Studiu Horvath: 59% dintre companiile din sectorul industrial vor să ajungă la neutralitate climatică până în 2035

S.B.
Companii / 25 mai 2023

Studiu Horvath: 59% dintre companiile din sectorul industrial vor să ajungă la neutralitate climatică până în 2035

Peste jumătate (59%) dintre companiile din sectorul industrial care au participat la un studiu Horvath vor să fie neutre din punct de vedere al emisiilor de carbon şi să găsească un echilibru în ceea ce priveşte gazele cu efect de seră emise şi cele absorbite ("net zero") până în 2035.

Cele mai optimiste companii privind atingerea obiectivelor climatice se află în Italia, Germania şi Regatul Unit, arată raportul realizat de Horvath, una dintre cele mai importante companii internaţionale de consultanţă în management.

Studiul "Status quo of the sustainability transformation (2023)", realizat pe un eşantion reprezentând şase pieţe economice europene şi două nord americane, arată că principalele măsuri "net zero" pe care se concentrează companiile pentru a-şi atinge obiectivele de sustenabilitate sunt: (1) îmbunătăţirea eficienţei energetice - 45%; (2) măsuri de compensare a emisiilor de CO2 - 45%; (3) utilizarea surselor regenerabile de energie - 43%; (4) modificarea modelelor de operare - 37%; (5) schimbări în lanţul de aprovizionare - 35%; (6) dezvoltarea capacităţilor proprii de generare a energiei din surse regenerabile - 34%; (7) decarbonizarea lanţului de aprovizionare - 34%; şi (8) adoptarea şi dezvoltarea principiilor economiei circulare - 34%.

Aproape toţi participanţii la studiu (98%) urmăresc cel puţin una dintre aceste măsuri "net zero" şi, în general, le prioritizează pe cele care pot fi implementate în timp relativ scurt, pentru a reduce consumul de energie şi emisiile. Pe lângă reducerea consumului de resurse, accentul se pune în principal pe compensarea emisiilor ("offsetting").

În pofida acestui interes ridicat faţă de mediu, mai puţin de jumătate dintre companii au un plan concret pentru a-şi atinge obiectivele privind sustenabilitatea (42%), iar o treime dintre acestea nu şi-au definit vreun obiectiv climatic sau nu se aşteaptă să-l atingă până în 2045.

În Germania, una din trei companii deja implementează propria strategie privind decarbonizarea, însă numai 40% dintre directorii chestionaţi văd această ţară ca fiind un pionier în domeniul sustenabilităţii. Executivii intervievaţi din Regatul Unit, Franţa, Statele Unite, Spania şi Canada nu au implementat încă măsuri de reducere a emisiilor de CO2. În Franţa şi SUA, 20% dintre respondenţi au spus că nu au implementat nicio măsură privind sustenabilitatea.

Canada este, cel mai probabil, ţara care va avea o poziţie de lider mondial în privinţa sustenabilităţii, consideră 66% dintre executivi chestionaţi din această ţară, care produce deja aproape două treimi din electricitatea sa din surse regenerabile şi continuă să îşi extindă masiv resursele de hidroenergie şi infrastructura pentru hidrogen.

Regatul Unit vine rapid din urmă, producând un surplus de electricitate verde în 2022 şi extinzându-şi rapid sursele de energie eoliană. Spania se concentrează pe expansiunea fotovoltaicelor, însă proiectele înaintează mai greu, din cauza birocraţiei.

Raportul arată că principalii factori care motivează eforturile în direcţia sustenabilităţii ale companiilor sunt: (1) eficienţa energetică îmbunătăţită (58%); (2) inovaţia/tehnologiile viitoare (45%); şi (3) conservarea habitatului (43%).

În privinţa investiţiilor, studiul Horvath relevă că, în medie, companiile au alocat 27% din portofoliul de investiţii pentru acţiuni sustenabile în 2023, iar companiile nord-americane au planificat investiţii în privinţa mediului mai mari decât cele europene. Totuşi, investiţiile ecologice sunt aşteptate să crească, şi în Europa, în următorii ani, iar majoritatea executivilor intervievaţi au în plan să crească aceste investiţii cu până la 19% în 2023.

"Deşi criza energetică şi problemele din lanţurile de aprovizionare au generat presiuni suplimentare, un număr semnificativ de companii industriale din Europa şi America de Nord s-au angajat să atingă neutralitatea climatică până la jumătatea deceniului următor. Mai puţin de jumătate dintre acestea au reuşit să-şi stabilească strategii clare, dar tendinţa favorabilă sustenabilităţii este ireversibilă. Economisirea resurselor şi creşterea eficienţei au devenit obiective de prim rang pentru executivi, investiţiile ecologice cresc, iar motivaţia pentru transformarea sustenabilă a business-urilor se menţine la un nivel ridicat", afirmă Kurt Weber, Managing Director, Horvath România.

"Este cel mai oportun moment ca să analizăm cum vom fi afectaţi de această tranziţie la o economie sustenabilă şi mai ales să concepem care este poziţia noastră viitoare, cum ne vom potrivi în piaţă, faţă de concurenţi, cu ce fel de noi costuri şi preţuri va trebui să operăm, de ce fel de resurse umane şi materiale vom avea nevoie şi cum vor trebui organizate planurile de implementare pentru atingerea ţintelor, respectiv cum putem profita de finanţările publice şi private pentru a sprijini tranziţia," a adăugat Zsuzsa Bereschi, Principal, Horvath România.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb