STUDIU: Companiile depind tot mai mult de aşa-numiţii "angajaţi externi"

G.B
Companii / 25 noiembrie 2021

Raluca Bontaş, Partener Global Employer Services, Deloitte România

Raluca Bontaş, Partener Global Employer Services, Deloitte România

Forţa de muncă a companiilor depinde tot mai mult de aşa-numiţii "angajaţi externi", care se referă la contractanţi precum lucrătorii temporari, furnizorii de servicii precum consultanţii de management sau agenţiile de comunicare, colaboratori externi, dezvoltatori şi chiar soluţii tehnologice precum inteligenţa artificială, roboţii, chatbots, după cum menţionează aproximativ 90% dintre participanţii la studiul Future of the Workforce Global Executive Study, realizat de Deloitte şi MIT Sloan Management Review. O treime dintre companii (33%) se aşteaptă ca dependenţa lor de angajaţii externi să crească în următorii doi ani, în special în ceea ce priveşte soluţiile de tehnologie (73% dintre respondenţi), dezvoltatorii (61%) şi colaboratorii externi (48%). Această tendinţă se manifesta încă dinainte de pandemie şi cel mai probabil va continua şi după ce efectele sale se vor diminua, subliniază studiul, conform unui comunicat remis redacţiei.

Deşi se bazează pe ideile şi competenţele angajaţilor externi, peste 70% dintre companii nu sunt pregătite pentru a gestiona o astfel de structură a forţei de muncă.

"Această nouă abordare privind structura forţei de muncă, pe care studiul Deloitte o denumeşte «ecosistemul forţei de muncă», reprezintă o schimbare semnificativă faţă de viziunea tradiţională, conform căreia companiile se bazau pe angajaţi cu normă întreagă, care aveau cariere cu o evoluţie mai degrabă liniară. Pe de altă parte, companiile au deocamdată sisteme şi procese de management, strategii privind forţa de muncă şi atragerea de competenţe, sisteme de management al performanţei şi politici de remunerare concepute pentru a se concentra asupra angajaţilor interni. Reconcilierea acestor două realităţi şi abordarea lor într-o manieră integrată devine o provocare majoră, cu implicaţii semnificative la nivel de strategie, leadership, cultură organizaţională", a spus Raluca Bontaş, Partener Global Employer Services, Deloitte România.

Măsurile legate de forţa de muncă pe care le-au implementat organizaţiile pentru a se adapta la schimbările bruşte generate de pandemia de COVID-19 au constat în principal în oferirea de oportunităţi de învăţare şi dezvoltare (57%) şi în desemnarea de noi roluri angajaţilor existenţi (55%). De asemenea, 65% dintre companii au intensificat ritmul de automatizare a proceselor şi sarcinilor.

Studiul subliniază că modul de lucru se schimbă, deoarece companiile au acum o abordare bazată pe echipe, pe proiecte, pe viteză, pe inovaţie şi pe relaţia dintre oameni. Organizaţiile se concentrează şi pe munca de la distanţă - o tendinţă prezentă dinainte de pandemie şi alimentată parţial de măsurile de carantină - datorită beneficiilor acesteia în mai multe arii, cum ar fi costurile companiilor cu sediile, constrângerile legate de imigraţie sau chiar creşterea eficienţei.

O altă tendinţă majoră evidenţiată de studiu este evoluţia preferinţelor angajaţilor, pentru care sentimentul de sens pe care îl găsesc în muncă, flexibilitatea şi experienţele personalizate au devenit mai importante decât stabilitatea şi siguranţa locului de muncă. De asemenea, oamenii îşi construiesc tot mai des cariere cu structuri diferite şi de durată mai mare, care implică alinierea stilului de viaţă cu stilul de lucru, dobândirea de noi competenţe şi o viaţă profesională activă după vârsta de 65 de ani.

Strategia privind forţa de muncă este văzută ca o responsabilitate comună a echipei de top management, ce implică în principal directorul executiv (56% dintre respondenţi) şi directorul de resurse umane (37%), dar şi directorul de operaţiuni, directorul financiar, directorul de strategie şi directorul juridic, conform studiului, se arată în comunicat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb