nu planuri aliniate la viziunea organizaţiei şi atât.
Prin metodologia Career Reframing, am consiliat şi asistat reinventări profesionale foarte ambiţioase de la secretară la Project Manager, de la preot la profesionist HR. Dar, mărturisesc că o situaţie inedită pentru mine rămâne reconversia de la fotbalist la ...IT-ist.
Modul în care muncim se află într-o schimbare fără precedent, iar oamenii au nevoie de ajutor profesionist pentru a naviga cu succes printre aceste schimbări", mărturiseşte Andra Pintican, Fondatoare Centrul de Carieră şi Şcoala de HR, se menţionează în comunicat.