Studiu Edenred: Pentru 6 din 10 angajaţi beneficiile din zona de wellbeing sunt prioritare în alegerea unui job

F.D.
Companii / 28 mai

Ovidiu Bîrsă, Director Comercial, Edenred România

Ovidiu Bîrsă, Director Comercial, Edenred România

Angajaţii români sunt din ce în ce mai preocupaţi de zona de wellbeing, pentru 6 din 10 angajaţi beneficiile din zona de wellbeing fiind prioritare în alegerea unui job, conform studiului Benefit realizat de Edenred România, ce analizează evoluţia şi tendinţele actuale din industria beneficiilor extrasalariale din România. Ediţia din acest an a studiului Benefit este realizată în parteneriat cu HUMANISTIC, companie de consultanţă în domeniul resurselor umane şi mediul organizaţional, şi OLX Locuri de muncă.

Dacă ne uităm la cele cinci dimensiuni ale wellbeing-ului organizaţional, fizic, emoţional, financiar, profesional şi spiritual, bunăstarea financiară este cea mai mare provocare pentru o treime dintre angajaţi, în timp ce bunăstarea mintală/emoţională este principala îngrijorare la birou pentru un sfert dintre angajaţi.

Ecosistemul beneficiilor extrasalariale adresează toate cele 5 dimensiuni ale wellbeing-ului organizaţional (fizic, emoţional, financiar, profesional şi spiritual) şi permite angajatorilor să răspundă cât mai bine la nevoile în continuă evoluţie ale angajaţilor, pentru a creşte bunăstarea acestora.

Astfel, pe zona de sănătate fizică, angajaţii au la dispoziţie în platforma Edenred Benefit abonamente la săli de fitness şi consultaţii de nutriţie, în timp ce pe partea de sănătate emoţională pot găsi în platformă modalităţi de relaxare şi petrecere a timpului liber, inclusiv activităţi culturale. În materie de siguranţă financiară, platforma vine cu o multitudine de oferte speciale şi permite acces la instrumente financiare de protecţie, cum ar fi asigurările sau pensiile private, în timp ce la nivel profesional angajaţii au acces prin platforma Edenred Benefit la cursuri şi instrumente de learning & development. Nu în ultimul rând, pe cea de-a cincea dimensiune, spirituală, vorbim de acces la centre spa sau consultaţii psihologice şi psihoterapie.

"Piaţa de beneficii extrasalariale a evoluat semnificativ, reflectând adaptările la contextul socio-economic şi la tendinţele de pe piaţa muncii. Companiile au folosit din plin oportunităţile oferite de legislaţie, inclusiv majorarea sumelor pentru cardurile de masă, de exemplu, şi au apelat la beneficiile extrasalariale pentru a oferi un venit în plus angajaţilor în context inflaţionist. Astfel, bugetele de beneficii au continuat să crească, acoperind 10-30% din compensaţia totală. Ne aşteptăm şi în continuare la o creştere, previziunile noastre fiind că şi pentru 2024 bugetul mediu lunar de beneficii va înregistra creşteri de două cifre, pentru al cincilea an consecutiv. Stăm în continuare aproape de clienţii noştri cu informaţii şi recomandări astfel încât să facă cele mai bune alegeri pentru angajaţii lor, soluţiile şi produsele oferite de Edenred contribuind semnificativ la reducerea presiunii financiare şi la îmbunătăţirea calităţii vieţii angajaţilor", spune Ovidiu Bîrsă, Director Comercial, Edenred România.

Potrivit studiului Benefit, bugetul mediu lunar alocat beneficiilor extrasalariale oferite de companii angajaţilor a crescut în 2023 cu un procent de 12%, de la 696 RON la 783 RON. Topul industriilor, din punct de vedere al bugetelor alocate per angajat, este condus de companiile de servicii financiare, cu un buget mediu per angajat de 988 RON/lună, urmat de IT & software, cu 803 RON/lună, industrie şi comerţ cu bugete similare, 716 RON/lună şi respectiv 712 RON/lună.

Pe de altă parte, pentru a răspunde cât mai bine nevoilor în continuă evoluţie ale angajaţilor, tot mai mulţi angajatori apelează la flexibilizarea beneficiilor, lucru care începe să devină un avantaj competitiv în materie de employer branding şi îmbunătăţeşte semnificativ retenţia angajaţilor. Oferirea de beneficii flexibile este o tendinţă în creştere care se observă la angajatorii din toate domeniile, numărul companiilor care aleg sistemul de beneficii flexibile Edenred Benefit fiind în creştere cu 20% în 2023 faţă de 2022.

Topul celor mai accesate beneficii extrasalariale

Indexul locurilor de muncă realizat de OLX Locuri de muncă şi dat publicităţii în februarie 2024 arată că, dincolo de creşterea nivelului salarial şi acordarea unor beneficii financiare atractive, angajaţii români îşi doresc de la angajator beneficii extrasalariale în egală măsură cu promovarea unui echilibru între viaţa personală şi cea profesională. Îmbunătăţirea condiţiilor de muncă, a atmosferei de lucru şi a relaţionării în echipă sunt, de asemenea, în topul preferinţelor angajaţilor. Angajaţii pun mai mult preţ pe nivelul lor general de bunăstare, au aşteptări mai mari de la angajatori în această zonă, iar modul în care răspund angajatorii influenţează decisiv satisfacţia şi retenţia angajaţilor.

De asemenea, Studiul Career Shift 2022 al Humanistic remarcă o creştere a nivelului de stres în mediul profesional, aproape 60% dintre angajaţii chestionaţi declarând că s-au simţit stresaţi sau foarte stresaţi la job în ultimele şase luni. Din acest motiv, un angajat ar schimba un loc de muncă pe un altul, cu salariu similar, pentru beneficii mai bune legate de mediul de lucru, lucrul la distanţă sau timpul liber. În topul lucrurilor la care un angajat nu este dispus să renunţe chiar şi pentru un salariu mai mare se află timpul liber, posibilitatea de lucru la distanţă şi programul de lucru.

Corelat cu aceste tendinţe de pe piaţa muncii, în topul celor mai accesate beneficii extrasalariale în platforma Edenred Benefit se află turismul, cu o creştere de 58% faţă de 2022, cadourile - beneficii în natură, cu o creştere de 35% faţă de anul precedent, şi cadourile oferite pentru ocazii speciale, cu o creştere de 18%. Următorul beneficiu preferat de angajaţi, cu o creştere de 63% faţă de anul 2022, este reprezentat de telemuncă, devansând beneficiile din zona de sănătate, locul cinci, şi pensiile private, aflate pe locul şase. Creşterile semnificative pe zona de turism şi activităţi culturale, de 58%, şi respectiv 71%, reflectă nevoia angajaţilor de relaxare, reducere a stresului şi îmbunătăţirea echilibrului între viaţa personală şi zona profesională. Topul exclude cardul de masă, care rămâne în continuare beneficiul #1 preferat de angajaţii din România.

Dacă până anul trecut, pensiile private erau mai degrabă în top 3 preferinţe pentru Gen X şi Baby Boomers, din 2023 a început să câştige teren şi în rândul generaţiilor mai tinere, ceea ce denotă un interes crescut pentru zona de siguranţă financiară, un alt indicator important de wellbeing.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. fals!

    de fapt conteaza doar salariul!  

    ca daca ai salariu rotund iti iei tu si sala si fructe acasa si masaj si alte nazbatii  

    BANII MA! BANII CONTEAZA , NU VRAJELILE VOASTRE!  

    Ban.Cher.Vali 

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb