Importurile cresc în timp ce producătorii autohtoni se plâng că nu au unde să îşi valorifice legumele. Situaţia este cel puţin bizară, având în vedere că toată lumea vorbeşte de scurtarea lanţului de aprovizionare. Teoria este diferită de practică şi în acest domeniu. Importurile de legume au crescut în ţara noastră, în 2019, până la o valoare de 516 milioane de euro, în topul produselor fiind legumele congelate, cartofii, morcovii, legumele păstăi uscate şi tomatele, arată rezultatele unui studiu realizat de Cooperativa Ţara Mea. Principalii furnizori de legume au fost Olanda şi Polonia, cu peste 10.000 de tone, urmate de Turcia, Germania, Franţa, Grecia, Ungaria, Spania, Italia şi Egipt. Potrivit sursei citate, importul de legume a fost consemnat inclusiv în lunile iulie - august 2019, când este producţia maximă de legume autohtone: "N-ar fi nici o problemă, spun specialiştii, dacă exporturile în aceeaşi perioadă ar fi mult mai mari decât importurile (...) Din păcate, producătorii de legume români, sunt concuraţi puternic şi chiar în plin sezon de importuri. Şi nu vorbim neapărat de legume proaspete, ci şi de legume congelate, care, în iulie 2019 de exemplu, au avut cea mai mare pondere în total importuri realizate de ţara noastră. Se importă de toate, iar cel mai grav, acest lucru se întâmplă inclusiv în perioadele în care există marfă românească din abundenţă. Ori, cel care suferă, în primul rând, este producătorul român, care de multe ori rămâne cu marfa nevândută". Datele centralizate de Cooperativa Ţara Mea relevă faptul că, doar la nivelul lunii iulie 2019, ţara nostră a importat o cantitate de 25.635 tone de legume, în valoare de 20,6 milioane de euro, iar în topul produselor importate au intrat legumele congelate, cartofii, morcovii, legumele păstăi uscate, tomatele şi ceapa. De asemenea, în celelalte luni au fost înregistrate valori oarecum similare, deşi producţia locală este în plin sezon. Astfel, în august, România a importat 25.097 de tone de legume, în iulie o cantitate de 25.635 tone, în iunie 32.804 de tone şi în septembrie 34.249 de tone. În acelaşi timp, aprilie a fost luna cu cele mai mari importuri (96.631 tone) reiese din studiul de specialitate, care citează datele Institutului Naţional de Statistică (INS).
În 2019, importurile de legume au atins 740.000 de tone, în valoare de 516 milioane de euro, raportat la 678.318 tone şi o valoare de 424,3 milioane de euro, în 2018, arată statistica oficială. Pe de altă parte, exporturile au atins 121.000 de tone, în valoare de 95,6 milioane de euro. Anul trecut, ţara noastră a produs 3,57 milioane de tone de legume, în scădere faţă de anul anterior, când se atinsese un volum de 3,7 milioane de tone.