Aşteptările privind evoluţia economiei mondiale în 2005 sînt slabe comparativ cu rezultatele din 2004, arată un studiu realizat de Ifo World Economic Survey, în colaborare cu Camera Internaţională de Comerţ de la Paris. Potrivit acestuia, chiar dacă nu este încă vorba de o recesiune economică mondială, situaţia din primul trimestru al anului 2005 este slabă şi se pare că tendinţa de slăbire economică mondială va continua şi în următoarele şase luni. Climatul economic s-a deteriorat mai vizibil în Europa Occidentală, în trimestrul întîi din acest an, din cauza situaţiei nefavorabile din Franţa şi Germania. În ceea ce priveşte climatul economic asiatic, căderea indicilor economici se datorează în mare măsură Japoniei. Spre deosebire de alte regiuni din America, SUA au avut un climat favorabil în primul trimestru al anului 2005, dar estimările pentru următoarele şase luni sînt pesimiste. Tot pe continentul american, Canada are cifre negative în ceea ce priveşte climatul economic.
Studiul menţionat se bazează pe analizele a peste 1.100 de economişti, din mai multe state ale Globului. Potrivit acestora, climatul economic mondial a acumulat, în primul trimestru din 2004, 111,1 puncte, în cel de-al doilea - 110,1 puncte, în al treilea - 109,2, iar în ultimul trimestru - 103,8 puncte. Pentru primul trimestru al anului 2005, punctajul este de numai 101,1.
Menţionăm că, în trimestrul al patrulea din 2004, economia niponă a scăzut cu 0,1% comparativ cu trimestrul precedent. Astfel, economia Japoniei s-a contractat pentru al treilea trimestru consecutiv.
Scăderea Produsului Intern Brut din intervalul octombrie-decembrie vine după cea de 0,3% din iulie-septembrie, respectiv 0,2% în aprilie-iunie. Încetinirea creşterii economice se datorează micşorării cifrelor exporturilor, precum şi a consumului intern.