Studiu EY: Securitatea cibernetică rămâne un risc major pentru băncile europene, pe fondul escaladării tensiunilor geopolitice

T.B.
Companii / 12 februarie

Cătălina Dodu, liderul departamenului de Consultanţă, EY România, şi Cybersecurity Leader EY South Cluster

Cătălina Dodu, liderul departamenului de Consultanţă, EY România, şi Cybersecurity Leader EY South Cluster

Securitatea cibernetică reprezintă principalul motiv de îngrijorare pentru managerii de risc (Chief Risk Officers sau CRO) din sectorul bancar european pentru al doilea an consecutiv, conform studiul despre gestionarea riscurilor bancare, realizat de EY şi Institutul pentru Finanţe Internaţionale (IFI), se arată într-un comunicat al companiei, remis redacţiei.

Studiul analizează informaţii colectate de la 17 mari bănci europene şi a constatat că 82% dintre managerii de riscuri consideră securitatea cibernetică cea mai mare ameninţare la adresa organizaţiei lor în următoarele 12 luni (faţă de 73% la nivel global), potrivit sursei citate. Un procent de 71% consideră că ameninţarea conflictelor cibernetice între state este din ce în ce mai reală, precizează sursa.

Mediul geopolitic dificil îi determină pe managerii de risc din băncile europene să fie preocupaţi de sancţiunile globale şi rezilienţa operaţională, iar 82% dintre ei consideră că riscurile geopolitice vor creşte în acest an, transmite compania.

Gelu Gherghescu, Markets leader, EY România, transmite potrivit comunicatului: "Tensiunile geopolitice, anticiparea rezultatelor alegerilor, continuarea războiului în Europa şi creşterea tulburărilor în Orientul Mijlociu adaugă volatilitate unui mediu economic deja dificil. Prin urmare, nu este surprinzător faptul că atât de mulţi manageri de risc (CRO) identifică şi în acest an riscul cibernetic ca fiind cel mai important. Tot din sondaj reiese faptul că poziţia de CRO a dobândit multe faţete noi, managerii de risc trebuind azi să îşi asume mai multe roluri pentru a putea identifica toate posibilele riscuri ce ameninţă organizaţia şi pentru a le gestiona şi raporta eficient".

Cătălina Dodu, liderul departamenului de Consultanţă, EY România, şi Cybersecurity Leader EY South Cluster, declară, conform sursei: "Cel mai eficient mod de a ne apăra împotriva ameninţărilor cibernetice este prin creşterea continuă a rezilienţei operaţionale. În acest sens, Legea UE privind rezilienţa operaţională digitală (DORA) joacă un rol esenţial, permiţând companiilor să reducă întreruperile, să se adapteze la riscuri din ce în ce mai complicate şi să promoveze o stabilitate şi o securitate sporite la nivel intern".

Riscurile climatice reprezintă cel mai mare risc emergent pentru băncile europene

Când au fost întrebaţi despre riscurile semnificative din următorii cinci ani, aproape trei sferturi (76%) dintre managerii de risc din sectorul bancar european au declarat că riscul climatic reprezintă cea mai mare ameninţare emergentă la adresa operaţiunilor, comparativ cu 56% la nivel mondial, informează sursa indicată. La mică distanţă în topul riscurilor, cu 53% din menţiunile respondenţilor se clasează riscul legat de inteligenţa artificială şi machine learning. Un procent de 47% dintre respondenţi au indicat în topul riscurilor emergente sistemele informatice depăşite, arată datele studiului EY.

Managerii de risc din sectorul bancar european consideră că schimbările climatice prezintă un nivel de risc atât de mare, încât mai bine de jumătate dintre participanţii la studiu (59%) sunt de părere că acest subiect impune atenţia nemijlocită a consiliului de administraţie, relatează sursa.

Multiplele aspecte ale riscurilor climatice pe termen scurt în domeniul bancar, cum ar fi imperativele de raportare pe termen scurt, sunt încă de descoperit de către managerii de risc. În ansamblu, rezultatele sondajului arată că managerii de risc recunosc nevoia urgentă a unei mai bune înţelegeri şi a asumării de acţiuni în privinţa riscurilor climatice şi eforturi sporite pentru a elimina aceste decalaje, se mai arată în comunicat.

Comanda carte
Gala BURSA 2024
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb