Studiu FORTIM: TOP ŢĂRI INVESTITORI imobiliari în România 2024

A.F.
Companii / 28 august

Studiu FORTIM: TOP ŢĂRI INVESTITORI imobiliari în România 2024

Numărul activelor comerciale imobiliare cumpărate de investitori români este de departe cel mai mare din top, în total fiind achiziţionate 12 proprietăţi, cu preţuri între 1,4 milioane şi 44,7 milioane euro, de la începutul acestui an şi până la finalul lunii august 2024. Cea mai importantă achiziţie din acest an a unui investitor român, Alin Niculae o reprezintă complexul de birouri Iride, din zona Pipera, în Bucureşti.

Investitorii români au cumpărat clădiri de birouri, hoteluri în oraşe mai mici sau staţiuni montane, două parcuri mici de retail şi portofolii de spaţii comerciale stradale. Ca volum total însă, românii se află pe locul trei, cumulând imobiliare comerciale (cu venituri din chirii) cu o valoare de 139 milioane de euro.

Belgia se află pe primul loc în topul ţărilor din care provin investitorii imobiliari din România, ca volum total plasat în imobiliare. În primele opt luni ale anului, un singur investitor belgian, WDP a cumpărat trei proprietăţi, care au cumulat 207 milioane euro. Pe locul doi se află Cehia, cu un singur investitor, CTP, care a încheiat o singură tranzacţie, dar cu o valoare record pentru acest an, achiziţionând un portofoliu de parcuri industriale, în cinci oraşe din România, cu 168 milioane euro.

Tranzacţiile cu active comerciale din România au ajuns astfel la o valoare estimată de 661 milioane de euro, în primele opt luni din 2024 şi au depăşit nivelul întregului an 2023.

"În primele opt luni din 2024, România a depăşit deja volumul total al tranzacţiilor de proprietăţi comerciale din tot anul 2023, cu 20% şi există premise ca în următoarele patru luni, până la finalul anului acest procent să fie şi mai substanţial. Remarcăm o revenire a tranzacţiilor de birouri, în ultimele luni, cu focus pe proiecte care şi-au demonstrat rezilienţa şi performanţa în perioada dificilă din ultimii ani. Ne aşteptăm ca şi în viitor să continue acest trend, pe fondul lipsei de produse noi", declară Ştefan Oană, Head of Capital Markets la Fortim Trusted Advisors, membră în Alianţa BNP Paribas Real Estate.

Investiţiile imobiliare în Europa

Investiţiile imobiliare domestice (în propria ţară) au fost motorul dezvoltării pieţei imobiliare europene, în prima jumătate din 2024, ajungând la o valoare de 42,7 miliarde euro, o cotă de piaţă de 58% din totalul investiţiilor din Europa şi înregistrând o creştere de +7% faţă de anul precedent, conform ultimul studiu realizat de alianţa BNP Paribas Real Estate, din care face parte şi Fortim Trusted Advisors.

În schimb, investiţiile de peste hotare (cross-border) au scăzut în această perioadă, cu 9%, fiind în total de 30,7 miliarde de euro.

Dintre străinii care au investit în Europa, cei mai activi investitori la nivel european au fost americanii, cu un total de 12,8 miliarde euro, în creştere cu 56% faţă de aceeaşi perioadă din 2023. Cele mai multe proprietăţi cumpărate de americani au fost în Germania, 90% din total.

În rest, toate celelalte trei categorii - de investitori din alte ţări europene (9,9 miliarde euro), de investitori din Asia şi Pacific (3,6 miliarde euro) sau din Orientul Mijlociu (0,6 miliarde euro)- au avut valori în scădere.

"Investiţiile interne au dominat piaţa europeană, o tendinţă observată atât în economiile cu pieţe imobiliare mature, cât şi în regiunea Europei Centrale şi de Est (CEE). În România, implicarea investitorilor locali pe segmentul comercial a crescut semnificativ pentru al treilea an consecutiv. Anul 2022 a marcat un record al investiţiilor autohtone în sectorul imobiliar, 2023 a fost caracterizat de o perioadă de ajustare, iar în 2024 se observă o creştere constantă a valorii tranzacţiilor în toate segmentele de piaţă-birouri, retail, hotelier şi industrial", declară Nicolae Ciobanu, Managing Partner şi Head of Advisory la Fortim Trusted Advisors, membră a Alianţei BNP Paribas Real Estate."

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

28 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9771
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4684
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3052
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9072
Gram de aur (XAU)Gram de aur360.7082

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb