Intenţia Guvernului de a elimina acordarea tichetelor de masă exclusiv sub forma cardurilor digitalizate şi de a le taxa cu 10% ar putea produce pierderi financiare semnificative economiei, dar şi bugetului de stat, potrivit studiului remis Redacţiei.
Firmele care oferă servicii de servire a mesei ar putea raporta o scădere a cifrei de afaceri de până la 30%, iar asta va însemna pierderi de aproximativ 6 miliarde de lei. La nivelul întregii economii, efectele financiare negative sunt de o amploare şi mai mare, având în vedere că mulţi români folosesc tichetele de masă în magazinele alimentare, arată analiza realizată de firma de consultanţă Frames.
Potrivit sursei citate, peste 3 milioane de români s-ar putea trezi, peste noapte, fără o sursă financiară importantă - tichetele de masă.
Decizia Guvernului de a taxa cu 10% aceste tichete ar putea determina multe firme să renunţe la ele, în condiţiile în care nu au buget prevăzut pentru a susţine taxele către stat. O altă măsură controversată vizează includerea posibilităţii de a livra sumele asociate tichetelor de masă şi sub formă de bani cash.
Analiza arată: "Dincolo de taxarea tichetelor, posibilitatea ca acestea să fie oferite în bani cash spulberă, practic, scopul pentru care au fost create - acela de a asigura plata pentru servicii de masă, pentru achiziţia de alimente etc. Ultimul draft al ordonanţei permite, practic, ca banii cash să poată fi cheltuiţi pentru ţigări, pentru alcool, pentru păcănele şi pentru orice altceva. În plus, dacă tichetele de masă pot fi folosite exclusiv pe teritoriul României, adică în economia românească, sumele în bani vor putea fi folosite oriunde, fără niciun fel de trasabilitate".
Analiştii spun că nu va mai exista certitudinea că aceste sume sunt fiscalizate, banii putând fi folosiţi în orice domeniu, chiar şi acolo unde nu se plătesc taxe şi impozite.
,,Spre deosebire de numerar, tichetele sunt, de asemenea, instrumente eficiente în lupta împotriva diferitelor forme de corupţie şi a utilizării frauduloase sau delincvente a mijloacelor de plată. Tichetele, spre deosebire de numerar, contribuie la reducerea economiei subterane şi creşterea veniturilor la bugetul de stat'', conform analizei.
Potrivit celui mai recent studiu OECD, tichetele pe card acordă protecţie mai bună împotriva furtului, pierderii şi eliminarea fraudei datorita plăţilor securizate şi standardelor crescute în industrie, fiind instrumente pentru incluziunea socială şi dezvoltarea locală.
Art. 23 din Regulamentul (UE) 2020/559 al Parlamentului European şi al Consiliului prevede că alimentele şi/sau asistenţa materială de bază pot fi furnizate celor mai defavorizate persoane fie direct, fie indirect, cum ar fi prin intermediul tichetelor sau al cardurilor, în format electronic sau în alt format, cu condiţia ca astfel de tichete, carduri sau alte instrumente să poată fi folosite numai pentru achiziţionarea alimentelor şi/sau a asistenţei materiale de bază.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 08.09.2023, 20:00)
Si cam ce se va intimpla dupa cresterea CASS de la 12 sal minimie la 24 anul asta la 60 in ultimul draft de OUG ?
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 09.09.2023, 08:21)
CE se va intampla? vor merge mai multi bani pe luat spagi si hotii din banul public, si niste ciolane la pensionari si bugetari ca se apropie alegerile.
2. fără titlu
(mesaj trimis de Danusia în data de 08.09.2023, 22:49)
Vrem sporuri,vrem tichete vacanță vrem mokka