SUA AU BOMBARDAT CU RACHETE O BAZĂ MILITARĂ DIN SIRIA Schimb de acuzaţii în Consiliul de Securitate al ONU pe tema atacului american

Andrei Stan
Internaţional / 8 aprilie 2017



Lansarea unei rachete către Siria de pe nava USS Porter (Sursa foto: www.navy.mil)

Lansarea unei rachete către Siria de pe nava USS Porter (Sursa foto: www.navy.mil)



Actualizare 12:26 SUA, pregătite să lanseze noi atacuri în Siria "dacă va fi necesar"

Statele Unite au avertizat că sunt pregătite să lanseze noi atacuri aeriene împotriva regimului sirian şi să impună noi sancţiuni economice, după ce au bombardat baza aeriană siriană de la al-Shayyrat, relatează AFP.

"Suntem pregătiţi să facem mai mult, dar sperăm că nu va fi necesar", a avertizat ambasadoarea americană la ONU Nikki Haley, în Consiliul de Securitate.

Diplomata a făcut această declaraţie într-o reuniune de urgenţă a Consiliului consacrată primei acţiuni militare a Washingtonului împotriva regimului lui Bashar al-Assad în cei şase ani de război, potrivit News.ro.

(M.I.)

--------

Consiliul de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) s-a reunit de urgenţă vineri, la cererea Rusiei, după loviturile aeriene ale Statelor Unite asupra bazei militare siriene de la Shayrat, relatează Agerpres.

Vladimir Safronkov, reprezentant al Rusiei la Naţiunile Unite, a declarat că "Statele Unite au atacat teritoriul suveran al Siriei" şi a afirmat că Moscova consideră atacul "o violare flagrantă a legislaţiei internaţionale şi un act de agresiune", potrivit AFP. În şedinţa publică a Consiliului, el a acuzat SUA că au acţionat "pe baza premisei că Siria este vinovată".

Două nave militare americane din Mediterana au tras în noaptea de joi spre vineri 59 de rachete Tomahawk asupra bazei militare Shayrat din centrul Siriei, de unde serviciile de informaţii ale SUA afirmă că ar fi decolat avioanele care au comis atacul chimic de la Khan Shaykhun. Armele chimice au ucis marţi, în această localitate din provincia Idlib din Siria, cel puţin 86 de oameni, printre care zeci de femei şi copii.

Ambasadoarea americană Nikki Haley a susţinut vineri în Consiliul de Securitate că reacţia Washingtonului a fost "pe deplin justificată" şi a avertizat: "Suntem pregătiţi să facem mai mult, dar sperăm că nu va fi necesar. Statele Unite nu vor sta deoparte când se utilizează arme chimice. Este interesul nostru naţional de securitate vital să împiedicăm răspândirea şi utilizarea armelor chimice".

Matthew Roycroft, reprezentantul Regatului Unit, a spus înainte de şedinţa Consiliului că Londra "susţine pe deplin acţiunea" americană. În timpul lucrărilor, el a arătat că dacă Rusia nu ar fi blocat prin veto şapte rezoluţii ale ONU, regimul preşedintelui sirian Bashar Al-Assad ar fi fost sancţionat, adaugă Reuters. Safronkov i-a replicat: "Vă temeţi de o anchetă cu adevărat independentă".

Şi ambasadorul francez la ONU a apreciat că loviturile aeriene americane au fost "adecvate". El şi-a exprimat speranţa că astfel se va marca o schimbare şi se vor relansa negocierile politice privind Siria.

Iranul şi Rusia, aliaţi ai guvernului de la Damasc, au condamnat riposta americană, dar aliaţii SUA şi-au exprimat sprijinul pentru acţiunea militară ordonată de preşedintele Donald Trump.

Vineri, înaintea reuniunii Consiliului de Securitate, secretarul general al ONU Antonio Guterres a făcut apel la reţinere şi a subliniat că pentru conflictul din Siria nu există decât o soluţie politică.

Siria a fost avertizată cu câteva ore înaintea loviturilor americane, potrivit unei surse militare siriene

Armata siriană a fost avertizată cu privire la o operaţiune punitivă americană cu câteva ore înainte ca rachetele de croazieră Tomahawk să lovească baza aeriană de la Shayrat, în centrul ţării, în noaptea de joi spre vineri, transmite AFP, citând o sursă militară siriană.

"Am aflat că exista o ameninţare americană de bombardare a teritoriului sirian", a declarat pentru AFP această sursă.

"Ne-am luat măsuri de precauţie în mai multe poziţii militare, printre care baza de la Shayrat. Am transferat mai multe avioane în alte locuri", a afirmat responsabilul militar, menţionând că informaţia le-a parvenit sirienilor "cu câteva ore" înaintea atacului american.

El nu a precizat însă pe ce cale a fost avertizat guvernul sirian şi nici unde au fost mutate avioanele.

Responsabili americani au afirmat că militarii ruşi fuseseră avertizaţi pentru a fi evitate victime în rândurile lor, o informaţie confirmată de Kremlin.

Potrivit sursei militare siriene, loviturile au scos din funcţiune nouă avioane, dintre care unele au fost "complet distruse".

Loviturile cu 59 de rachete Tomahawk, executate de pe două portavioane americane din Mediterana, au survenit ca răspuns la un presupus atac chimic imputat de către preşedintele american Donald Trump ''dictatorului Bashar al-Assad''.

Medvedev: "Atacul cu rachete al SUA în Siria, la un pas de a declanşa o confruntare cu Rusia"

Prim-ministrul rus Dmitri Medvedev s-a plâns vineri că loviturile cu rachete de croazieră ale Statelor Unite asupra unei baze aeriene siriene au fost la un pas de o confruntare militară cu armata rusă, potrivit Reuters.

Oficiali americani au informat forţele ruse înaintea atacului - destinat să pedepsească guvernul sirian pentru ceea ce afirmă ei că a fost un atac cu arme chimice la începutul acestei săptămâni-, evitând lovirea personalului rus.

Imagini din satelit sugerează că baza aeriană Shayrat, care a fost lovită, găzduieşte forţe speciale şi elicoptere militare ruse, în cadrul eforturilor Kremlinului de a ajuta guvernul sirian să lupte împotriva Statului Islamic şi altor grupuri militante.

Medvedev a scris pe reţelele de socializare că loviturile SUA au fost ilegale şi "la un pas de o confruntare militară cu Rusia".

Teheranul acuză SUA că utilizează ''informaţii false'' pentru a ataca Siria

Ministrul iranian de externe Mohammad Javad Zarif a acuzat vineri Statele Unite ale Americii (SUA) că utilizează ''informaţii false'' pentru a ataca Siria şi că Washingtonul ''se află de partea'' grupărilor jihadiste Al-Qaida şi Statul Islamic (SI), potrivit AFP.

Ministrul iranian, a cărui ţară este un aliat apropiat regimului lui Bashar Al-Assad, a scris pe Twitter: ''Statele Unite l-au ajutat (pe fostul preşedinte irakian) Saddam Hussein să folosească arme chimice împotriva Iranului în anii 1980. Prin urmare, ele au folosit informaţii false referitoare la armele chimice, mai întâi (pentru a ataca Irakul) în 2003 şi acum în Siria''.

Într-o a doua postare pe Twitter, Zarif a acuzat: ''După mai puţin de două decenii de la atentatele din 11 septembrie 2001, militarii americani luptă chiar de partea Al-Qaida şi a Statului Islamic în Yemen şi în Siria''.

Cu puţin timp mai înainte, purtătorul de cuvânt al diplomaţiei iraniene a condamnat puternic loviturile aeriene americane întreprinse vineri împotriva bazei militare din centrul Siriei, aceasta fiind prima acţiune militară americană împotriva regimului lui Assad.

Peste 320.000 de persoane au fost ucise de la izbucnirea, în martie 2011, a războiului civil în Siria, în timp ce alte câteva milioane s-au refugiat.

Regimul Assad încearcă în prezent să recucerească ultimele bastioane rebele, îndeosebi în provincia Idlib, şi ale unor diferite grupări jihadiste.

Iranul şi Rusia au condamnat acţiunea militară americană; aliaţii SUA şi-au exprimat sprijinul

Iranul şi Rusia au condamnat vineri bombardamentele lansate de SUA în Siria, în timp ce aliaţii SUA, între care Marea Britanie, Australia şi Arabia Saudită, şi-au exprimat sprijinul pentru acţiunea militară americană, calificată de premierul australian Malcolm Turnbull drept un "răspuns proporţional" la utilizarea armelor chimice, potrivit Reuters.

Atacul cu rachete lansat joi de forţele americane în Siria afectează semnificativ relaţiile dintre SUA şi Rusia, deja într-o stare lamentabilă, a avertizat vineri Kremlinul. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a afirmat că Vladimir Putin, aliat al preşedintelui sirian Bashar al-Assad, consideră raidurile americane împotriva bazei aeriene situate lângă oraşul Homs drept o ''agresiune împotriva unei naţiuni suverane''. Totodată, Kremlinul apreciază că atacul, care a fost comis pornind de la "un pretext inventat", este o încercare cinică de a distrage atenţia lumii de la numărul mare de civili ucişi în Irak.

Şi Teheranul a denunţat loviturile aeriene americane, a informat agenţia de presă Isna, citând un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe iranian. Bahram Qasemi a declarat: "Iranul condamnă cu fermitate astfel de lovituri unilaterale. Acest gen de măsuri îi vor întări pe teroriştii din Siria şi vor complica situaţia din Siria şi din regiune".

De cealaltă parte, Marea Britanie şi-a exprimat sprijinul pentru acţiunea militară lansată de preşedintele american în Siria. "Guvernul britanic sprijină pe deplin acţiunea SUA despre care noi credem că reprezintă un răspuns adecvat la atacul barbar cu substanţe chimice lansat de regimul sirian şi care este destinat să descurajeze astfel de atacuri în viitor", a declarat un purtător de cuvânt al guvernului britanic.

La rândul său, ministrul britanic al apărării Michael Fallon a declarat că loviturile aeriene americane din Siria au fost pregătite atent şi că Londra nu consideră că ele vor da startul unei campanii militare diferite. Fallon a precizat că joi seară a fost informat de ministrul american al apărării despre planurile Washingtonului şi că Marii Britanii nu i s-a cerut să se implice în aceste acţiuni, adăugând că şefa executivului britanic Theresa May a fost informată constant despre loviturile aeriene americane din Siria. El a adăugat că Marea Britanie estimează că nu există un viitor pe termen lung pentru Bashar al-Assad în Siria.

Statele Unite au informat Franţa înainte de a lansa lovituri aeriene asupra unor poziţii militare siriene, a declarat vineri ministrul francez de externe Jean Marc Ayrault, citat de Reuters. "Am fost anunţat în cursul nopţii de către secretarul de stat american Rex Tillerson", a declarat Ayrault, aflat în capitala Mauritaniei, Nouakchott, pentru o vizită diplomatică. El a subliniat că "folosirea de armament chimic este revoltătoare şi trebuie pedepsită pentru că reprezintă o crimă de război" şi a adăugat că Rusia şi Iranul trebuie să înţeleagă că susţinerea preşedintelui sirian Bashar Al-Assad nu are sens şi că Franţa nu doreşte o confruntare cu cele două ţări.

Turcia evaluează în mod pozitiv raidurile aeriene americane din Siria şi consideră că poziţia SUA trebuie să fie susţinută de comunitatea internaţională în faţa "barbariei" guvernului sirian, a declarat vineri vicepremierul turc Numan Kurtulmus. Oficialul turc a afirmat într-un interviu acordat postului turc Fox TV că guvernul preşedintelui sirian Bashar Al-Assad trebuie pedepsit pe scena internaţională şi că procesul de pace din Siria trebuie accelerat.

La rândul său, guvernul polonez şi-a exprimat susţinerea faţă de loviturile SUA asupra bazei aeriene siriene. Purtătorul de cuvânt al guvernului Rafal Bochenek a explicat pe postul public de televiziune TVP Info că "SUA sunt cu siguranţă un garant al păcii şi ordinii mondiale şi există situaţii în care trebuie să reacţionezi, când trebuie să treci la acţiune". "Am văzut abuzurile regimului sirian din ultimii ani şi nimeni nu a reacţionat", a adăugat responsabilul polonez.

La rândul său, premierul australian Malcolm Turnbull a afirmat că loviturile aeriene americane au transmis "un mesaj de o importanţă vitală" şi anume că lumea nu va tolera folosirea armelor chimice. "Măsurile au fost proporţionale şi rapide", a spus el. "Sprijinim Statele Unite în această acţiune rapidă", a adăugat el. Turnbull a precizat că acţiunea militară americană nu a avut drept scop răsturnarea regimului Al-Assad, deşi utilizarea armelor chimice a "ridicat întrebări dacă Assad ar putea avea vreun rol la soluţionarea conflictului".

Şi Arabia Saudită a declarat vineri că "sprijină în totalitate" acţiunile militare ale SUA în Siria, afirmând că a fost "o acţiune curajoasă" a lui Donald Trump ca răspuns la folosirea armelor chimice împotriva civililor.

Premierul nipon Shinzo Abe şi-a exprimat vineri susţinerea pentru atacurile aeriene ale SUA împotriva unei baze militare din Siria, ca urmare a atacului chimic care a avut loc săptămâna aceasta în nord-vestul Siriei. Abe a declarat: "Mulţi oameni nevinovaţi au murit în urma acestui atac chimic. Comunitatea internaţională a fost şocată de această tragedie, în urma căreia mulţi copii s-au numărat printre victime". "Japonia susţine determinarea guvernului SUA" în prevenirea utilizării şi propagării de arme chimice", a mai spus Abe.

Indonezia, ţara cu cea mai numeroasă populaţie musulmană, a condamnat cu fermitate folosirea armelor chimice în Siria. "În acelaşi timp, Indonezia este îngrijorată de acţiunile unilaterale lansate de oricare parte, inclusiv utilizarea de rachete Tomahawk, ca răspuns la atacul chimic din Siria", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe indonezian, Armanatha Nasir.

Coaliţia Naţională a opoziţiei siriene (SNC) a salutat la rândul său loviturile americane care au vizat o bază aeriană a regimului sirian şi a afirmat că speră acestea vor continua pentru a opri bombardamentele lansate de guvernul sirian.

"Sperăm că loviturile aeriene vor continua pentru a împiedica regimul să utilizeze avioanele sale pentru a lansa alte raiduri şi să folosească arme interzise la nivel internaţional", a declarat Ahmad Ramadan, şeful biroului de presă al SNC.

China face apel la calm după acţiunea militară lansată de SUA în Siria

China a cerut vineri "să se evite deteriorarea situaţiei" în Siria după loviturile aeriene americane împotriva unei baze militare a regimului de la Damasc, condamnând totodată "folosirea armelor chimice de către orice ţară", potrivit AFP.

Această reacţie a avut loc chiar în momentul în care agenţia oficială chineză Xinhua a anunţat că preşedintele american Donald Trump, care a ordonat loviturile în Siria în marja unei reuniuni în Florida cu omologul său chinez Xi Jinping, a fost de acord să efectueze o vizită în China în 2017.

Hua Chunying, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe chinez, a declarat: "Suntem profund şocaţi de atacul asupra Khan Shaykhun, pe care-l condamnăm ferm. (...) Ne opunem utilizării armelor chimice, indiferent de ţară sau organizaţie, indiferent de circumstanţe şi de scop".

Totodată, China a cerut "o anchetă independentă şi completă". "Avem nevoie de dovezi solide", a spus oficialul chinez.

Aceasta a precizat: "În relaţiile internaţionale, China se opune folosirii forţei şi recomandă dialogul pentru rezolvarea paşnică a conflictelor. (...) Noi cerem de asemenea o rezolvare politică a problemei siriene".

Purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei chineze a insistat: "Urgenţa pentru moment este evitarea deteriorării situaţiei. Sperăm că toate părţile implicate îşi vor păstra calmul şi se vor abţine de la orice escaladare a tensiunii".

Întrebată în legătură cu legitimitatea preşedintelui sirian, ea a răspuns: "Preşedintele Bashar al-Assad a fost ales de poporul sirian. (...) Poporul sirian trebuie să hotărască viitorul ţării".

Totodată, Hua Chunying a refuzat să clarifice faptul dacă preşedintele Xi a fost informat în prealabil despre atacul lansat de Washington şi nici nu a comentat dacă subiectul a fost abordat de cei doi preşedinţi. Întrebată dacă acţiunea militară a SUA în Siria trimite un mesaj Coreii de Nord după ultimele teste cu rachete efectuate de această ţară, purtătoarea de cuvânt a MAE chinez s-a limitat să remarce că "pacea şi dialogul" reprezintă calea pentru soluţionarea acestui conflict.

MAE: "Acţiunea SUA - o reacţie fermă la atrocităţile comise în Siria în urma atacului cu arme chimice"

Ţara noastră condamnă ferm atacul chimic asupra localităţii siriene Khan Sheikhoun şi apreciază că acţiunea SUA constituie o reacţie "fermă" la atrocităţile comise în zonă, a transmis Ministerul Afacerilor Externe (MAE), într-un comunicat de presă.

Instituţia a precizat: "România reiterează condamnarea fermă a atacului chimic întreprins asupra localităţii Khan Sheikhoun din provincia Idlib, din 4 aprilie, soldat cu victime în rândul populaţiei civile, inclusiv copii. Acţiunea SUA din 7 aprilie constituie o reacţie fermă la atrocităţile comise în urma atacului cu arme chimice. România este solidară cu aliaţii şi partenerii noştri".

Potrivit ministerului, statul român sprijină orice efort destinat încetării conflictului din Siria care, în cei şase ani de la declanşare, a condus la pierderi substanţiale de vieţi şi distrugeri de bunuri materiale şi, în acelaşi timp, a generat un focar de instabilitate regională, terorism şi migraţie necontrolată.

MAE a subliniat că ţara noastră susţine în continuare identificarea şi implementarea unei soluţii politice a crizei siriene, prin intermediul unui proces de tranziţie politică inclusiv, coordonat de Siria, pe baza rezoluţiilor relevante ale Consiliului de Securitate, în special a Rezoluţiei 2.254 a Consiliului de Securitate al ONU şi a Comunicatului de la Geneva din 2012.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Daca tot i-a bombardat sa duca sirieni in Sua cel putin pe cei din Europa acum.

    Cu 100 mil$ cati sirieni mancau?

    Drepturile uomului pe luna ! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb