SUA a suspendat tarifele impuse de administraţia Trump asupra importurilor din Marea Britanie

J.P.
Internaţional / 4 martie 2021

SUA a suspendat tarifele impuse de administraţia Trump asupra importurilor din Marea Britanie

Statele Unite a suspendat tarifele de retorsiune impuse de administraţia Trump asupra unor bunuri britanice, inclusiv asupra scotch whisky-ului, din cauza unei dispute de lungă durată privind subvenţiile din industria aeronautică, relatează Reuters şi BBC, conform Hotnews.

Administraţia Trump impusese tarife asupra unei game largi de produse importate din Uniunea Europeană, printre acestea numărându-se produse alimentare, vinuri, băuturi spirtoase - printre care şi whisky-ul produs în Scoţia (scotch).

Marea Britanie a fost implicată în disputa dintre Washington şi Bruxelles ca fostă membră a Uniunii Europene.

De asemenea, Airbus, compania franceză despre care SUA susţine că primeşte subvenţii care încalcă regulile comerciale internaţionale şi dezavantajează concurenţii americani precum Boeing, îşi construieşte o parte a componentelor în Marea Britanie.

"Regatul Unit şi Statele Unite au convenit o suspendare de patru luni a tarifelor pentru a ameliora povara asupra industriei şi pentru a face împreună un pas curajos înspre rezolvarea celei mai vechi dispute de la Organizaţia Mondială a Comerţului", afirmă un comunicat comun al Washingtonului şi Londrei.

"Acest lucru ne va permite să ne concentrăm asupra negocierii unei înţelegeri echilibrate cu privire la dispute şi să începem să abordăm provocările serioase reprezentate de noi actori pe piaţa aviaţiei civile din ţări care nu au economii libere, precum China", adaugă comunicatul.

Clay McConnell, purtătorul de cuvânt al Airbus, a salutat decizia de a suspenda ceea ce acesta a descris ca fiind "tarifele din care ambele părţi pierd". Boeing nu a comentat deocamdată ştirea.

Înţelegerea va suspenda doar tarifele aplicate asupra bunurilor importate din Marea Britanie în SUA, administraţia Biden lăsând în vigoare taxele aplicate asupra bunurilor din Uniunea Europeană.

Katherine Tai, nominalizarea preşedintelui Joe Biden pentru a fi reprezentantul pentru comerţ al administraţiei sale, urmează să fie confirmată de Senatul reunit săptămâna viitoare.

Aceasta a declarat că una din priorităţile sale va fi soluţionarea disputei dintre SUA şi Marea Britanie privind subvenţiile din sectorul aeronautic.

Asociaţia Producătorilor de Scotch Whisky a salutat anunţul de suspendare a tarifelor.

"Tariful asupra exporturilor de single malt scotch whisky către SUA a cauzat daune reale producătorilor în ultimele 16 luni în care a fost în vigoare, exporturile scăzând cu 35% şi costând companiile peste jumătate de miliard de lire sterline", a declarat CEO-ul organizaţiei.

Consiliul Băuturilor Spirtoase Distilate din SUA a salutat la rândul său decizia, afirmând că este un semn încurajator pentru o posibilă înţelegere în viitorul apropiat, însă a precizat că este dezamăgit că tarifele britanice asupra whiskey-ului american, impuse din cauza unei alte dispute, au rămas în vigoare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb