Studiu ING Bank: 62% dintre elevi aspiră să lucreze în domeniul IT

F.D.
Bănci-Asigurări / 14 mai 2024

Studiu ING Bank: 62% dintre elevi aspiră să lucreze în domeniul IT

Liceenii români preferă IT-ul şi telecomunicaţiile ca principale opţiuni de carieră (62%), iar 61% dintre ei anticipează o creştere a cererii de specialişti în aceste domenii, conform unui studiu realizat de Cult Market Research pentru ING Hubs România.

Cercetarea arată că majoritatea elevilor de liceu din România se consideră bine pregătiţi pentru viitoarea piaţă a muncii. Eşantinonul a fost format din adolescenţi cu vârsta cuprinsă între 14 şi 18 ani, din toată ţara, atât din mediul urban, cât şi din cel rural. 40% dintre aceştia consideră că automatizarea şi inteligenţa artificială vor determina schimbări semnificative pe piaţa muncii, ceea ce indică o cunoaştere a domeniilor care cunosc un progres tehnologic rapid.

Domeniul IT, preferatul tinerilor români pentru o viitoare carieră

"Rezultatele cercetării noastre conturează o generaţie Z conştientă de tendinţele socio-economice şi orientată spre adaptabilitate în contextul schimbărilor viitoare. Anticipările tinerilor relevă o creştere semnificativă a cererii pentru specialişti IT (61%). Ei apreciază importanţa unui mix de abilităţi tehnice şi non-tehnice, care pune accent pe colaborare şi comunicare. Orientarea profesională a majorităţii tinerilor (62%) se îndreaptă către domeniul IT, demonstrând o concentrare clară către acest sector", a declarat Paul Acatrini, Sociolog, Research Director & Managing Partner, Cult Research.

După domeniul IT, pe locul al doilea în preferinţele liceenilor români pentru viitorul lor job se găseşte domeniul dezvoltării de conţinut audio sau video pe platforme precum YouTube, TikTok sau Twitch (29%), în vreme ce 25% dintre aceştia îşi doresc să lucreze în marketing, publicitate sau jurnalism.

Indiferent de cariera pe care şi-o doresc, liceenii sunt conştienţi de faptul că joburile viitorului sunt o combinaţie de abilităţile interpersonale şi competenţele tehnice. Astfel, 65% dintre aceştia consideră că aptitudinile de comunicare reprezintă un factor esenţial pentru succesul profesional, 60% cred că munca eficientă în echipă este şi ea extrem de importantă, iar 57% sunt de părere că joburile viitorului vor necesita gândire creativă şi abilitatea de a rezolva probleme complexe.

Tinerii din România îşi doresc să studieze în străinătate, dar vor să revină în ţară

În ceea ce priveşte pregătirea academică, 86% dintre tineri îşi doresc să urmeze studii superioare, iar principalele criterii după care spun că îşi vor alege facultatea sau domeniul de studiu sunt perspectivele de angajare şi câştigurile financiare (71%). În plus, studiul aprofundează aspiraţiile educaţionale ale elevilor de liceu, dezvăluind o înclinaţie puternică spre continuarea studiilor superioare, 68% dintre aceştia dorindu-şi să continue studiile în domeniul IT, 30% fiind atraşi de o posibilă pregătire în domeniul creării de conţinut video sau audio, în vreme ce 26% dintre aceştia iau în calcul să studieze în domenii precum marketing, publicitate sau jurnalism. 4 din 10 liceeni sunt atraşi de ideea de a se specializa în străinătate, iar 40% dintre aceştia îşi exprimă dorinţa de a se întoarce în România după finalizarea studiilor peste graniţe.

"Peste două treimi dintre tineri îşi doresc să urmeze studii superioare în domeniu, fie în ţară, fie în străinătate. Pregătirea lor include învăţarea autodidactă, consilierea de la mentori (părinţi, profesori), participarea la programe şi cursuri specializate. Concluziile cercetării evidenţiază o generaţie care se simte pregătită pentru provocările viitorului. Tinerii sunt conştienţi de importanţa abilităţilor mixte pentru joburile neautomatizabile şi consideră educaţia de calitate o prioritate", a completat Paul Acatrini, Sociolog, Research Director & Managing Partner, Cult Research.

Atunci când vine vorba despre un job, aceştia au preferinţe clare referitoare la programul de lucru pe care ar dori să-l aibă. Schimbările aduse de pandemie în ceea ce priveşte modul de lucru se reflectă şi în percepţiile tinerilor liceeni, 47% dintre aceştia preferând să lucreze hibrid (de la birou şi de acasă, alternativ). 30% dintre ei îşi doresc să lucreze patru zile pe săptămână în locul programului clasic de cinci zile lucrătoare, iar 16% spun că preferă să lucreze mai degrabă online. Doar 7% dintre respondenţi au declarat că ar prefera să lucreze mai degrabă offline în momentul angajării.

Cercetarea subliniază importanţa unei abordări integrate, multidisciplinare a educaţiei şi a pregătirii pentru carieră. Una dintre concluziile cercetării arată că locurile de muncă ale viitorului sunt o fuziune între expertiza tehnică şi abilităţile interpersonale, consolidând ideea că un profesionist în domeniul software nu trebuie să ştie doar să scrie cod, ci este necesar să aibă o mare disponibilitate de colaborare cu celelalte echipe şi capacitatea de a comunica eficient cu acestea.

PepinTEEN, un program care pregăteşte elevii de azi pentru joburile de mâine

Concluziile studiului realizat de Cult Market Research sunt în linie cu conceptul "blended learning" pe care se bazează programa PepinTEEN, un proiect dezvoltat de Şcoala de Valori şi ING Hubs, care are ca scop pregătirea adolescenţilor care provin din medii dezavantajate pentru piaţa muncii viitorului.

"Ne bucurăm să constatăm că şi tinerii care se pregătesc pentru viitoarea lor carieră sunt conştienţi de necesitatea unei dezvoltări multilaterale şi că sunt atraşi în special de ideea de a deveni profesionişti în IT. În ceea ce ne priveşte, prin încurajarea acumulării competenţelor necesare şi prin stimularea unei educaţii continue, care îmbină competenţe sociale şi tehnice prin iniţiative precum PepinTEEN, ne propunem să dăm posibilitatea elevilor din medii dezavanatajate să se adapteze cu uşurinţă la o piaţă a muncii dinamică", a declarat Roxana Colisniuc, Sustainability Manager ING Hubs România (tbc spokesperson).

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. 62% dintre elevi viseaza sa lucreze in IT, dar fara cunostinte in realtitate o sa lucreze cel mult vreo 1x%.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb