STUDIU DELOITTE PRIVIND CONCEDIEREA: România, atractivă pentru angajatori deoarece are costuri reduse privind concedierea

Marius Constantin
Companii / 15 iunie 2015

Potrivit unui studiu internaţional Deloitte Legal privind concedierea, România rămâne atractivă pentru investitori, deoarece se numără printre ţările cu cele mai scăzute costuri privind concedierea din motive obiective (reorganizare) în cazul angajaţilor cu vechime medie, arată un comunicat transmis azi redacţiei.

Totuşi, cu cât angajatul are o vechime mai mare în muncă, costurile cresc semnificativ. Astfel, potrivit scenariului ce presupune vechime mare în muncă, România se situează pe locul trei în ceea ce priveşte costurile cu concedierea.

Potrivit informaţiilor, costurile pentru angajatorii din toate ţările participante la studiu se bazează pe trei scenarii implicând grade diferite de senioritate şi pachete de remunerare diferite, precum şi diferenţa între a fi concediat cu sau fără motiv, totalizând şase costuri comparative.

Pentru fiecare scenariu, studiul ia în calcul costul mediu pe care un angajator trebuie să-l suporte într-o ţară pentru a înceta raporturile de muncă cu un angajat şi pentru a ajunge la o înţelegere privind încetarea contractului de munca fără a ajunge în instanţă.

În toate ţările participante la studiu, vechimea într-o companie este factorul determinant în stabilirea nivelului costurilor cu concedierea.

Cea mai mare creştere a costurilor cu concedierea este determinată de indeminzaţia pentru concediere fără temei legal. În medie, costul asociat unei astfel de concedieri este cel puţin de două ori mai mare faţă de costurile asociate unei concedieri din motive obiective.

Studiul a mai ajuns şi la concluzia că în 60% din ţările participante la cercetare, personalul de conducere al companiilor nu se supune reglementărilor de dreptul muncii, părţile fiind libere să negocieze diverse scheme de încetare a raportului de colaborare, care fac obiectul regulilor de guvernanţă corporativă locală, acolo unde se aplică. În general, acest tip de încetare nu are nevoie de motive specifice.

În peste 70% din ţările participante la studiu, pe lângă compensarea perioadei de preaviz angajatorul trebuie să plătească şi o sumă suplimentară pentru a ajunge la o înţelegere cu angajatul în legătură cu care se doreşte încetarea contractului de muncă (de exemplu majoritatea ţărilor din Europa de Est, Franţa, Italia, Marea Britanie).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

11 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9752
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5471
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3043
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9437
Gram de aur (XAU)Gram de aur385.5996

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
rommedica.ro
hipo.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb