STUDIU STORIA:  Top 3 case pasive care pot avea facturi cu 90% mai mici pentru încălzire şi apă caldă

G.D.
Miscellanea / 26 ianuarie 2023

Top 3 case pasive care pot avea facturi cu 90% mai mici pentru încălzire şi apă caldă

Într-un studiu demarat de Storia.ro în decembrie 2022, 53% dintre respondenţi (utilizatori OLX şi Storia.ro) au declarat că principala dificultate în cazul unei achiziţii imobiliare o reprezintă creşterile de preţ apărute în cazul locuinţelor, ratelor dobânzilor şi ale utilităţilor, conform unui comunicat remis redacţiei. În acest context, în care nevoia de a reduce costurile facturilor devine tot mai mare, casele pasive pot deveni o alternativă în imobiliare.

Potrivit sursei citate, ansamblurile rezidenţiale pasive vor contribui la obiectivul global de atingere a neutralităţii climatice - "Net Zero" - prin urgentarea reducerii până la zero a emisiilor de carbon, până în 2050, tema fiind tratată recent în cadrul reuniunii anuale a Forumului Economic Mondial din ianuarie 2023. În România, casele pasive care nu includ de la dezvoltator şi sistemul solar, ci doar condiţiile tehnice pentru instalare, ar putea beneficia de Programul Casa Verde Fotovoltaice 2023, oferind finanţare de până la 90% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile, în limita sumei de 20.000 lei, pentru instalarea de sisteme de panouri fotovoltaice cu o putere de minimum 3kW, conform Administraţiei Fondului Pentru Mediu.

Certificarea de "casă pasivă" - oferită de "Passivhaus Institute", înfiinţat în 1996, în Darmstadt - nu se aplică doar segmentului rezidenţial, ci şi clădirilor de birouri, şcolilor, supermarketurilor, piscinelor acoperite etc, şi are la bază o serie de principii de arhitectură sustenabilă şi de conservare a energiei, cu scopul de a minimiza necesarul de energie pentru încălzire şi răcire. Cele cinci principii de bază ale unei astfel de case sunt: izolarea termică (pentru pereţi - 25-30cm, pentru acoperiş - 40 cm, precum şi termopan cu strat triplu - 40-55mm), eliminarea punţilor termice (izolarea eficientă a uşilor, folosirea unor materiale speciale la contactul fundaţiei cu solul, la legătura dintre pereţi, la planşee şi în zona acoperişului), etanşeizarea circulaţiei aerului (un ventilator special împiedică pierderea aerului cald din interior), o casă pasivă fiind de 4-5 ori mai etanşă decât una obişnuită, ventilarea aerului cu recuperarea căldurii (sistemul permite circulaţia aerului, încălzindu-l sau răcindu-l prin folosirea, în proporţie de 95%, a căldurii/răcorii din interior), poziţionarea corectă faţă de punctele cardinale (spre Sud se captează 40-60% din lumină; spre Nord - doar 10-15%, iar spre Est sau Vest - sub 20%).

Astfel, având un consum de energie redus, factura la încălzire şi apă caldă poate ajunge să fie chiar cu 90% mai mică.

Pe Storia.ro se găsesc o serie de ansambluri rezidenţiale formate din case pasive, cu preţuri care încep de la 120.000 de euro atât în Bucureşti, cât şi în ţară, subliniază sursa citată.

VILĂ PASIVĂ CU DESIGN SCANDINAV, BĂNEASA - 249.000 euro

Această vilă pasivă, care promite o reducere de 90% reducere la factura de încălzire/apă caldă, face parte din ansamblul Hambar44, format din 12 locuinţe cu arhitectură scandinavă, utilizând materiale brute, cum ar fi lemnul, metalul şi betonul, pentru rezistenţă cât mai bună în timp. Acest proiect rezidenţial oferă un confort termic asigurat prin pompă de căldură geotermică, având astfel zero emisii de carbon. Geamurile sunt special concepute pentru casele pasive, iar izolaţia exterioară a fundaţiei şi a acoperişului respectă dimensiunile precizate de standard.

Printre beneficiile adiţionale ale complexului se află: priza de încărcat maşinile electrice, un "community hub", piscină exterioară, dar şi acces în complex prin telefonul mobil.

CASA AUTONOMĂ ENERGETIC, BALOTEŞTI, ILFOV - 235.000 de euro

Această casă pasivă cu pompă de căldură aer-apă şi panouri fotovoltaice este construită pentru a proteja mediul şi pentru a reduce cheltuielile curente. Ansamblul din care face parte a fost construit pentru a fi independent din punct de vedere energetic. Având încălzire în pardoseală, termoizolaţie cu vată bazaltică, ferestre tripan şi finisaje premium, locuinţa include şi priză trifazică pentru încărcarea maşinilor electrice şi un sistem automatizat de irigaţii pentru grădina amenajată cu gazon, arbuşti şi plante ornamentale.

CASĂ CU 4 CAMERE, DRAGOMIREŞTI VALE - 115.000 de euro (inclusiv TVA 5%)

Această casă face parte dintr-un nou cartier de locuinţe eficiente energetic, care urmează a fi finalizat în 2023, în Dragomireşti Vale, fiind al doilea proiect similar al dezvoltatorului cartierului SMARTENERGY, vândut integral. Primul ansamblu imobiliar a demonstrat că o casă izolată la standard de casă pasivă are factura la încălzire şi apă caldă mult mai mică decât o casă obişnuită, având încălzire în pardoseală, geamuri tripan - cu 3 foi de sticlă, vată sub astereală cu barieră de vapori şi alte sisteme de termoizolare. Casele din acest cartier sunt construite cu trasee pentru fotovoltaice, care pot fi instalate ulterior prin programul Casa Verde, la preţuri speciale.

Diversitatea ofertei de case pasive, aflate peste tot în ţară, de pe Storia.ro, deschide noi perspective şi creşte standardele celor care îşi caută o locuinţă, oferind nu doar promisiunea optimizării facturilor pe termen nedeterminat, ci şi cultivarea responsabilităţii faţă de mediu, atât a generaţiei adulte, cât şi a celor mici, care vor creşte în aceste case, se menţionează în comunicat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb