SUA acuză hackeri din China că ar fi furat cercetările privind vaccinul anti-COVID

J.P
Internaţional / 22 iulie 2020

SUA acuză hackeri din China că ar fi furat cercetările privind vaccinul anti-COVID

Ambasadorul Chinei din Marea Britanie respinge "supoziţiile nefondate" ale SUA

Statele Unite ale Americii susţin că doi hackeri din China au încercat să fure cercetările privind vaccinul împotriva Covid-19, potrivit The Guardian.

Departamentul de Justiţie din SUA a transmis că doi chinezi au fost inculpați sub acuzaţia că ar fi încercat să fure cercetarea privind vaccinul împotriva Covid-19 și au hackuit sute de companii din SUA și din străinătate.

Inculpaţii, Li Xiaoyu (34 de ani) și Dong Jiazhi (33 de ani), au vizat și activiști pentru drepturile omului din SUA, China și Hong Kong, susține procurorul general adjunct John Demers.

Cei doi hackeri au acționat în unele cazuri "pentru propriul câștig personal", iar în altele, în beneficiul Ministerului Securității de Stat din China, a spus Demers.

"China și-a luat locul, alături de Rusia, Iran și Coreea de Nord, în acel club rușinos al națiunilor care oferă un refugiu sigur pentru infractorii cibernetici", a mai precizat Demers.

La câteva ore după rechizitoriul american, ambasadorul Chinei în Marea Britanie, Liu Xiaoming, a respins afirmațiile din partea vestului care acuză China că fură date de cercetare şi a afirmat că acestea sunt "fără temei". Acesta a declarat: "Astfel de acuzații constituie lipsă de respect pentru oamenii de știință chinezi și realizările lor; de asemenea, ar putea submina cooperarea internațională în domeniul cercetării și dezvoltării. Lumea trebuie să se opună cu putere și să respingă astfel de pretenții nefondate."

Această mișcare vine pe fondul tensiunilor în creștere dintre superputerile globale alimentate de pandemie.

Departamentul de Justiție al SUA a transmis că Li și Dong, care erau colegi de clasă la un colegiu de inginerie electrică din Chengdu, s-au angajat într-o campanie de furt cibernetic în ultimii 10 ani.

Aceștia au vizat companii din SUA, Australia, Belgia, Germania, Japonia, Lituania, Olanda, Spania, Coreea de Sud, Suedia și Marea Britanie.

"Industriile vizate includ, printre altele, producția de înaltă tehnologie; dispozitive medicale, inginerie civilă și industrială; Software de afaceri, educațional și jocuri; energie solara; produse farmaceutice", spune Demers. Recent, inculpații au făcut testat vulnerabilitățile din rețelele de calculatoare ale companiilor care dezvoltă vaccinuri Covid-19, tehnologie de testare și tratamente.

Oficialii departamentului de justiție au declarat că Li și Dong au vizat companiile biotehnologice din California, Maryland, Massachusetts și din alte părți, dar nu par să fi compromis efectiv nicio cercetare Covid-19.

De asemenea, hackerii au vizat "organizații neguvernamentale și disidenți individuali, clerici și activiști democratici și pentru drepturile omului din Statele Unite și de peste hotare, inclusiv Hong Kong și China", a anunţat departamentul.

Potrivit rechizitoriului, Li și Dong au furnizat Ministerului Securității Statului parole pentru conturile de e-mail personale aparținând dizidenților chinezi, unui organizator al comunității din Hong Kong, pastorului unei biserici creștine din Xian și unui fost protestatar din Piața Tiananmen.

Printre materialele presupuse furate se numărau e-mailuri între un dizident și biroul lui Dalai Lama.

Cei doi au fost acuzați că au furat codul sursă de la companii de software, informații despre medicamente în curs de dezvoltare de la firme farmaceutice și proiectări de arme și testarea datelor de la contractorii de apărare.

Companiile străine vizate nu au fost identificate după nume. În conformitate cu rechizitoriul, acestea includeau o firmă olandeză de electronice, o companie suedeză de jocuri, o companie lituaniană de jocuri, o firmă germană de inginerie de software, o companie belgiană de software de inginerie, o firmă sud-coreeană de construcții navale, o echipă de electronică și de apărare spaniolă.

Li și Dong au sustras informații cu privire la programe militare prin satelit, rețele militare wireless și sisteme de comunicații și sisteme cu laser, conform sursei citate.

Cei doi au fost acuzați de conspirație pentru comiterea fraudei computerizate, conspirație pentru comiterea furtului de secrete comerciale, fraudă prin cablu, acces neautorizat al unui computer și furt de identitate.

Revendicările au exacerbat tensiunile dintre cele două țări, care au se acuză reciproc cu privier la originea pandemiei care a ucis peste 600.000 de oameni de când a apărut în China la sfârșitul anului trecut.

"China exprimă nemulțumirea puternică și opoziția fermă față de o astfel de distrugere", a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului de externe, Zhao Lijian.

"Judecând după înregistrările anterioare, SUA a efectuat cele mai mari operațiuni de furt de informaţii din întreaga lume", a mai spus acesta.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Boii de la bicicletă nu i-au furat și pe ăia?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb