Degustările, promovarea intensă a cramelor româneşti, dar şi calitatea pe care o oferă în ultima vreme vinurile autohtone, au făcut ca românii consume vinuri cât mai locale. În trecut, tendinţa cumpărătorilor era să aleagă de la raft băuturile ieftine, însă în ultimii ani am asistat la o educare a consumatorilor, care au încercat vinurile de clasă medie sau premium, şi apoi au devenit fideli acestor produse, susţin cei de la Crama Dealul Dorului, într-un comunicat de presă remis redacţiei.
"Înainte de pandemia de COVID-19 atât cramele, cât şi magazinele de specialitate, s-au îndreptat spre publicul tânăr. Au fost organizate degustări cu angajaţii companiilor IT, diverse firme au organizat team-buildinguri în crame, iar restaurantele au jucat şi ele un rol important: au inclus în meniuri vinuri atent selecţionate. În acest fel oamenii au consumat, au fost informaţi despre ce înseamnă vin de calitate şi cum îl identifici, iar acest lucru a ajutat foarte mult piaţa din România.", se arată în comunicat.
"Tinerii au devenit foarte pretenţioşi, dar în sensul bun al cuvântului. Această educare a consumatorilor are loc şi prin intermediul cursurilor tot mai răspândite în ceea ce priveşte arta şi cultura vinului. Asta ne face pe noi să investim mai mult în tehnologie, în spaţii de depozitare şi în oameni cu experienţă.", susţine Doru Husarciuc, proprietarul Cramei Dealul Dorului.
În ceea ce priveşte sortimentele de vin alb şi roşu, preferinţele consumatorilor sunt aproape egale, însă în perioada sărbătorilor de iarnă interesul pentru vinurile rose a crescut considerabil, potrivit celor de la Crama Dealul Dorului.
"Pentru noi a fost o surpriză pentru că vinurile rose sunt specifice perioadei de vară. Sunt fresh, mai proaspete şi cu un conţinut alcoolic mai scăzut. În principal, erau consumate la terase, când era cald, însă probabil - din cauza pandemiei - oamenii nu au mai ieşit în oraş şi au preferat acest tip de vin, în confortul casei. Cred că devine un trend tot mai răspândit în rândul consumatorilor. Doamnele preferă în general rose-urile, mai ales dacă acestea au şi o anumită cantitate de zahăr rezidual, însă există şi excepţii, bineînţeles" susţine Laszlo Veiszenbacher, oenologul Cramei Dealul Dorului.
1. VINUL este un FAKE
(mesaj trimis de anonim în data de 27.01.2021, 22:44)
din 10 persoane, 7 nu mai pot sa consume vin!
mai bine zi! ce bagati in vin?
sau ce rahat folositi la fermentare?
dintr-un produs natural digestiv sa ajuns la
un produs plin de chimicale, pe care stomacul nu il recunoaste ca aliment