Volodimir Zelenski a anunţat că militari nord-coreeni răniţi, luaţi prizonieri în Ucraina, au murit, iar Statele Unite acuză Phenianul că trimite soldaţi consideraţi doar "carne de tun", relatează AFP.
Nord-coreenii înregistrează "multe pierderi. Multe. Iar noi vedem că armata rusă şi supervizorii nord-coreeni nu sunt interesaţi deloc de supravieţuirea acestor coreeni", a denunţat în alocuţiunea sa zilnică de vineri preşedintele ucrainean.
"Mai mulţi militari nord-coreeni au murit azi . Militarii noştri au reuşit să-i ia prizonieri. Însă ei erau foarte grav răniţi şi nu au putut fi salvaţi", a anunţat el, acuzând "nebunia de care sunt capabili dictatorii" care trimit militari să fie ucişi "în lupte în Europa".
"Se face totul pentru ca să ne fie imposibil să prindem coreeni. Ruşii îi trimit la asalt cu o protecţie minimă", a transmis Zelenski.
Un militar nord-coreean, capturat de ucraineni pe 26 decembrie, a murit din cauza rănilor, conform informaţiilor furnizate de serviciile de informaţii sud-coreene. În plus, Washingtonul a confirmat vineri că mai mult de 1.000 de soldaţi nord-coreeni, trimişi de Phenian în Rusia pentru a lupta împotriva Ucrainei, au fost ucişi sau răniţi în asalturi considerate "fără speranţă" în regiunea rusă Kursk, aflată la graniţa cu Ucraina.
"Este clar că comandanţii militari ruşi şi nord-coreeni îi consideră trupe care pot să fie sacrificate", afirmă un purtător de cuvânt al Consiliului Securităţii Naţionale americane (NSC) de la Casa Albă, John Kirby.
"Forţele nord-coreene desfăşoară atacuri masive (...) împotriva ucrainenilor la Kursk. Aceste valuri umane nu au fost foarte eficiente (...). Noi estimăm că, până în prezent, peste 1.000 de persoane au fost rănite" sau ucise, a spus el.
Luni, Volodimir Zelenski a declarat că peste 3.000 de militari nord-coreeni au fost "ucişi sau răniţi" de la începutul implicării lor alături de forţele ruse, în timp ce Seulul a raportat un bilanţ de 1.100 de victime. Implicarea unei armate regulate străine marchează o escaladare semnificativă a invaziei ruse din Ucraina, care durează de aproape trei ani, aducând conflictul într-o fază critică, cu mai puţin de o lună înainte de posibila revenire a lui Donald Trump la Casa Albă.
Potrivit autorităţilor ucrainene, aproximativ 12.000 de militari nord-coreeni, inclusiv aproximativ 500 de ofiţeri şi trei generali, se află în regiunea Kursk, o zonă ocupată parţial de armata ucraineană din august. Deşi Rusia şi Coreea de Nord nu au confirmat prezenţa acestui contingent, Statul Major al forţelor sud-coreene a observat semne care sugerează că Nordul ar putea pregăti trimiterea de noi unităţi în Rusia, fie ca întăriri, fie pentru a înlocui soldaţii deja implicaţi în lupte, inclusiv posibile livrări de drone.
Un tratat istoric de apărare reciprocă între Phenian şi Moscova, semnat în iunie, a intrat în vigoare în urmă cu puţin timp, care prevede "un ajutor militar imediat" în cazul unei agresiuni armate a unei ţări terţe.
"Implicarea nord-coreenilor în aceste lupte nu are un imapct semnificativ", declarat marţi AFP un purtător de cuvânt al spionajului militar ucrainean (GUR), Evghen Erin.
Potrivit lui Evghen Erin, trupele nord-coreene nu au experienţa necesară pentru a face faţă războiului modern, mai ales în faţa dronelor care sunt omniprezente pe câmpul de luptă. Aceste unităţi nord-coreene ar folosi "tactici mai primitive, provenind din al Doilea Război Mondial sau din perioada de după acesta", ceea ce le pune într-o poziţie dezavantajată în confruntările actuale.
Pe frontul diplomatic, Slovacia a confirmat vineri că este de acord să găzduiască negocieri de pace cu privire la Ucraina, după ce preşedintele rus Vladimir Putin a apreciat că este "acceptabil" ca ea să devină o "platformă" de dialog.
"Dacă cineva vrea să organizeze negocieri de pace în Slovacia, noi vom fi pregătiţi şi vom fi primitori", a transmis premierul Robert Fico.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 28.12.2024, 16:15)
Corea de nord castiga experienta prin trimiterea militarilor in lupte adevarate. Asa cum Rusia si-a instruit soldatii si ofiterii in operatiuni pe bune, nu pe harti si simulatoare.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 28.12.2024, 16:28)
si i-a instruit pana au murit
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 28.12.2024, 19:07)
Comuniștii cu nuca mică folosesc șeptelul la orice dorește micul dictator.
Kim Ping Pong trimite tineri nord coreeni la moarte sigură pentru că de ce nu?!?