Marile bănci din Europa ar putea avea un deficit de capital de aproape 770 de miliarde de euro (1.000 miliarde dolari) dacă ar fi evaluate obiectiv în testele de stres ale Băncii Centrale Europene, iar în unele cazuri ar fi necesar sprijinul financiar al statelor, conform unui studiu realizat de doi profesori universitari din SUA şi Germania, informează Reuters.
Potrivit analizei, 109 bănci din zona euro ar avea nevoie de 767 de miliarde de euro pentru a-şi aduce capitalul la un nivel considerat sigur de către Banca Angliei.
Şeful departamentului pentru stabilitate financiară din Banca Angliei, Andrew Haldane, declara, în 2012, că marile bănci trebuie să ajungă la un nivel al capitalului de 7% din activele totale, ca să se protejeze de o nouă criză.
Suma de 767 miliarde se referă însă doar la 109 bănci care au publicat date financiare, dintr-un total de 128 ce vor fi evaluate până în noiembrie.
Studiul, publicat înaintea lansării testelor de stres la nivelul UE, a fost realizat de Viral Acharya, profesor la Universitatea din New York şi consilier al Consiliului European pentru Risc Sistemic (o agenţie de evaluare a riscului), şi Sascha Steffen, de la Şcoala Europeană de Management şi Tehnologie din Berlin. Autorii au semnalat că Belgia, Cipru, Franţa şi Germania sunt ţările în care băncile au importante deficite de capital.
"Bilanţurile contabile ale băncilor nu sunt suficient de transparente pentru noi ca să putem face ceea ce va face Banca Centrală Europeană", a afirmat Steffen, adăugând însă că independenţa autorilor studiului ar putea fi un avantaj.
"Estimările obiective privind deficitele de capital, aşa cum sunt ale noastre, pot furniza un un mecanism valoros de apărare împotriva oricărui efort politic de reducere a eficacităţii testelor calităţii activelor", conform analizei.
Băncile au atras de la investitori şi prin sprijinul statelor circa 500 de miliarde de euro de la începutul crizei pentru consolidarea finanţelor şi pentru evitarea unei eventuale repetări a crizei financiare din 2008-2009.
Amintim că rezultatele testelor de stres care vor fi efectuate de către Banca Centrală Europeană vor fi anunţate abia în luna noiembrie.