Avocaţii Guvernuui american au contestat miercuri fiabilitatea unui expert pe care s-a bazat justiţia britanică pentru a refuza extrădarea lui Julian Assange, fondatorul WikiLeaks, pe care justiţia americană vrea să-l judece cu privire la cea mai mare divulgare de documente militare şi diplomatice din istoria americană, informează news.ro.
Judecătoarea britanică Vanessa Baraitser a respins, în ianuarie, o cerere de extrădare a lui Assange, din cauza riscului sinuciderii acestui australian în vârstă de 50 de ani, care riscă 175 de ani de închisoare în Statele Unite.
Avocata Clair Dobbin, care reprezintă Statele Unite, a pledat miercuri, într-o audiere preliminară din procedura de apel lansată de către Washington, faptul că magistrata britanică "nu a apeciat greutatea" elementelor prezentate de către un expert care conchidea că Julian Assange nu prezintă vreun risc de sinucidere.
În schimb, ea s-a sprijinit pe elemente prezentate de către expertul psihiatru al lui Assange Michael Kopelman, care a recunoscut că a înşelat justiţia prin "ascunderea" faptului că clientul său a devenit tată pe când era refugiat în Ambasada Ecuadorului la Londra, a declarat avocata.
Julian Assange a fost arestat de către poliţia britanică în aprilie 2019, după ce a stat şapte ani închis în Ambasada Ecuadorului la Londra, în care s-a refugiat pe când era eliberat pe cauţiune.
El se temea de o extrădare către Statele Unite sau Suedia, unde a fost vizat de urmăriri penale cu privire la un viol, abandonate între timp.
Australianul, susţinut de către numeroase organizaţii de apărarea libertăţii presei, riscă, în Statele Unite, să fie condamnat la 175 de ani de închisoare cu privire la faptul că a difuzat, începând din 2010, peste 700.000 de documente despre activităţi militare şi diplomatice americane, mai ales în Irak şi în Afganistan.
Zeci de susţinători ai lui Assange, purtând pancarte pe care se puteau citi mesaje ca "Zece ani, ajunge!" şi "Eliberaţi-l pe Assange!", s-au adunat miercuri în faţa sediului Înaltei Curţi de la Londra - iar între manifestanţi s-a aflat şi fostul lider laburist Jeremy Corbyn.
"Sper ca această Curte să transmită azi un semnal foarte clar cu privire la faptul că nu va autoriza apelul Statelor Unite şi că Julian Assange va putea fi eliberat", a declarat fostul lider al Partidului Laburist.
Jeremy Corbyn a denunţat "obsesia" Statelor Unite "cu privire la persoane care dezvăluie adevărul despre prezenţa militară americană în lume".
"El este un jurnalist, a cărui singură crimă a fost că a dezvăluit afacerile murdare şi putrede ale acestei lumi", a declarat AFP Mario Mantilla, în vârstă de 58 de ani, care purta un costum reprezentţnd Statuia Libertăţii, pătată de sânge fals.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 12.08.2021, 16:47)
Sa atace!Sa vada si jupanii lumii cum e cand nu li se face dreptate(asa zisa dreptate din capul lor)!