SUA: Amendă-record de 5 miliarde dolari împotriva unei companii petroliere

V.B.
Internaţional / 4 aprilie 2014

Compania petrolieră Anadarko Petroleum din Statele Unite ale Americii va plăti 5,15 miliarde dolari, conform unei înţelegeri cu Departamentul Justiţiei din SUA, pentru stingerea mai multor procese privind poluarea, aceasta fiind cea mai mare sumă câştigată de guvernul american într-o astfel de speţă, informează Financial Times.

Suma reprezintă cel mai mare succes al Departamentului Justiţiei în domeniul problemelor de mediu, depăşind cele 4 miliarde dolari plătite în 2012 de grupul BP în urma deversării de petrol din Golful Mexic, cauzată de explozia platformei Deepwater Horizon.

Totuşi, amenda este cu mult mai mică decât sancţiunea maximă de 14,2 miliarde dolari propusă în decembrie de o instanţă din Statele Unite, în timp ce guvernul american şi colectivul de reclamanţi asociaţi în procese împotriva Anadarko au cerut iniţial daune de 25 miliarde de dolari.

După anunţarea înţlegerii, acţiunile companiei au urcat cu 14,5%, mai scrie Financial Times.

Dosarul se referă la activităţile întreprinderii energetice Kerr-McGee, preluată în 2006 de Anadarko. Kerr-McGee a fost acuzată că ar fi deversat deşeuri toxice (inclusiv toriu, creozot şi uraniu) în peste 4.000 de locuri din SUA, timp de câteva zeci de ani.

Printre reclamanţii asociaţi în proces cu guvernul federal, se numără mai multe administraţii statale, triburile de amerindieni Navajo şi persoane fizice.

Aproximativ 88% din suma obţinută de guvern în înţelegere va fi direcţionată spre administraţiile statale asociate în proces, către triburile Navajo şi agenţii de protecţie a mediului, pentru a curăţa locurile afectate. Restul de 12% va merge într-un fond destinat despăgubirii populaţiei afectate.

Anadarko a fost implicată şi în scandalul Deepwater Horizon, pentru că deţinea 25% din drepturile comerciale asupra exploatării Macondo din Golful Mexic. Totuşi, compania nu era operatorul sitului şi nu avea dreptul sau obligaţia legală de a interveni, astfel că instanţa nu a inclus-o printre părţile acuzate. Ca acţionar, însă, Anadarko va trebui să suporte o parte dintre amenzi.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb