Studiu: China, lider global în folosirea AI-ului generativ

S.B.
Miscellanea / 10 iulie

Studiu: China, lider global în folosirea AI-ului generativ

Inteligenţa artificială este aici pentru a rămâne, iar organizaţiile din întreaga lume sunt dornice să folosească, dar şi să investească în această tehnologie. Un nou studiu comandat de către SAS prezintă regiunile şi ţările care conduc în cursa folosirii AI-ului generativ.

Conform celui mai nou studiu SAS, desfăşurat cu ajutorul Coleman Parkes Research Ltd., China este lider; 83% din decidenţii din companii chineze declară că organizaţiile lor au implementat astfel de tehnologii. Procentajul este considerabil mai mare decât în Marea Britanie (70%), Statele Unite (65%) şi Australia (63%). În paralel însă, companiile din SUA au un avans în ceea ce priveşte implementarea completă şi maturitatea tehnologiilor AI (24%), comparativ cu China (19%) şi Marea Britanie (11%).

Ce înseamnă asta în privinţa impactului economic global al AI-ului şi AI-ului generativ? Într-un raport din 2023, McKinsey a estimat că AI-ul generativ ar putea adăuga echivalentul a 2,2 - 4,6 trilioane de dolari anual economiei globale, într-o varietate de scenarii de utilizare. Cifra este comparabilă cu PIB-ul Marii Britanii în 2021. Impactul ar creşte influenţa inteligenţei artificiale cu 15%, până la 40%.

Având în vedere aceste implicaţii economice, SAS şi Coleman Parkes au intervievat 1.600 de decidenţi din pieţe globale importante. Respondenţii lucrează în industrii diverse, precum cea bancară, a asigurărilor, sectorul public, ştiinţe sociale, sănătate, telecomunicaţii, energie şi utilităţi, manufactură, retail, şi servicii profesionale. Cele mai mici organizaţii din studiu au între 500 şi 999 de angajaţi, iar cele mai mari au peste 10.000 de lucrători.

"Deşi China este lider la rata de adoptare a AI-ului generativ, acest indice nu se traduce neapărat şi într-o implementare eficientă sau într-un randament mai bun", afirmă Stephen Saw, Managing Directo la Coleman Parkes. "De fapt, SUA se află în prim-plan, cu 24% dintre companii care au implementat complet AI generativ, comparativ cu 19% în China."

Studiul global include indicatori care arată că diverse regiuni ale lumii sunt pregătite să introducă AI-ul generativ, însă în etape diferite.

"De fiecare dată când e vorba de o nouă tehnologie, companiile trebuie să navigheze prin etapa de descoperire, pentru a separa promisiunile de realitate şi pentru a înţelege complexitatea implementărilor practice în cadrul organizaţiei. Am ajuns în această etapă cu AI-ul generativ", declară Bryan Harris, Executive Vice President şi CTO la SAS. "După ce trecem de etapa reclamei şi a promisiunilor, vorbim acum despre implementări concrete ale AI-ului generativ, ce duc la livrarea de rezultate repetabile şi de încredere pentru companii."

Sabine VanderLinden, CEO şi Venture Partner, Alchemy Crew, consideră că industriile care investesc în AI generativ au potenţial ridicat: "Viitorul afacerilor este transformat de inteligenţa artificială generativă", afirmă aceasta. "Într-adevăr, integrarea AI-ului generativ în procese de business - de la profilare dinamică în marketing la cereri de asigurări precise - oferă oportunităţi nemaiîntâlnite pentru eficienţă, personalizare şi prognoze strategice. Adoptarea acestei tehnologii este esenţială pentru păstrarea unei poziţii fruntaşe într-o piaţă foarte competitivă, şi totodată foarte dificil de anticipat."

Cea mai importantă dintre provocările pe care le întâmpină organizaţiile care doresc să folosească AI generativ în mod curent este lipsa unei strategii generale.

Doar 9% din respondenţi declară că sunt foarte familiari cu adoptarea AI-ului generativ de către propria companie. Dintre respondenţii ale căror organizaţii au implementări complete de AI generativ, doar 25% se declară foarte familiari c strategia de adoptare. Chiar şi decidenţii responsabili pentru decizii de investiţii tehnologice sunt străini faţă de inteligenţa artificială - asta se întâmplă şi în cazul companiilor care conduc topul adoptărilor.

9 din 10 decidenţi tehnologici seniori admit că încă nu înţeleg pe deplin AI-ul generativ şi potenţialul de a transforma procesele de business. La 45%, oamenii din poziţiile CIO sunt cei mai înţelegători faţă de strategiile de adoptare pentru AI generativ. Doar 36% dintre CTO, însă, înţeleg aceste strategii.

Chiar dacă există aceste lacune de înţelegere, majoritatea organizaţiilor (75%) susţin că au pregătit bugete pentru a face investiţii în AI generativ în următorul an fiscal.

Alte provocări pe care le întâmpină organizaţiile includ:

Datele: pe măsură ce organizaţiile adoptă AI-ul generativ, ajung la concluzia că au insuficiente date pentru a calibra modelele lingvistice mari (LLM). De asemenea, odată începută încorporarea sistemelor, ajung la concluzia că nu au uneltele potrivite pentru a implementa cu succes inteligenţa artificială. Şefii departamentelor de IT sunt, în principal, îngrijoraţi cu privire la confidenţialitatea datelor (76%) şi securitatea datelor (75%).

Reglementările: doar 10% din organizaţii afirmă că sunt întru totul pregătite să se alinieze viitoarelor reglementări din AI. O treime intre organizaţiile care au făcut implementări complete cred că pot respecta reglementările. Doar 7% din companii oferă traininguri avansate privind guvernanţa în domeniul inteligenţei artificiale generative. Şi doar 5% au la îndemână un sistem fiabil pentru a măsura biasul şi riscurile de securitate în modelele lingvistice mari.

Cu toate că există obstacole, unii dintre cei care au adoptat timpuriu aceste sisteme au înregistrat deja beneficii palpabile. 88% dintre companii raportează o experienţă şi satisfacţie a angajaţilor îmbunătăţită, 82% afirmă că au scăzut costurile operaţionale, iar 82% se bucură de o creştere a ratei de retenţie a clienţilor.

Comanda carte
Conferinţa BURSA “CSR şi sustenabilitate”
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

29 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9747
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6036
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3117
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9767
Gram de aur (XAU)Gram de aur407.0257

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
ccib.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
fleetconference.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb