SUA apreciază contribuţia României la securitatea politică şi energetică în zona Mării Negre

A.G.R.
Ziarul BURSA #Politică / 29 august 2008

SUA apreciază contribuţia României la securitatea politică şi energetică în zona Mării Negre

Statele Unite ale Americii apreciază contribuţia Româ-niei la asigurarea securităţii şi stabilităţii în regiunea Mării Negre şi la dezvoltarea proiectelor de transport a resurselor energetice de la Marea Caspică către ţările europene, a declarat, joi, senatorul american Richard Lugar, la finalul întrevederii avute la Palatul Victoria cu premierul Călin Popescu Tăriceanu.

"Apreciem eforturile importante făcute de România pentru dezvoltarea proiectelor conductelor Nabucco şi Cons-tanţa-Trieste", a afirmat senatorul Lugar, liderul grupului republican din Comitetul pentru Relaţii Externe al Senatului SUA.

La rândul său, premierul Călin Popescu-Tăriceanu a subliniat că tema securităţii energetice este o prioritate pe agenda UE, iar România îşi doreşte consolidarea, împreună cu SUA, a unei viziuni comune în acest sens, în special în ceea ce priveşte relaţia cu partenerii din zona Mării Negre şi cea a Caucazului.

Premierul Tăricenu a explicat: "Am subliniat interesul constant pe care îl avem pentru concretizarea gazoductului Nabucco, precum şi a proiectului conductei de petrol paneuropene Constanţa -Tries-te, care poate asigura ruta pentru gazul şi petrolul din zona caspică, pe o rută directă şi sigură.

Am discutat despre proiectul construirii unui terminal de gaze lichefiate la Constanţa, pentru acoperirea cererii de pe piaţa românească şi, probabil, ulterior, şi pe alte pieţe".

Tăriceanu a mulţumit din partea României pentru decizia luată de Agenţia Americană pentru Dezvoltarea Comerţului de a acorda un sprijin financiar substanţial pentru realizarea studiului de fezabilitate al proiectului terminalului de gaze lichefiate de la Constanţa.

Cei doi oficiali au menţionat că, în cadrul întrevederii, au făcut o analiză a impactului pe care situaţia din Georgia îl are asupra dezvoltării proiectelor conductelor de transport al resurselor energetice de la Marea Caspică.

Călin Popescu Tăriceanu: "Integritatea şi independenţa Georgiei este pentru România un punct esenţial. Pentru noi, crearea unui cadru de securitate şi de stabilitate în regiunea Mării Negre este o prioritate, ca de altfel, sper, şi pentru partenerii noştri europeni. Problema conflictelor îngheţate din regiune este una extrem de actuală care trebuie să beneficieze de o poziţie comună din partea statelor europene".

Şeful Guvernului a menţionat, în context că, săptămâna viitoare, va avea loc o reuniune la nivel înalt a Consiliului UE, convocată de preşedinţia franceză, în vederea discutării politicii Uniunii faţă de Federaţia Rusă după intervenţia militară din Georgia.

Senatorul american a reafirmat sprijinul SUA pentru integritatea teritorială a Georgiei şi a evidenţiat necesitatea rezolvării problemei conflictelor îngheţate, existentă înainte de criza apărută în această lună în Georgia, dar care a devenit în prezent una stringentă.

Totodată, oficialul american a ţinut să evidenţieze că, pe lângă problema energetică, la nivel mondial, există şi o problemă legată de preţurile produselor alimentare, arătând că şi România poate avea o contribuţie la rezolvarea aces-teia prin creşterea producţiei agricole şi a aplicării în dezvoltarea culturii agricole a celor mai recente inovaţii ale ştiinţei.

Vizita la Bucureşti a senatorului Richard Lugar se înscrie într-un turneu european dedicat problematicii securităţii energetice după războiul dintre Georgia şi Federaţia Rusă.

Înainte de a veni în Româ-nia, Lugar a vizitat Franţa, Georgia, Azerbaidjan, Turcia, iar de la Bucureşti senatorul american se va deplasa în Ungaria, Ucraina, Germania şi la sediile NATO şi UE de la Bruxelles.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb