STUDIU NOVEL RESEARCH: Piaţa neagră a ţigaretelor, în creştere uşoară

R.R.
Ziarul BURSA #Companii / 9 ianuarie 2019

Piaţa neagră a ţigaretelor, în creştere uşoară

Piaţa neagră a ţigaretelor a crescut uşor în noiembrie 2018, la 15,4% din totalul consumului (cu 0,1 puncte procentuale mai mult faţă de septembrie 2018), a anunţat, ieri, Novel Research, printr-un comunicat de presă.

Potrivit companiei de cercetare de piaţă, media anuală a comerţului ilegal cu ţigarete a fost de 16,3% în 2018, faţă de 16% în 2017.

Marian Marcu, director general al Novel Research, a declarat: "Regiunea nord-est se afla, în luna noiembrie 2018, în creştere accelerată a contrabandei, cu 7,6 puncte procentuale faţă de septembrie, ajungând la 41,1%. Un reviriment negativ semnificativ, de 4,9 puncte procentuale se înregistrează şi în sud-vest, unde studiul precedent notase cea mai importantă scădere. Pe de altă parte, în zona Capitalei, se înregis-trează o scădere consistentă de aproape 6 puncte procentuale, iar în vest, una de 5,7 puncte procentuale până la 20,4%. Din punct de vedere al provenienţei, "cheap whites" (ţigarete no-name, produse legal sau ilegal şi destinate pieţei negre) continuă să fie principala sursă, cu aproape 60%. Ponderea produselor din tutun provenite ilegal din Republica Moldova se află în creştere (cu 5,6 puncte procentuale, până la 27,2%), iar Ucraina şi Serbia rămân relativ constante".

În acest context, decizia Guvernului, de a majora accizele şi de a taxa suplimentar firmele din industria tutunului care îşi desfăşoară activitatea în mod legal, a stârnit un val de reacţii din partea companiilor din sector.

Astfel, Ileana Dumitru, director Juridic şi Relaţii Publice, British American Tobacco, a afirmat: "În condiţiile în care contrabanda a crescut în ultimul an, ne surprinde decizia Guvernului României de a taxa suplimentar industria legală şi consumatorii corecţi prin introducerea celei mai mari creşteri a accizei la ţigarete din 2010 încoace. Riscăm să ajungem într-o situaţie de prohibiţie dictată de preţ, în care tot mai mulţi români se vor îndrepta către piaţa neagră, unde produsele costă mai puţin de jumătate decât cele vândute în mod legal. Decizia de a creşte valoarea accizelor peste nivelul cerut de reglementările europene este cu atât mai neaşteptată cu cât românii plătesc deja cele mai mari preţuri pentru ţigări din Uniunea Europea-nă, raportat la puterea de cumpărare. Putem doar spera ca această decizie a Guvernului de a obţine rapid fonduri suplimentare să fie dublată de măsuri ferme împotriva contrabandei, în caz contrar fiind periclitate nu doar industria şi încasările statului ci, îndeosebi, comunităţile cele mai expuse traficului ilicit".

La rândul său, Gilda Lazăr, Director Corporate Affairs & Communications JTI Romania, Moldova şi Bulgaria, subliniază că măsurile Guvernului vor provoca o explozie a contrabandei, astfel că piaţa de profil de la noi din ţară va fi pusă într-o situaţie similară cu cea din anul 2010. Domnia sa a explicat: "Pentru că politica fiscală se face impulsiv, fără analiză de impact şi fără un plan coerent de combatere a efectelor negative, există riscul real să asistăm la un reviriment spectaculos al contrabandei şi la un impact semnificativ asupra inflaţiei. În ultimii opt ani, creşterea accizelor a fost moderată: 2-3 euro, în aprilie. Creşterea accizelor anunţată de ministrul Finanţelor pentru 1 ianuarie este mai mare decât necesarul pentru ajustarea la cerinţele Directivei Europene. Practic, acciza se măreşte într-un interval de 12 luni cu 10 euro per total (în aprilie 2018 şi în ianuarie 2019), ceea ce nu s-a mai întâmplat din ianuarie 2010, când contrabanda a explodat, ajungând la peste 36% şi devenind cel mai important jucător de pe piaţă. Statul a înregistrat atunci pierderi anualizate la buget de un miliard de euro, iar producătorii legali au fost impactaţi semnificativ. Şi în cazul de faţă, ceea ce se ia pe mere din creşterea bruscă şi nejustificat de mare a accizei, se va da pe pere prin pierderile cauzate de expansiunea contrabandei".

Totodată, Valentin Canura, Sales Development Manager, Imperial Tobacco Romania, a precizat: "Creşterea contrabandei în noiembrie 2018 are loc în condiţiile în care autorităţile de aplicare a legii au continuat să realizeze capturi importante, în condiţii dificile: peste 40.000 pachete depistate de IPJ Galaţi, aproape două milioane de ţigarete confis-cate şi un grup infracţional destructurat de poliţiştii din Iaşi, două tiruri cu mii de baxuri de ţigarete oprite în Vama Siret. Sunt câteva exemple, care ilustrează eforturile depuse de autorităţile de aplicare a legii în absenţa scanerelor şi echipamentelor de ultimă generaţie. Aceste acţiuni trebuie să fie intensificate în 2019, an în care contrabanda poate deveni o problemă naţională, din cauza creşterilor de accize planificate pentru începutul lunii ianuarie".

Pe marginea acestui subiect, vicepreşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), Bogdan Lari Mihei, a comentat: "Unul dintre obiectivele prioritare ale Vămii Române este combaterea traficului ilicit cu ţigarete şi produse din tutun, dat fiind faptul că pierderile produse bugetului de stat sunt majore. Ca urmare, acţiunile noastre au continuat şi pe parcursul anului 2018, cu rezultate foarte bune. Astfel, în primele 11 luni ale anului, echipele de supraveghere şi control vamal au confiscat pes-te 45 de milioane de ţigarete. Acţiunile concertate ale structurilor vamale de supraveghere şi control de la nivel central, regional şi local vor continua şi pe parcursul anului 2019, având la bază şi o Strategie a autorităţii vamale în domeniul prevenirii şi combaterii traficului ilicit cu ţigarete şi produse din tutun 2018-2020, care defineşte planul de activitate şi principalele direcţii ale autorităţii vamale din România pentru următorii doi ani. Totodată, doresc să evidenţiez şi să salut faptul că este pentru prima dată în ultimii patru ani când nivelul pieţei ilicite scade la final de an faţă de nivelul înregistrat la începutul anului".

De asemenea, comisarul-şef de poliţie Adrian Popescu, împuternicit ins-pector general al Poliţiei de Frontieră Române, atrage atenţia: "Contrabanda cu ţigarete reprezintă una dintre principalele manifestări ale criminalităţii organizate la frontiera ţării. Mijloacele şi metodele folosite de grupările specializate în transportul peste frontieră şi comercializarea ţigaretelor de contrabandă sunt diversificate, particularizate şi adaptate permanent, atât în funcţie de măsurile adoptate de autorităţi, cât şi de condiţiile concrete de derulare a operaţiunilor. Cea mai mare captură din acest an a poliţiştilor de frontieră s-a înregistrat la Punctul de Trecere a Frontierei Siret - ITPF Sighetu Marmaţiei, unde au fost descoperite în două camioane aproximativ 1.000.000 de pachete cu ţigări. Măsurile ferme întreprinse împreună cu celelalte autorităţi cu atribuţii pe linia prevenirii şi combaterii contrabandei şi traficului ilicit de ţigări, dar şi cu autorităţile similare din statele vecine vor continua şi în anul 2019".

Nu în ultimul rând, producătorii de ţigarete mai transmit că, pentru reducerea traficului ilicit, sunt necesare adoptarea unei Strategii naţionale de combatere a comerţului ilegal cu ţigarete, pe modelul celei elaborate în 2011, precum şi mai multe schimbări legislative pe care, împreună cu autorităţile de aplicare a legii, le solicită de ani de zile. Astfel, pe lângă reglementarea unitară, pe criteriu cantitativ, a infracţiunii de contrabandă cu ţigarete, este necesară intensificarea operaţiunilor la punctele de trecere a frontierei interne, cu Ungaria şi Bulgaria, locurile de acces pentru produsele "cheap whites", precum şi stabilirea unor atribuţii specifice pentru poliţia locală şi jandarmerie, întrucât comerţul ilegal cu ţigarete se des-făşoară aproape nestingherit în zona de competenţă a acestora - pieţe, oboare, staţii de metrou, susţin aceştia.

Sectorul tutunului este al doilea mare contribuabil la bugetul de stat al Româ-niei, după cel petrolier, mai notează comunicatul Novel Research.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb