Departamentul Muncii din SUA a acuzat, ieri, un producător de piese auto şi furnizor al Hyundai Motor Co deţinut de Coreea de Sud de încălcare a legilor federale privind munca minorilor la o fabrică din Alabama, arată dosarele instanţei federale analizate de Reuters, potrivit News.ro.
Departamentul Muncii (DOL) a precizat că SL Alabama LLC, o filială a SL Corp din Coreea de Sud, a angajat copii la fabrica sa din Alexander City, Alabama, conform dosarelor depuse luni la Tribunalul Districtual al Statelor Unite pentru Districtul Mijlociu din Alabama.
Începând cu luna noiembrie a anului trecut, SL Alabama "a încălcat în mod repetat" reglementările muncii "prin munca opresivă a copiilor" şi "minorilor sub 16 ani", a menţionat DOL într-o plângere de şase pagini.
Într-o declaraţie pentru Reuters, SL Alabama a recunoscut că minorii au lucrat la fabrică, care produce faruri şi alte componente pentru companii, inclusiv Hyundai şi afiliatul său Kia. SL a precizat că minorii au fost angajaţi de o firmă externă de recrutare a forţei de muncă.
Dezvăluirile au venit la o lună după ce Reuters a scris că o altă fabrică de piese auto din Alabama, operată de subsidiara Hyundai, SMART Alabama LLC, angajează copii. Departamentul Muncii din Alabama a anunţat la acea vreme că îşi va coordona cu autorităţile federale investigaţiile privind practicile de muncă la acea fabrică.
Într-o declaraţie trimisă prin e-mail luni seara, Hyundai a argumentat că "nu tolerează practicile ilegale de angajare în nicio entitate" a companiei.
"Avem politici şi proceduri în vigoare care necesită respectarea tuturor legilor locale, statale şi federale", se mai arată în declaraţie.
Odată cu plângerea împotriva SL Alabama, un acord de soluţionare propus între guvern şi producătorul de piese a fost depus la tribunal. În conformitate cu termenii acestui acord, SL Alabama a convenit să nu mai angajeze minori, să pedepsească orice manager care este la curent cu angajarea minorilor şi să suspende orice colaborare cu recrutorii care angajează copii.
Acordul propus a fost semnat pe 18 august de un avocat al SL Alabama şi un avocat al Departamentului Muncii. Acordul încă nu a fost semnat de un judecător.
Dosarele nu au detaliat câţi minori lucrau pentru SL Alabama sau ce tip de locuri de muncă au ocupat. Nu este clar dacă compania sau contractanţii de muncă alături de care colaborează se confruntă cu amenzi sau alte sancţiuni.
În declaraţia sa către Reuters, SL Alabama a subliniat că a cooperat "pe deplin cu ancheta Ministerului Muncii" şi este "în proces de completare a sistemului nostru de verificare, astfel încât minorii să nu mai lucreze în viitor".
Atât legea federală, cât şi cea din Alabama interzic adolescenţilor şi copiilor cu vârsta sub şaisprezece ani să lucreze în majoritatea fabricilor industriale, deoarece pot fi periculoase pentru minori.
SL Alabama are aproximativ 650 de angajaţi la unitatea din Alabama, potrivit site-ului oficial al companiei. Compania-mamă SL Corp operează şi o fabrică în Tennessee, precum şi o unitate de cercetare în Michigan.
Unii copii, adesea imigranţi, sunt angajaţi în fabricile din Alabama prin intermediul agenţiilor de recrutare.
Deşi firmele de angajare ajută la ocuparea locurilor de muncă industriale la nivel naţional, ele au fost criticate de activiştii din domeniul muncii, deoarece le permit angajatorilor să externalizeze responsabilitatea pentru verificarea angajaţilor şi eligibilitatea acestora de a lucra.