Fitch înrăutăţeşte perspectiva ratingului Franţei

S.B.
Macroeconomie / 12 octombrie

Fitch înrăutăţeşte perspectiva ratingului Franţei

Agenţia de evaluare financiară Fitch Ratings a înrăutăţit vineri perspectiva atribuită ratingului Franţei la negativă, ceea ce înseamnă că o nouă retrogradare este posibilă, informează Agerpres.

Decizia vine la doar o zi după ce Guvernul a prezentat planul de buget pe 2025, şi reprezintă o critică promptă la adresa eforturilor premierului Michel Barnier de a gestiona deteriorarea accentuată a finanţelor publice.

În aprilie 2024 Fitch retrogradase ratingul suveran al Franţei de la "AA" la "AA minus", un nivel similar cu calificativul atribuit Belgiei şi Marii Britanii.

"Riscurile politicii fiscale au sporit de la precedenta noastră analiză. Derapajul fiscal proiectat pentru acest an plasează Franţa în cea mai slabă poziţie fiscală iniţială şi acum ne aşteptăm la extinderea deficitelor fiscale, ceea ce va duce la o creştere semnificativă a datoriei guvernamentale, spre 118,5% din PIB până în 2028, apreciază agenţia de evaluare financiară.

Alerta privind solvabilitatea Franţei scoate în evidenţă extinderea dificultăţilor fiscale ale ţării. Situaţia s-a deteriorat rapid în 2024 în urma încasărilor fiscale reduse şi a incertitudinilor politice provocate de decizia preşedintelui Emmanuel Macron de a dizolva Parlamentul.

Într-un efort de redresare a situaţiei, Guvernul minoritar al premierului Michel Barnier a prezentat joi planul de buget pe 2025, ce vizează reduceri de cheltuieli de 60 miliarde de euro şi majorarea impozitelor percepute persoanelor bogate şi marilor companii, în încercarea de a repara masivul deficit bugetar al ţării. Executivul vrea să reducă deficitul bugetar la 5% din PIB în 2025, de la un nivel estimat de 6,1% din PIB în 2024, şi a avertizat că în absenţa măsurilor de austeritate deficitul ar ajunge la 7% din PIB. Precedentul Guvern avea ca obiectiv un deficit de 4,4% în 2024.

Derapajul fiscal şi măsurile de urgenţă au afectat reputaţia lui Macron de reformator capabil să rezolve dificultăţile financiare îndelungate ale Franţei prin reduceri de taxe şi reforme pentru stimularea creşterii economice.

Fitch estimează la un deficit de 5,4% din PIB în 2025 şi 2026, şi nu se aşteaptă ca Guvernul să-şi îndeplinească angajamentul de a reduce deficitul sub pragul stabilit de UE la 3% din PIB până în 2029. Franţa este a doua economie a zonei euro.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Nu-i mai bine de Romania ca are un rating de tara "junk" tot timpul? Macar nu are de ce sa se streseze....

    Nu vi se pare dubios ca nimeni nu vorbeste pe bune de unde provine cauza deficitului in acesti 3-4 ani? 

    1. 3% DIN PIB se duce la dobanzi la credite, bonduri, si restul, pomeni electorale, pensii speciale 1% din pib, salarii bugetari de lux, pilele politice, capuse la firmele de stat si la licitatii ,baietii destepti cu conectii politice, borduri, consultanta, si etc.

      Nu e junk dar ne imprumutam la dobanzi de junk...doar Turcia si Ucraina sunt mai junk ca noi, dar aia au scuze.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
boromir.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

03 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9770
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7308
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3444
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9957
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.2774

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
contragarantare.ro
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb