STUDIU IEA: Reducerea emisiilor la nivel mondial costă 45.000 de miliarde de dolari

N.I.
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 9 iunie 2008

Reducerea emisiilor la nivel mondial costă 45.000 de miliarde de dolari

Guvernele din întreaga lume trebuie să înceapă "o revoluţie a tehnologiei energetice", cu un cost de 45.000 de miliarde de dolari, sau să rişte o creştere cu 130% a emisiilor de dioxid de carbon până în 2050, a avertizat, vineri, Agenţia Internaţională pentru Energie (IEA). Potrivit Reuters, într-un raport solicitat în urmă cu trei ani de liderii statelor din cadrul Grupului celor Opt (G8), IEA a precizat că, pentru înjumătăţirea emisiilor de dioxid de carbon până în 2050, este necesar ca preţul carbonului să fie majorat la 200 dolari/tonă sau chiar la 500 dolari/tonă. Drepturile de emisii de carbon se tranzacţionează în prezent în Europa cu 30 dolari/tonă.

Potrivit NewsIn, Japonia va cere Grupului celor Opt state prospere să stabilească obiectivul de reducere a emisiilor la jumătate până în 2050, în cadrul întrunirii G8 ce va avea loc luna viitoare în Tokyo. Miniştrii energiei din cadrul IEA s-au reunit, în acest weekend, în Japonia.

Raportul mai menţionează că cererea de petrol va creşte cu 70% dacă guvernele continuă actuala politică energetică, o majorare echivalentă cu producţia Arabiei Saudite, luată de cinci ori. "Suntem foar­te departe de dezvoltarea durabilă, în ciuda faptului că problema pe termen lung este recunoscută la nivel mondial. De fapt, creşterea nivelului emisiilor de dioxid de carbon s-a accelerat sensibil în ultimii ani", a declarat directorul executiv al IEA, Nobuo Tanaka.

Analiştii consideră că estimarea făcută de IEA cu privire la costurile proiectului, de 45.000 de miliarde, echivalent cu 1,1% din Produsul Intern Brut la nivel mondial în fiecare an de acum şi până în 2050, pare corectă. Miniştrii mediului din cadrul G8 au cerut, luna trecută, liderilor politici să stabilească obiectivul de reducere la jumătate a emisiilor de gaze de seră până în 2050.

Eforturile majore de cercetare şi dezvoltare din următorii 15 ani vor costa între 10 şi 100 miliarde dolari/an şi vor fi necesare pentru a produce tehnologii de reducere a emisiilor de dioxid de carbon, precizează IEA, în cadrul raportului intitulat "Perspectivele Tehnologiei Energetice". Raportul mai precizează că sectorul energetic va urma să fie "decarbonizat" prin ins­talarea de filtre şi unităţi de stocare a carbonului în cadrul a 35 de centrale pe bază de carbune şi 20 de centrale pe bază de gaze naturale între 2010 şi 2050, fiecare costând 1,5 miliarde de dolari.

Sectorul va avea nevoie şi de construirea a 32 de noi centrale nucleare, precum şi de instalarea a 17.500 de turbine eoliene în fiecare an.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb