STUDIU UNIVERSITY OF PORTSMOUTH Băncile europene, extrem de vulnerabile

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 14 mai 2015

Băncile europene, extrem de vulnerabile

Unele bănci din zona euro sunt la fel de vulnerabile ca înainte de criza financiară din 2008, când s-a produs colapsul "Lehman Brothers" din SUA, conform unui studiu publicat de University of Portsmouth Business School din Marea Britanie.

Acesta notează că, "în pofida tuturor eforturilor de îmbunătăţire a rezistenţei băncilor, unele instituţii sunt, acum, la fel de vulnerabile cum erau înainte de criza financiară şi este la fel de probabil ca acestea să intre în faliment. În cazul unui şoc financiar sau economic, băncile se vor confrunta cu pierderi atât de mari, încât nivelul capitalului lor va scădea sub cerinţele minime impuse de autorităţile de reglementare deoarece calitatea capitalului celor mai mari bănci europene nu este suficientă ca să diminueze efectele crizelor sistemice".

Raportul mai scrie că, în cazul unui şoc pe pieţele obligaţiunilor suverane din zona euro, efectele se vor răspândi rapid în sistemul bancar, provocându-le pierderi instituţiilor de credit.

Pe de altă parte, Fondul Monetar Internaţional (FMI) avertizează că rolul sectorului financiar în SUA, Japonia şi în alte economii avansate a crescut prea mult.

Un raport al instituţiei arată că economiile emergente "trebuie să înveţe lecţiile crizei financiare globale din 2008" şi să nu le permită sistemelor lor bancare şi pieţelor financiare să crească mai rapid decât pot să ţină pasul autorităţile de reglementare.

Conform FMI, ţările sunt afectate "de prea multă finanţare" şi îşi folosesc resursele financiare mai puţin eficient, alocând din ce în ce mai puţine fonduri către activităţi productive, astfel încât creşterea productivităţii încetineşte.

Comanda carte
Conferinţa BURSA “Codul Insolvenţei 2025”
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

01 Apr. 2025
Euro (EUR)Euro4.9770
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5998
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2151
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9509
Gram de aur (XAU)Gram de aur463.2781

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
energyexpo.ro
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb