Sporirea numărului de femei în sectorul digital al Uniunii Europene (UE) ar duce la o creştere anuală a PIB-ului de 9 miliarde euro, conform unui studiu al UE.
"Un mai mare interes în rândul tinerelor pentru o carieră în sectorul digital şi sporirea numărului de femei care lucrează în sectorul digital ar aduce beneficii industriei digitale, femeilor înseşi şi economiei Europei. Aceasta este constatarea-cheie a studiului realizat de Comisia Europeană (CE) privind femeile active în sectorul TIC, publicat joi, 4 octombrie", se arată într-un comunicat de presă.
Conform studiului, în prezent, prea puţine femei lucrează în sectorul TIC: din 1.000 de femei cu o diplomă de licenţă sau cu o altă diplomă universitară de ciclul I, numai 29 deţin o diplomă în domeniul tehnologiilor informaţiei şi comunicaţiilor (TIC) (în comparaţie cu 95 de bărbaţi) şi doar 4 din 1.000 de femei vor lucra în cele din urmă în sectorul TIC.
În comparaţie cu bărbaţii, există un număr mai mare de femei care părăsesc acest sector la mijlocul carierei, acestea fiind subreprezentate în poziţiile de conducere şi în funcţiile de decizie (chiar mai mult decât în alte sectoare).
Potrivit sursei citate, numai 19,2 % din lucrătorii din sectorul TIC se află în subordinea unei femei, în comparaţie cu 45,2 % din lucrătorii din alte sectoare.
Însă în cazul în care tendinţa s-ar inversa şi femeile ar ocupa locuri de muncă în sectorul digital la fel de frecvent ca bărbaţii, PIB-ul european ar putea să crească anual cu aproximativ 9 miliarde euro (de 1,3 ori PIB-ul Maltei), conform studiului. "Acest fapt ar fi benefic pentru sectorul TIC deoarece organizaţiile în care prezenţa femeilor în poziţii de conducere este mai mare obţin o rentabilitate a capitalurilor proprii cu 35% mai mare şi un randament general pentru acţionari cu 34% mai mare decât alte organizaţii comparabile", se mai arată în comunicat.
Studiul sugerează, de asemenea, că femeile care lucrează în sectorul TIC câştigă cu aproape 9 % mai mult decât femeile din alte sectoare ale economiei, beneficiază de o flexibilitate mai mare în ceea ce priveşte organizarea programului lor de lucru şi sunt mai puţin expuse şomajului. Potrivit CE, până în 2015, vor exista în UE 900.000 de posturi vacante în sectorul TIC.
Neelie Kroes, vicepreşedinte al Comisiei Europene şi responsabilă cu agenda digitală, a declarat: "Acum ştim, dincolo de orice îndoială, că un număr mai mare de femei într-o întreprindere înseamnă o întreprindere mai prosperă. Este timpul ca sectorul informatic să îşi dea seama de acest lucru şi să ofere femeilor şansa de a ajuta acest sector şi ca economia Europei să beneficieze de enormul lor potenţial".