SUA a cerut Chinei încetarea "erodării suveranităţii"

P.A.
Internaţional / 2 iunie 2019

Foto: Patrick Shanahan

Foto: Patrick Shanahan

Washington-ul a cerut, astăzi Chinei să înceteze ''să erodeze suveranitatea'' vecinilor săi şi au avertizat că vor investi masiv în următorii cinci ani pentru a-şi menţine supremaţia militară în regiune, relatează AFP.

"China poate şi trebuie să aibă relaţii de cooperare cu restul regiunii", a declarat şeful Pentagonului, Patrick Shanahan, la Singapore.

SUA reproşează în primul rând Beijingului că a militarizat mai multe insuliţe din Marea Chinei de Sud revendicate de Taiwan, sultanatul Brunei, Malaezia, Filipine şi Vietnam.

Americanii desfăşoară regulat operaţiuni aşa-zise de "libertate de navigaţie" în Pacific, survolând spaţiul aerian internaţional sau deplasând nave de război aproape de arhipelagurile disputate sau în strâmtoarea Taiwan, pe care Beijingul o consideră parte integrantă a apelor sale teritoriale.

"Când o ţară face o promisiune şi nu o respectă, trebuie să fim suspicioşi. Când o ţară nu face nicio promisiune, atunci trebuie să fim cu adevărat suspicioşi", a adăugat Shanahan, referindu-se la promisiunea pe care preşedintele chinez Xi Jinping i-a făcut-o în 2015 fostului preşedinte american Barack Obama de a nu militariza arhipelagurile sub controlul Beijingului.

"SUA nu caută conflictele, dar ştim că a avea capacităţile de a câştiga un război este cel mai bun mijloc de a-l evita", a mai spus el, menţionând, printre alte riscuri pentru securitatea regiunii, Coreea de Nord, care "rămâne o ameninţare extraordinară şi necesită o vigilenţă permanentă".

"Nicio naţiune nu poate - şi nici nu trebuie - să domine regiunea indo-pacifică", a subliniat el. "Vrem să ne asigurăm că niciun adversar nu poate crede că poate atinge obiective politice prin forţa armelor", a afirmat şeful Pentagonului.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb