STUDIU TEAMOLOGY: 38% dintre manageri simt că pandemia a influenţat negativ colaborarea dintre echipele din organizaţie


Companii / 10 martie 2022

Cosmin Alexandru, co-fondator Teamology Institute

Cosmin Alexandru, co-fondator Teamology Institute

38% dintre managerii participanţi la studiul Teamology Institute simt că pandemia a influenţat colaborarea dintre echipele din organizaţie, în timp ce doar 23% găsesc impactul pozitiv, se arată într-un comunicat de presă al companiei.

Teamology Institute, companie specializată în dezvoltarea de echipe performante, se lansează pe piaţa din România şi, cu această ocazie, publică rezultatele studiului propriu "Conducerea echipelor în România", conform unui comunicat de presă. Studiul a fost realizat recent pe un eşantion de 120 de manageri din România, incluzând nivelul de top management, iar rezultatele acestuia relevă schimbări importante petrecute în ultimii doi ani în dinamica echipelor, schimbări ce sunt cu atât mai relevante pentru perioada post pandemie către care ne îndreptăm.

Potrivit sursei citate, organizaţiile au intrat în contextul de muncă impus de pandemie mai mult sau mai puţin pregătite. Ceea ce este clar este faptul că pandemia a influenţat dinamica de funcţionare a echipelor şi a contribuit la o schimbare de paradigmă a rolului liderilor organizaţiilor. Specialiştii de la Teamology Institute au investigat modul în care pandemia, în general, a influenţat echipele şi munca în echipă.

Studiul a relevat faptul că pentru manageri, criteriul cu cel mai mare impact este nevoia de claritate, atunci cand vorbesc despre performanţa echipei pe care o conduc. Astfel, studiul arată că managerii sunt cel mai mulţumiţi atunci când echipa are un scop şi obiective clar definite şi cel mai puţin mulţumiţi de cum învaţă membrii echipei din succese şi greşeli. Aşadar, din studiu înţelegem că eşecurile sau rezultatele sub aşteptări încă nu reprezintă o sursă de învăţare importantă pentru membrii echipelor.

''Cum era de aşteptat, factorii precum conectarea, relaţionarea şi învăţarea au fost influenţaţi negativ de pandemie. Totuşi, însă, vedem diferenţe considerabile între percepţiile managerilor bărbaţi şi femei. Percepţia managerilor bărbaţi este că pandemia a influenţat negativ majoritatea factorilor, în timp ce femeile manager percep o influenţă preponderent pozitivă a pandemiei'', se menţionează în comunicat.

Pandemia a influenţat negativ şi colaborarea echipelor între ele. Un alt rezultat important este legat de colaborarea în echipă versus cea dintre echipe într-o organizaţie. 23% dintre manageri cred că pandemia a influentat pozitiv colaborarea dintre echipele din organizaţie, în timp ce 38% văd un efect negativ asupra acestei colaborări.

Cosmin Alexandru, co-fondator Teamology Institute, a declarat: "Pandemia, cu toate marile ei neajunsuri, a facilitat, totuşi, un lucru foarte bun: ne-a forţat să reconsiderăm atât munca individuală cât şi cea în echipă. Pentru manageri asta a însemnat o dublă provocare. În pandemie unii lideri au înţeles altfel cât de greu este să construieşti echipe performante şi au realizat că pârghiile pe care se pot baza în acest proces s-au schimbat, că au nevoie de soluţii sistemice de leadership care să funcţioneze în ciuda lipsei predictibilităţii. De asemenea, capacităţile lor de leadership au fost puse la încercare nu doar în interiorul propriilor echipe, ci şi în colaborarea cu celorlalte echipe din organizaţie. Dincolo de opiniile şi experienţele de succes ale fiecăruia dintre noi, există o ştiinţă şi o practică în spatele echipelor care obţin performanţă în mod sistematic, nu doar uneori. Vrem să ducem acest set de bune practici de diagnoză şi dezvoltare a echipelor performante în cât mai multe companii din România."

"Studiul nostru relevă faptul că managerii participanţi la el îşi doresc de la echipele lor o adaptare mai bună la schimbare. Chiar dacă schimbarea a fost constanta ultimilor doi ani, cred că este nevoie de o abordare sistemică a schimbării. Una pe criteriul extern - cât de repede şi de bine se adaptează echipele, reactiv sau proactiv, la schimbările din mediul extern, dar şi una pe un criteriu intern care, urmărit consecvent pe termen lung, creează magie: cum reuşeşte echipa să facă mai bine de la un proiect la altul, de la un client la altul, de la o perioadă la alta? Aceste schimbări necesită, însă, o atenţie specială la învăţarea din propriile experienţe, din succese şi greşeli, care presupune la rându-i, o condiţie necesară, dar nu suficientă, şi anume ca membrii echipei să se simtă în siguranţă să-şi împărtăşească opiniile, mai ales pe cele contrare. Din păcate, pandemia, aruncând multe echipe în vria urgenţelor, a afectat exact învăţarea echipelor din succese şi greşeli. E nevoie să ridicăm acest tip de învăţare la nivel strategic dacă vrem să dezvoltăm echipe agile şi performante." a declarat Raluca Răschip, co-fondator Teamology Institute.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Gala BURSA 2024
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7319
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3448
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9563
Gram de aur (XAU)Gram de aur400.2435

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb