Studiu Ifo: Creşterea economiei mondiale încetineşte

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 17 februarie 2005

Aşteptările privind evoluţia economiei mondiale în 2005 sînt slabe comparativ cu rezultatele din 2004, arată un studiu realizat de Ifo World Economic Survey, în colaborare cu Camera Internaţională de Comerţ de la Paris. Potrivit acestuia, chiar dacă nu este încă vorba de o recesiune economică mondială, situaţia din primul trimestru al anului 2005 este slabă şi se pare că tendinţa de slăbire economică mondială va continua şi în următoarele şase luni. Climatul economic s-a deteriorat mai vizibil în Europa Occidentală, în trimestrul întîi din acest an, din cauza situaţiei nefavorabile din Franţa şi Germania. În ceea ce priveşte climatul economic asiatic, căderea indicilor economici se datorează în mare măsură Japoniei. Spre deosebire de alte regiuni din America, SUA au avut un climat favorabil în primul trimestru al anului 2005, dar estimările pentru următoarele şase luni sînt pesimiste. Tot pe continentul american, Canada are cifre negative în ceea ce priveşte climatul economic.

Studiul menţionat se bazează pe analizele a peste 1.100 de economişti, din mai multe state ale Globului. Potrivit acestora, climatul economic mondial a acumulat, în primul trimestru din 2004, 111,1 puncte, în cel de-al doilea - 110,1 puncte, în al treilea - 109,2, iar în ultimul trimestru - 103,8 puncte. Pentru primul trimestru al anului 2005, punctajul este de numai 101,1.

Menţionăm că, în trimestrul al patrulea din 2004, economia niponă a scăzut cu 0,1% comparativ cu trimestrul precedent. Astfel, economia Japoniei s-a contractat pentru al treilea trimestru consecutiv.

Scăderea Produsului Intern Brut din intervalul octombrie-decembrie vine după cea de 0,3% din iulie-septembrie, respectiv 0,2% în aprilie-iunie. Încetinirea creşterii economice se datorează micşorării cifrelor exporturilor, precum şi a consumului intern.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb