STUDIU RZB-RAIFFEISEN CENTROBANK: Pieţele bancare din Europa Centrală şi de Est înregistrează creşteri record

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 18 septembrie 2006

Analiştii aşteaptă dublarea activelor băncilor din regiune până în 2009

Creşterea puternică a pieţelor bancare din Europa Centrală şi de Est a accelerat pe parcursul anului trecut, informează un studiu realizat de RZB şi "Raiffeisen Centrobank". Acesta notează că, după ce a crescut cu 15% în 2004 (la 645 miliarde de euro), bilanţul total al industriei bancare a sporit cu 31,3% în 2005, ajungând la 846 miliarde de euro.

Pe lângă Europa Centrală şi de Est, studiul acoperă şi Comunitatea Statelor Independente, care a contribuit substanţial la această creştere. Ucraina a înregistrat o creştere de 91%, Belarus - de 63%, Româ-nia - de 54%, iar Rusia, cea mai mare piaţă bancară din regiune - de 51%. Acestea sunt cele mai mari rate de creştere (în euro). Ungaria a avut cea mai mică expansiune, de 15%.

Activitatea bancară se va dubla până în 2009, spune studiul, anticipând în acest sens cifra de 1.700 miliarde de euro, faţă de 846 miliarde de euro în prezent. Până în 2014, analiştii se aşteaptă la un volum total al pieţei de aproximativ 3.700 miliarde de euro, corespunzător unei rate de creştere anuale medii de aproximativ 18%. Modelul de previziune se bazează pe relaţia dintre PIB-ul pe cap de locuitor şi gradul de intermediere financiară, măsurat ca procent al activelor bancare în total PIB.

Cele mai mari rate de creştere - în CSI

Previziunile mai arată că piaţa bancară din Comunitatea Statelor Independente (CSI) se va dezvolta mult mai repede decât cea a ţărilor membre ale Uniunii Europene. Experţii estimează o creştere anuală medie de 25% până în 2010 pentru CSI, comparativ cu 16% anual pentru Europa de Sud-Est şi 15% pentru Europa Centrală. De aceea, analiştii aşteaptă ca totalul activelor bancare pentru CSI să-l depăşească pe cel din Europa Centrală, pe parcursul anului 2008.

Motorul creşterii - activitatea de retail

Cea mai semnificativă componentă a creşterii o reprezintă activitatea de retail, care continuă să se extindă puternic, indică studiul. În 2005 s-a observat o creştere puternică a creditelor acordate clienţilor persoane fizice. În Ucraina, creditele destinate persoanelor fizice au crescut cu 175% anual, în Rusia cu 111% şi în Belarus cu 97% (în euro). Aceste procente reflectă potenţialul mare al pieţelor bancare din fostele ţări sovietice, potrivit analizei.

Potenţialul segmentului devine evident comparând nivelul creditelor acordate persoanelor fizice cu PIB-ul. În timp ce acest raport este de 53% în zona euro, în Europa Centrală este de 14,4%, în Europa de Sud-Est este de 15% şi de numai 5,7% în CSI.

Raportul amintit mai notează că "UniCredit" Italia este cel mai mare grup bancar vestic din regiune, cu active de 72,4 miliarde de euro. Urmează banca aus-triacă "Erste" (48,7 miliarde de euro) şi "Raiffeisen International" (41,7 miliarde de euro).

Fondurile deschise de investiţii sunt alternative de economisire

Clienţii băncilor din Europa Centrală şi de Est nu numai că împrumută din ce în ce mai mult, dar îşi cresc depozitele la aceste bănci, susţin autorii analizei. Ca şi la credite, ratele creşterii sunt mai mari decât în CSI. În Ucraina, depozitele persoanelor fizice au crescut cu 113%, în Belarus cu 64% şi în Rusia cu 52% anual, în euro. În Europa Centrală şi de Sud-Est, ratele de creştere sunt considerabil mai mici, excepţie făcând Serbia. Situaţia se datorează faptului că pe pieţele dezvoltate clienţii aleg alte alternative de economisire decât depozitele şi anume - fondurile de investiţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb