SUA acuză Vietnamul şi Elveţia de manipularea pieţei valutare

Adelina Toader
Ziarul BURSA #Internaţional / 18 decembrie 2020

SUA acuză Vietnamul şi Elveţia de manipularea pieţei valutare

Administraţia Trump a etichetat Vietnamul şi Elveţia drept manipulatori ai pieţei valutare, acuzând cele două state pentru prima dată că ar fi intervenit necorespunzător pe pieţele valutare şi au declanşat astfel o nouă confruntare economică cu doi parteneri comerciali, potrivit New York Times.

Este pentru prima dată când Departamentul Trezoreriei a pus această etichetă uneia dintre cele două ţări şi va cere Vietnamului şi Elveţiei să intre în negocieri cu Statele Unite şi Fondul Monetar Internaţional pentru a aborda situaţia.

Totuşi, este pentru a treia oară când administraţia Trump face pasul destul de neobişnuit de a eticheta o ţară ca manipulator de monedă. A aplicat o astfel de etichetă Chinei în 2019, în timp ce cele două ţări negociau un acord comercial. Administraţia SUA a renunţat ulterior la desemnarea oficială, dar yuanul chinez a rămas pe lista monedelor pe care le monitorizează Departamentul Trezoreriei.

Decizia de a numi drept manipulatori Vietnamul şi Elveţia a venit într-un moment de volatilitate accentuată pe pieţele valutare, care au fost zguduite de pandemia de coronavirus. Raportul acoperă activitatea din iulie 2019 până în iunie 2020, incluzând deci câteva luni înainte de instalarea pandemiei, conform sursei citate.

"Departamentul Trezoreriei a făcut astăzi un pas puternic pentru a proteja creşterea economică şi oportunităţile pentru lucrătorii şi întreprinderile americane", a declarat secretarul Trezoreriei Steven Mnuchin, adăugând: "Trezoreria va urmări concluziile sale cu privire la Vietnam şi Elveţia pentru a lucra la eliminarea practicilor care creează avantaje neloiale pentru concurenţii străini".

Potrivit publicaţiei citate, acuzaţia la adresa Vietnamului este cea mai recentă mişcare a administraţiei Trump de a ţinti ţara respectivă asupra practicilor sale comerciale. În octombrie, administraţia a deschis o investigaţie cu privire la practicile comerciale din Vietnam, spunând că va începe să analizeze dacă Vietnamul şi-a subevaluat moneda - dong - făcând produsele sale în mod nedrept ieftine în străinătate, precum şi tarifele de la importul şi utilizarea lemnului, despre care administraţia Americană a spus că este recoltat şi comercializat ilegal.

Statele Unite au perceput, de asemenea, unele tarife pentru anvelopelor vietnameze luna trecută, invocând moneda subevaluată, fiind prima dată când Departamentul Comerţului a luat în considerare valoarea unei valute străine în acest tip de caz comercial.

Importurile SUA din Vietnam au crescut brusc în ultimii ani, pe măsură ce administraţia Trump a impus tarife şi alte restricţii asupra mărfurilor din China, crescând deficitul comercial al SUA în mărfuri. Vietnam este al 13-lea cel mai mare partener comercial al Americii, potrivit reprezentantului comercial al Statelor Unite şi, în plus, multe companii americane au fabrici acolo.

În raportul său, Departamentul Trezoreriei a spus că Vietnamul "a efectuat intervenţii la scară largă şi prelungite, mult mai mult decât în perioadele anterioare, pentru a preveni aprecierea dongului" pe fondul unui excedent comercial bilateral în creştere faţă de Statele Unite.

Raportul mai susţine că Elveţia, care este cel de-al 16-lea partener comercial al Statelor Unite, "a efectuat o intervenţie unilaterală la scară largă, semnificativ mai mare decât în perioadele anterioare, pentru a rezista aprecierii francului şi a reduce riscurile de deflaţie".

În general, schimburile comerciale dintre SUA şi Elveţia sunt destul de echilibrate, potrivit statisticilor guvernamentale, deşi Statele Unite vând mai multe servicii Elveţiei, inclusiv procese industriale şi cercetare şi dezvoltare, în timp ce Elveţia exportă mai multe bunuri către Statele Unite. Aceste bunuri includ produse precucum cele din domeniul farmaceutic, chimic, instrumente medicale şi ceasuri.

Etichetele de manipulatori ai monedei ar trebui să declanşeze discuţii cu Statele Unite şi pot implica contribuţii ale Fondului Monetar Internaţional. Dacă preocupările Departamentului Trezoreriei nu vor fi rezolvate, Statele Unite ar putea impune o serie de sancţiuni, inclusiv tarife, după susţine New York Times.

Deşi China nu a fost etichetată de data aceasta manipulator de monedă, raportul a solicitat o mai mare transparenţă din partea Chinei în ceea ce priveşte "obiectivele politice ale regimului său de gestionare a cursului de schimb" şi relaţia dintre banca sa centrală şi mişcările valutare ale băncilor sale de stat.

Departamentul Trezoreriei face denumirea de manipulare a valutei pe baza unei combinaţii a excedentului comercial bilateral al unei ţări cu Statele Unite, a mărimii excedentului său global de cont curent şi a dimensiunii intervenţiilor sale în valută. Analiştii au anticipat că Vietnamul şi Elveţia au depăşit pragurile în acest an, cu toate acestea unii au pus la îndoială decizia Departamentului Trezoreriei de miercuri.

Mark Sobel, fost înalt oficial al Trezoreriei şi preşedinte al Forumului oficial al instituţiilor monetare şi financiare, a declarat că departamentul pare să aplice "criterii îmbunătăţite" în realizarea desemnărilor şi să treacă cu vederea circumstanţele atenuante.

"Analiza cantitativă trebuie completată cu o analiză şi o judecată calitativă mai ample, deoarece Trezoreria poate eticheta în mod discutabil Elveţia şi Vietnam, în timp ce scapă din vedere cazuri mai evidente de practici valutare dăunătoare", a spus Sobel, potrivit New York Times.

Mark Sobel a sugerat că nici Vietnamul, nici Elveţia nu acţionează neapărat pentru a obţine avantaje competitive neloiale. Vietnamul primeşte fluxuri mari de investiţii străine directe, iar francul elveţian se confruntă adesea cu presiuni ascendente din cauza statutului său de "refugiu sigur" în sistemul financiar global.

Raportul valutar este ultimul dat de către administraţia Trump şi va reveni în responsabilitatea următorului secretar al Trezoreriei să stabilească dacă să păstreze sau să elimine aceste acuzaţii. Un înalt oficial al Trezoreriei a spus că Janet L. Yellen, care a fost nominalizată ca secretar al Trezoreriei de către preşedintele ales Joe Biden, nu a fost încă informată cu privire la desemnări şi că acestea sunt deciziile administraţiei Trump.

Administraţia Biden nu a clarificat dacă va continua campania de presiune a administraţiei Trump asupra Vietnamului. Însă multe sindicate şi mulţi democraţi progresişti au susţinut adoptarea unor măsuri comerciale mai dure asupra ţărilor care îşi slăbesc în mod artificial moneda, spunând că subminează capacitatea Statelor Unite de a fabrica şi exporta prin scumpirea mărfurilor americane.

Administraţia Trump a adăugat Taiwanul, Thailanda şi India pe "lista de supraveghere" a manipulării monedei şi a eliminat Irlanda din lista respectivă în raportul actual.

Departamentul Trezoreriei ar trebui să publice raportul valutar de două ori pe an, în aprilie şi în octombrie. Anul acesta însă nu a fost publicat niciun raport din ianuarie, citând drept motivaţie rolul departamentului în răspunsul la pandemie.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Faptul ca Elvetia e asezata pe acelasi taler cu Vietnamul in domeniul manipularii valutare e o chestiune serioasa care arata coruptia sistemului financiar mondial care s-a desprins total de economie.

    Cred ca mai degraba ar trebui spus ca piata valutara este manipulata de tari cu mare relevanta economica mondiala (de exemplu Madagascar, mai aproape de noi Islanda, Republica Moldova si alte tari de genul acesta)

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb