Studiu SoftServe: Inteligenţa artificială generativă poate creşte productivitatea echipelor de dezvoltare cu 45%

T.B.
Companii / 6 noiembrie 2023

Studiu SoftServe: Inteligenţa artificială generativă poate creşte productivitatea echipelor de dezvoltare cu 45%

SoftServe, companie de consultanţă IT, a efectuat o cercetare internă care a arătat că inteligenţa artificială generativă poate creşte productivitatea echipelor de dezvoltare cu 45%, în medie, se arată într-un comunicat al SoftServe, remis redacţiei. În acelaşi timp, utilizarea inteligenţei artificiale în implementarea sarcinilor de muncă poate duce la o reducere de până la 31% a timpului necesar finalizării acestora, informează sursa menţionată.

La studiu au participat peste 1.000 de angajaţi SoftServe din şapte ţări, toţi având diferite roluri în proiecte, dar şi experienţă diversă cu multiple tehnologii, arată datele comunicatului. Participanţii au fost împărţiţi în mai multe grupuri în funcţie de criterii precum specializare, rol, tehnologie şi nivel, menţionează compania. Apoi au primit aceleaşi sarcini pentru a le îndeplini. Grupul experiemental a avut acces la chatbotul ChatGPT, lansat de OpenAI, modelele 3.5 şi 4.0, în timp ce grupul de control nu a avut acces la chatbot, transmite sursa citată. Acest lucru a permis o comparaţie directă a impactului utilizării inteligenţei artificiale generative asupra productivităţii şi a vitezei de finalizare a sarcinilor, se mai arată în comunicat.

Peste 1.500 de experimente au demonstrat că integrarea inteligenţei artificiale generative în fluxul de lucru al echipelor îmbunătăţeşte în mod constant productivitatea în toate disciplinele, precizează sursa menţionată. În medie, această integrare poate reduce cu 31% timpul necesar de finalizare a sarcinilor şi poate creşte eficienţa generală a echipei cu o medie de 45%, conform sursei indicate.

Utilizarea inteligenţei artificiale generative are, în mod constant, un impact pozitiv asupra productivităţii angajaţilor din diferite roluri din domeniul dezvoltării software, cu unele variaţii, în funcţie de aria specifică şi de tipul de activitate. Spre exemplu, potrivit studiului, integrarea GenAI poate spori productivitatea cu 44% în Project Management - prin modelele predictive care estimează timpul de finalizare al proiectelor, ajutând organizaţiile să planifice mai bine, menţionează compania. Poate duce la creşteri de până la 42% în programare - prin generare de cod şi chiar de 62% în zona de testare - mai specific în detectarea şi repararea automată a bug-urilor şi vulnerabilităţilor, arată datele comunicatului.

Potrivit comunicatului, "Implementarea inteligenţei artificiale generative produce rezultate favorabile în mai multe dimensiuni, deschizând astfel calea pentru îmbunătăţiri substanţiale ale productivităţii şi calităţii în cadrul proiectelor de dezvoltare software. Integrarea eficientă a acestui instrument, nu numai că ne permite să executăm sarcinile cu o mai mare eficienţă, ci şi să ne extindem producţia şi să oferim o valoare sporită partenerilor şi clienţilor noştri", a comentat Ivan Zagorodniy, director de dezvoltare software în cadrul SoftServe şi unul dintre autorii studiului.

Organizatorii studiului subliniază, de asemenea, că, în ciuda rezultatelor pozitive, trebuie să fim realişti şi să conştientizăm că inteligenţa artificială generativă nu poate înlocui oamenii, informează SoftServe. Însă, aceasta poate reduce volumul de muncă, astfel încât specialiştii să se poată concentra pe sarcini mai complexe şi mai creative, potrivit sursei citate.

SoftServe a anunţat recent crearea Generative AI Lab, o direcţie de cercetare separată în cadrul căreia compania va experimenta şi va crea noi soluţii tehnologice bazate pe inteligenţa artificială generativă, se mai arată în comunicat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb