SUA: Americanii au votat în alegerile primare din Carolina de Sud şi Nevada

Internaţional / 21 februarie 2016

Americanii au votat în alegerile primare din Carolina de Sud şi Nevada

Actualizare 11:16 Republicanul Jeb Bush abandonează cursa pentru Casa Albă

Jeb Bush, frate şi fiu de foşti preşedinţi, s-a retras sâmbătă din cursa pentru Casa Albă după ce a înregistrat un nou rezultat nefavorabil la primarele republicane pe care le-a abordat ca mare favorit, informează AFP.

"În această seară, îmi suspend campania", a declarat foarte emoţionant fostul guvernator de Florida, întrerupându-se pentru a-şi şterge lacrimile. "În pofida a ceea ce poate aţi auzit, ideile contează, politicile contează", a adăugat el într-o replică acidă apreciată de suporterii săi la adresa învingătorului republican Donald Trump, notează France Press.

(A.L.)

--------------

Actualizare 10:38 Hillary Clinton câştigă primarele democrate din Nevada

Candidatul democrat Hillary Clinton a câştigat consultările democrate care au avut loc sâmbătă în Nevada, reuşind să tempereze valul de entuziasm pentru senatorul de Vermont Bernie Sanders, informează AFP.

Potrivit rezultatelor parţiale din 65% din secţii, Hillary Clinton a obţinut 52,2% dintre delegaţi, iar Bernie Sanders 47,8%.

"Tuturor celor care au participat în fiecare colţ din Nevada cu hotărâre şi cu sufletul: aceasta este victoria voastră. Vă mulţumesc", a scris fostul secretar de stat american pe contul său de Twitter.

Alegătorii republicani au votat în cealaltă parte a ţării, în Carolina de Sud, unde miliardarul Donald Trump speră la o victorie, dacă nu la un triumf.

Sâmbătă a fost a treia zi a primarelor pentru Casa Albă, în vederea învestiturilor partidelor republican şi democrat pentru prezidenţialele din noiembrie, după Iowa şi New Hampshire la începutul lunii. Democraţii şi republicanii votează decalat în aceste două state.

În Nevada, Partidul Democrat a organizat la orele prânzului reuniuni (caucus) ale alegătorilor unde simpatizanţii fiecărui candidat se adună împreună, în loc să voteze pe buletine, notează Agerpres.

Birourile de vot din Carolina de Sud, unde au avut loc primare obişnuite, se vor închide la orele 19.00 (00.00 GMT).

(A.L.)

--------------

Actualizare 10:30 Donald Trump câştigă primarele republicane din Carolina de Sud

Miliardarul Donald Trump a câştigat sâmbătă primarele prezidenţiale republicane din Carolina de Sud, a doua victorie a sa din trei consultări, potrivit mai multor media americane, potrivit AFP.

Candidatul se situează pe primul loc al primarelor, potrivit estimărilor unanime ale posturilor de televiziune CNN, Fox News, ABC şi NBC, confirmând statutul de favorit la învestitură după victoria din New Hampshire la începutul lunii.

În fruntea sondajelor din vara anului trecut, Donald Trump confirmă la urne popularitatea sa printre alegătorii republicani în căutarea unui "outsider" antisistem pentru a-i reprezenta la Casa Albă, notează Agerpres.

Conform rezultatelor prezentate de CNN, după centralizarea rezultatelor din 40% din secţiile de votare el a obţinut 34,4% din voturi, urmat senatorul de Texas Ted Cruz (21,7%) şi senatorul de Florida Marco Rubio (21,2%).

Pe ultimele locuri s-au clasat fostul guvernator de Florida Jeb Bush (8,2%), guvernatorul de Ohio John Kasich (8,1%) şi medicul în retragere Ben Carson (6,6%).

(A.L.)

----------------

Alegătorii republicani din Carolina de Sud şi cei democraţi din Nevada vor da verdictul sâmbătă în alegerile primare din aceste state, în care Donald Trump şi respectiv Hillary Clinton sunt favoriţi, relatează AFP.

Birourile de vot s-au deschis la ora locală 07.00 (12.00 GMT) în Carolina de Sud, dând lovitura de start pentru o zi care va fi bogată în învăţăminte pentru continuarea alegerilor primare, organizate până în iunie, pentru desemnarea candidaţilor republican şi democrat pentru scrutinul prezidenţial din noiembrie.

Potrivit AFP, se pune întrebarea dacă scrutinul din Carolina de Sud va permite consolidarea poziţiei favoriţilor în cursa republicană. Din 17 la plecare, nu mai sunt decât şase candidaţi în cursă, supravieţuitori ai alegerilor primare din Iowa şi New Hampshire.

"Am trecut de la democraţi la republicani" pentru aceste alegeri primare, a declarat Tim Nielson, în vârstă de 56 de ani, care a votat pentru Donald Trump.

"Congresul fiind controlat de republicani, un democrat nu va putea face nimic, pentru că aşa au stat lucrurile în ultimii ani pentru Obama", a spus el.

Dacă miliardarul ajunge la Casa Albă "poate că va schimba lucrurile", şi-a exprimat el speranţa, transmite sursa citată.

Un alt alegător, care a votat pentru John Kasich, s-a declarat însă îngrijorat de perspectiva unei victorii în scrutinul prezidenţial a lui Donald Trump. Dacă magnatul va primi nominalizarea republicană pentru a intra în cursa prezidenţială, "am o casă drăguţă pe plaja din Bahams, nu-mi rămâne decât să merg acolo", a spus Edwin Pearlstine, un berar ieşit la pensie.

Dacă senatorul Ted Cruz, al doilea în sondaje după Trump, pare sigur că va continua cursa şi după acest scrutin, ceilalţi candidaţi - senatorul de Florida Marco Rubio, fostul guvernator de Florida Jeb Bush, guvernatorul de Ohio John Kasich şi medicul în retragere Ben Carson - au nevoie de un rezultat onorabil sâmbătă pentru a-şi continua demersul foarte costisitor, comentează AFP.

În ceea ce priveşte aşa-numitul "caucus" din Nevada, Hillary Clinton este favorită să câştige consultarea democrată, una menită să redea moralul taberei sale după înfrângerea clară din New Hampshire în faţa senatorului de Vermont, Bernie Sanders.

Este o chestiune care ţine mai mult de dinamică decât de matematică, pentru că fostul secretar de stat conduce în cursa delegaţilor necesari pentru învestitură - 481 faţă de 55, în timp ce pentru nominalizare sunt necesari 2.382 - datorită "superdelegaţilor", responsabili ai partidului care nu au legătură cu alegerile primare şi care vor avea drept de vot la convenţia din Philadelphia din iulie.

Obiectivul ei este de a limita valul Sanders până nu va fi prea târziu. Ea l-a învins pe Barack Obama în 2008 în Nevada şi contează pe sprijinul comunităţilor de culoare, hispanică şi asiatică, care reprezintă jumătate dintre locuitori, transmite AFP.

Republicanii îşi vor organiza caucusul din Nevada marţi, în timp ce alegerile primare democrate din Carolina de Sud vor avea loc sâmbăta viitoare.

"Supermarţea" de 1 martie este următoarea dată majoră de vot, când vor vota alegătorii din 11 state, reprezentând între 18% şi 23% din numărul de delegaţi necesari pentru învestiturile democrată şi republicană, potrivit sursei citate.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Ne arată cum poate sistemul sa își promoveze omul. Există 712 de super-delegați (niște foști șefi ai partidului, oameni care au drept de vot în alegerea candidatului dar care nu sunt votați de oameni și nu reprezintă punctul lor de vedere). Aceștia au 30% dintre voturile posibile.

    Pentru ca Sanders (sau cineva care spune că nu este de acord cu "sistemul") să poată ajunge să candideze din partea partidului, trebuie să aibă peste 65% voturi populare contra 35% voturi pentru contracandidat + 30% voturi ale super-delegaților. Absolut penibil. Americanilor, începeți întâi să vă rezolvați probleme de acasă și apoi încercați să le rezolvați pe ale altora. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb