Studiu Deloitte: Optimism în creştere privind evoluţia economică în Europa Centrală, însoţit de aşteptări privind îmbunătăţirea lichidităţii

T.B.
Companii / 28 februarie 2024

Radu Dumitrescu, Partener Coordonator Consultanţă Financiară, Deloitte România

Radu Dumitrescu, Partener Coordonator Consultanţă Financiară, Deloitte România

Optimismul cu privire la evoluţia economică în Europa Centrală este în creştere, conform celui mai recent studiu Deloitte Central Europe Private Equity (PE) Confidence Survey, procentul respondenţilor care se aşteaptă la o îmbunătăţire a climatului economic general crescând la 42% de la 15%, în vara anului 2023, se arată într-un comunicat al Delloite, remis redacţiei. Un semnal pozitiv este şi reducerea la jumătate a ponderii respondenţilor care se aşteaptă la o înrăutăţire a contextului (la 20%, faţă de 40%, în iunie 2023). Indicele de încredere a continuat să crească pentru al treilea semestru consecutiv, de la 58, în iunie 2022, la 107, la sfârşitul anului 2023, potrivit sursei.

În acest context, optimismul privind activitatea de profil este în creştere, jumătate dintre respondenţi (49%) aşteptându-se la un volum mai mare de tranzacţii în 2024, dublu faţă de acum şase luni, informează compania. Firmele de capital privat din Europa Centrală sunt încrezătoare în proporţie covârşitoare că 2024 va fi un an bun pentru investiţii (86%), iar aproape jumătate dintre ele se aşteaptă să se concentreze pe noi investiţii, adaugă sursa citată.

Potrivit comunicatului, "Deşi 2024 va rămâne un an provocator, ne aşteptăm la o activitate intensă în rândul firmelor de private equity, pe fondul atitudinii pozitive faţă de evoluţia economiei. Regiunea are numeroase oportunităţi de oferit investitorilor, iar România este cu siguranţă una dintre pieţele în creştere, care şi-a dovedit capacitatea de a oferi un mediu propice pentru investitorii de profil, pe segmente precum transformarea digitală a companiilor sau extinderea ariei lor geografice şi a ofertelor. Vânzarea recentă a Profi de către MidEuropa este unul dintre exemplele elocvente în acest sens. Factorii ESG devin tot mai importanţi şi pot influenţa evaluările, dar în acelaşi timp reprezintă o zonă care poate creşte valoarea portofoliilor firmelor de private equity", a declarat Radu Dumitrescu, Partener Coordonator Consultanţă Financiară, Deloitte România.

Firmele de capital privat din Europa Centrală se aşteaptă şi la o îmbunătăţire a lichidităţii, aproape o treime dintre ele (29%) anticipând un acces mai facil la finanţare. Studiul indică, de asemenea, că în regiune creditele sunt contractate în principal în euro, chiar şi atunci când compania care urmează să fie preluată este situată într-o ţară cu altă monedă, informează sursa menţionată.

În ceea ce priveşte companiile în care aleg să investească firmele de private equity, 52% dintre participanţii la studiu consideră că liderii de piaţă vor rămâne cei mai atractivi, în scădere faţă de 64%, în vara anului 2023, relatează compania. Acum, un accent mai mare este pus pe companiile medii, aflate în faza de creştere, 38% dintre respondenţi aşteptându-se ca acestea să atragă cel mai mare interes. Start-upurile rămân cel mai puţin atractive, doar 9% din respondenţi aşteptându-se ca acestea să fie cele mai competitive, conform sursei.

Studiul mai indică o stabilizare şi chiar o reducere a aşteptărilor din partea vânzătorilor privind preţurile, în condiţiile în care 46% dintre respondenţi consideră că acestea au rămas aceleaşi în a doua jumătate a anului 2023, iar 38% dintre ei au observat chiar o scădere. Pentru următoarele 12 luni, 40% dintre participanţii la studiu se aşteaptă ca acestea să rămână constante.

Tot mai multe fonduri de private equity din Europa Centrală analizează factorii de mediu, sociali şi de guvernanţă (environment, social, governance - ESG) înainte de a decide să investească, două treimi dintre ele implementând o politică de investiţii care fie include ESG (52%), fie conţine planuri concrete legate de ESG pentru perioada post-tranzacţie (17%). De asemenea, ponderea celor care şi-au luat angajamente de a-şi reduce amprenta de carbon a crescut de la 34% (în iunie 2023) la 42%, se mai arată în comunicat.

Capabilităţile tehnologice ale companiei ţintă au, de asemenea, o influenţă semnificativă asupra tranzacţiilor în care sunt implicate firmele de capital privat, 26% dintre respondenţi considerând că aspectele legate de tehnologie, de IT şi de securitate cibernetică sunt critice în timpul procesului de due diligence, în timp ce alţi 31% le consideră foarte importante, potrivit studiului.

Deloitte Central Europe Private Equity Confidence Survey analizează evoluţia pieţei de private equity începând din 2003, de două ori pe an, transmite compania.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb