Studiu Storia despre închirierea locuinţelor: Ce tip de imobile caută să închirieze românii şi care sunt preferinţele studenţilor pentru închiriere

A.F.
Companii / 8 august

Studiu Storia despre închirierea locuinţelor: Ce tip de imobile caută să închirieze românii şi care sunt preferinţele studenţilor pentru închiriere

Cel mai recent studiu realizat de Storia, platforma de imobiliare lansată de OLX, oferă noi date despre preferinţele românilor în ceea ce priveşte închirierea locuinţelor. 65% dintre cei care sunt sau vor fi în căutarea unei locuinţe în perioada următoare caută apartamente cu două camere, în timp ce 38% caută garsoniere, iar 20% caută apartamente cu trei camere. De asemenea, 93% dintre respondenţii studiului îşi propun să găsească o locuinţă de închiriat pe platformele online cu anunţuri imobiliare, 28% doresc să închirieze un imobil cu ajutorul unui agent imobiliar, în timp ce 26% îşi propun să închirieze o locuinţă prin intermediul cunoştinţelor, conform unui comunicat remis redacţiei.

Întrebaţi ce perioadă de timp şi-ar dori să locuiască cu chirie, 47% dintre respondenţii studiului au afirmat că iau în considerare închirierea pe o perioadă nedeterminată, în timp ce 25% au în gând o perioadă fixă de peste 12 luni, pentru 15% nu contează perioada în care vor locui cu chirie, iar 13% intenţionează să închirieze un imobil pentru o perioadă fixă de până la 12 luni. La acest capitol, datele sunt aproape similare cu cele obţinute în anul 2023, în cadrul aceluiaşi studiu, fapt care ilustrează că românii îşi menţin preferinţele şi comportamentele de închiriere relativ constante în timp.

În luna iulie a acestui an, chiriile au înregistrat o creştere semnificativă de 14% comparativ cu aceeaşi perioadă din 2023, conform datelor Storia. Această tendinţă de creştere a preţurilor este reflectată şi în bugetele alocate de respondenţii care caută locuinţe de închiriat. Astfel, 41% dintre respondenţi ar aloca în prezent între 201 şi 300 de euro pentru chirie, iar 39% dispun de un buget cuprins între 301 şi 400 de euro. În schimb, doar 22% dintre aceştia alocă între 100 şi 200 de euro. Comparativ cu anul trecut, când doar 30% dintre respondenţi aveau un buget de 301-400 de euro, se observă o creştere a sumei disponibile pentru închiriere, ceea ce sugerează că locatarii vor aloca mai mult pentru a găsi o locuinţă potrivită.

În relaţia cu proprietarii, respondenţii studiului îşi doresc în principal aceleaşi lucruri ca şi anul trecut: un preţ corect pentru închiriere (60%), proprietari neintruzivi care să nu-i viziteze fără să-i anunţe în prealabil (26%), încheierea unui contract de închiriere (11%) şi receptivitate din partea proprietarilor la cererile de îmbunătăţire a locuinţei (1%).

Când vine vorba despre aşteptările pe care le au de la locuinţa pe care o vor închiria, amintim ca imobilul să fie complet mobilat (63%), iar mobilierul să fie modern (11%). De asemenea, respondenţii se aşteaptă ca locuinţa să fie curată (9%) şi să aibă costuri mici de întreţinere (5%).

Ce preferinţe pentru închiriere au studenţii şi non-studenţii în anul 2024

82% dintre studenţi preferă să locuiască cu chirie pentru a beneficia de un confort locativ superior, o creştere uşoară faţă de cei 80% din 2023. În acelaşi timp, 10% dintre studenţi nu au avut opţiunea de a locui la cămin, fiind nevoiţi să aleagă închirierea, comparativ cu 11% în anul anterior. Această constanţă în date subliniază faptul că majoritatea studenţilor continuă să prioritizeze confortul atunci când îşi aleg locuinţele de închiriat, iar lipsa opţiunilor de cazare la cămin rămâne o provocare pentru o parte dintre aceştia.

54% dintre respondenţii non-studenţi aleg să locuiască în imobile închiriate pe termen limitat, până reuşesc să-şi achiziţioneze o locuinţă. 25% dintre non-studenţi consideră că locuitul cu chirie este mai avantajos din perspectiva bugetului, în timp ce 18% motivează că nu doresc să acceseze un credit bancar pe o durată mai mare de timp, iar 16% consideră că au o flexibilitate mai mare dacă locuiesc cu chirie întrucât se pot muta mai uşor în alt loc.

"În perioada august-septembrie vedem în fiecare an o creştere a activităţii pe piaţa imobiliară, odată cu începerea anului universitar şi cu mutarea studenţilor în marile oraşe. Conform celui mai recent studiu pe care l-am desfăşurat, studenţii continuă să aibă preferinţe similare cu cele de anul trecut: locuinţe complet mobilate, cu mobilier modern, curate şi cu costuri reduse de întreţinere. În plus, aceştia apreciază relaţiile transparente şi respectuoase cu proprietarii, aşteptând un preţ corect pentru închiriere, lipsa vizitelor neanunţate şi un contract de închiriere clar. Am observat, de asemenea, o tendinţă de creştere a bugetului disponibil pentru chirie în rândul studenţilor. Aceştia beneficiază de un sprijin financiar mai consistent din partea părinţilor, ceea ce poate justifica şi dorinţa mai accentuată de a locui singuri comparativ cu anul precedent", a declarat Monica Dudău, Senior Marketing Manager Storia & OLX Imobiliare.

În prezent, 81% dintre studenţii participanţi la studiu au menţionat că vor folosi fonduri primite de la părinţi pentru a achita lunar locuinţa în care s-ar muta cu chirie, în creştere faţă de 76% din 2023. Totodată, 25% dintre studenţi intenţionează să acopere costurile din salariile proprii, o scădere faţă de cei 32% din anul anterior. Comparativ, majoritatea respondenţilor care nu sunt studenţi aleg să îşi plătească chiria din propriile venituri (63%).

Procentajul studenţilor care se bazează pe bursă a crescut la 13% faţă de 8% în 2023, iar procentul studenţilor care vor utiliza alte variante de plată a scăzut uşor, de la 3% la 2%. Aceste modificări sugerează o creştere a dependenţei studenţilor de sprijinul financiar al părinţilor, în paralel cu o diversificare a surselor de finanţare.

Datele sondajului din 2024 arată că 44% dintre studenţi au la dispoziţie un buget între 201 şi 300 de euro pentru chiria lunară, fără costurile de întreţinere, o creştere uşoară faţă de 42% în 2023. De asemenea, 43% dintre studenţi au un buget între 301 şi 400 de euro, comparativ cu 35% în anul precedent. Procentajul celor cu un buget cuprins între 100 şi 200 de euro a scăzut uşor, de la 26% în 2023 la 24% în 2024. Aceste schimbări ilustrează o creştere generală a bugetului disponibil pentru chirie în rândul studenţilor.

Analizând datele obţinute de la respondenţii non-studenţi, se observă că şi în cazul lor majoritatea (38%) alocă pentru chiria lunară între 201-300 de euro, urmaţi fiind de cei care au disponibili pentru chirie între 301-400 de euro (35%), dar şi de cei care aloca între 100-200 de euro (19%).

În 2024, cei mai mulţi dintre respondenţii studenţi preferă să locuiască singuri (39%), o creştere faţă de 36% în 2023. Apoi urmează îndeaproape studenţii care aleg să locuiască împreună cu un prieten sau o prietenă (36%), comparativ cu 37% în anul anterior. Procentajul celor care locuiesc împreună cu partenerul/a a crescut uşor, de la 18% în 2023 la 19% în 2024. Aşadar, există o tendinţă în creştere a studenţilor de a opta pentru locuitul pe cont propriu. În acelaşi timp, respondenţii care nu sunt studenţi au declarat în proporţie de 30% că vor locui singuri, 25% vor locui împreună cu partenerul/a de cuplu, iar 23% vor locui şi împreună cu copiii, având deja întemeiată o familie.

Conform sondajului, studenţii au continuat să prioritizeze încadrarea în bugetul disponibil atunci când aleg o locuinţă de închiriat (68%), deşi acest criteriu a scăzut uşor faţă de 2023 (70%). Apropierea de universitate rămâne pe locul al doilea, cu 12% în 2024 faţă de 13% în 2023, iar nevoia de intimitate se menţine constantă, pe locul al treilea, cu 8% în ambii ani. Accesul la transportul în comun a devenit mai important în 2024, fiind menţionat de 5% dintre studenţi comparativ cu doar 2% în 2023, reflectând o creştere a valorii atribuite accesibilităţii transportului public. Confortul şi curăţenia au rămas constante, cu 3% şi respectiv 2% dintre respondenţi în ambii ani, indicând o stabilitate în cerinţele privitoare la calitatea locuinţelor.

În momentul actual, topul celor mai importante cinci aspecte pentru studenţi în alegerea unei locuinţe de închiriat sunt: să nu necesite renovări (69% dintre respondenţii studenţi), să aibă centrală termică proprie (62%), compartimentare interioară eficientă (57%), să fie mobilată cu mobilier modern şi de calitate (48%) şi existenţa unei bucătării închise (45%). Comparativ cu 2023, preferinţele pentru locuinţe care nu necesită renovări şi pentru bucătării închise au rămas constante, în timp ce importanţa centralei termice proprii a scăzut uşor de la 65% la 62%. Nevoia de compartimentare eficientă a crescut marginal de la 56% la 57%, iar mobilarea cu mobilier modern şi de calitate a devenit mai relevantă, crescând de la 45% la 48%.

Alte aspecte, cum ar fi existenţa unui spaţiu exterior deschis, aparatura electrocasnică modernă, camere spaţioase şi instalaţii noi au înregistrat uşoare variaţii, reflectând o adaptare a preferinţelor studenţilor la condiţiile actuale de pe piaţa imobiliară. Aşadar, stabilitatea şi uşoarele schimbări în priorităţi sugerează că studenţii valorizează constant anumite caracteristici ale locuinţelor, dar sunt şi deschişi la adaptări în funcţie de oportunităţile şi necesităţile curente.

Chestionarul a fost publicat online, pe Storia şi OLX Imobiliare, în luna august 2024, iar răspunsurile au fost colectate de la 1069 respondenţi, la nivel naţional.

Analiza a fost realizată de Storia - platforma de imobiliare lansată de OLX, ca parte din iniţiativa "Drumul inteligent spre acasă", prin care brandul îşi propune să contribuie la transparentizarea informaţiilor necesare tuturor cumpărătorilor, chiriaşilor, proprietarilor, agenţilor şi dezvoltatorilor, cu scopul de a-i susţine să ia decizii imobiliare în cunoştinţă de cauză.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

15 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7057
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3012
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9660
Gram de aur (XAU)Gram de aur388.7340

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb