SUA avertizează Rusia să nu se atingă de tehnologia nucleară americană de la centrala nucleară Zaporojie

D.T.
Internaţional / 20 aprilie 2023

SUA avertizează Rusia să nu se atingă de tehnologia nucleară americană de la centrala nucleară Zaporojie

SUA deţin tehnologie nucleară sensibilă la centrala nucleară Zaporojie, aflată sub controlul ruşilor, şi au avertizat Rusia să nu se atingă de aceasta, potrivit unei scrisori pe care Departamentul american al Energiei a trimis-o luna trecută companiei ruseşti de stat pentru energie nucleară Rosatom, informează News.ro.

În scrisoarea datată 17 martie 2023, directorul Biroului pentru politica de neproliferare al Departamentului Energiei, Andrea Ferkile, îi spune directorului general al Rosatom că centrala nucleară Zaporojie din Enerhodar "conţine date tehnice nucleare de origine americană, al căror export este controlat de către Guvernul Statelor Unite".

SUA impun controale la export asupra acelor echipamente, soft-uri şi tehnologii ce pot fi utilizate într-un mod care ar putea să submineze interesele de securitate naţională ale SUA, arată sursa.

Scrisoarea Departamentului pentru Energie vine în contextul în care forţele ruseşti continuă să controleze centrala, cea mai mare centrală nucleară din Europa, care se află într-o parte a regiunii Zaporojie pe care Rusia a ocupat-o la scurt timp după invazia sa în Ucraina, în februarie anul trecut. Centrala a fost deconectată frecvent de la reţeaua electrică ucraineană din cauza bombardamentelor intense ale Rusiei în zonă, ceea ce a generat temeri în întreaga Europă cu privire la un accident nuclear. În prezent, niciunul dintre cele şase reactoare ale centralei nu este funcţional.

Centrala este încă operată fizic de personal ucrainean, dar Rosatom este compania care o gestionează. În acest context, Departamentul pentru Energie a avertizat Rosatom în scrisoare că este "ilegal" ca orice cetăţean sau entitate din Rusia să manipuleze tehnologia americană.

"Este ilegal, în conformitate cu legislaţia Statelor Unite, ca persoanele neautorizate, inclusiv, dar fără a se limita la, cetăţenii ruşi şi entităţile ruseşti cum ar fi Rosatom şi filialele sale, să acceseze, să deţină, să controleze, să exporte, să stocheze, să confişte, să revizuiască, să reexporte, să expedieze, să transfere, să copieze, să manipuleze o astfel de tehnologie sau date tehnice sau să dea instrucţiuni sau să autorizeze pe alţii să facă acelaşi lucru, fără ca aceste entităţi ruseşti să devină beneficiari autorizaţi de către secretarul Departamentului pentru Energie al SUA", precizează scrisoarea americană adresată părţii ruse.

O altă scrisoare din partea lui Andrea Ferkile este adresată inspectorului general al Departamentului pentru Energie şi este datată 24 octombrie 2022. Acest document prezintă tehnologia pe care SUA au exportat-o în Ucraina pentru a fi utilizată în centrala Zaporojie şi reiterează faptul că departamentul nu are "nicio înregistrare a vreunei autorizaţii actuale de transfer a acestei tehnologii şi date tehnice către orice cetăţean sau entitate din Rusia".

Biroul pentru Energie Nucleară al Departamentului pentru Energie nu a ascuns nicio clipă sprijinul SUA pentru centrală şi a declarat pe site-ul său încă din iunie 2021 că "Statele Unite au contribuit la punerea în aplicare a unor noi proceduri şi operaţiuni de întreţinere a reactorului, menite să consolideze în cele din urmă securitatea energetică" în Ucraina.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. USA avertizează ca educatoarea la gradinita

    pe copii indisciplinați, 

    atitudine neconforma diplomației,

    și tare antipatica 

    1. Cand avertizeaza, (de fapt ameninta) Rusia, cu nucleara, au tot dreptul, nu?

      Frumoasa logica de rus ai! 

    Ce vorbiti, baieti yankei? Adica, voi puneti mana pe tot ce nu-i al vostru(sa nu uitam ca Rusiei i-au blocat, adica i-au confiscat practic, sute de miliarde de dolari) si apoi cereti altora sa nu se atinga de lucrurile voastre? Prostii prostilor ar fi rusii, daca s-ar conforma cerintei impertinente a amerlocilor!

    1. Go home russian!

      Du-te pe front in Ucraina, banderistule nazist.

    Va aduceti aminte cand asta-toamna, rusii acuzau ucrainienii ca bombardeaza si iau cu asalt centrala nucleara NPP? Ucranii se jurau ca rusii se bombardeaza reciproc. Minciuni naziste.

     

    Sa citim acum, la circa sase luni, din ziarul britanic The Times,  

    "Ukraine’s secret attempt to retake the Zaporizhzhia nuclear plant" 

     

    In the dead of night last October a Ukrainian special forces team boarded a 40ft armoured patrol boat, taking up positions at its three heavy machineguns and Mk19 automatic grenade launcher. 

    They were among nearly 600 elite troops scattered along the north bank of the Dnipro River, which carves through Zaporizhzhia region. The teams boarded more than 30 vessels bristling with weapons, formidable gifts fr om friends in the West. 

    Their orders: to launch an assault to recapture the Zaporizhzhia nuclear power plant fr om the Russians on the opposite bank. 

    Kyiv has never acknowledged attacking Europe’s largest nuclear power station but Ukrainian special forces, military intelligence and navy personnel involved have revealed to The Times details of the highly dangerous operation to recover the site. 

     

    Pe scurt, in octombrie 2022, Ucraina a atacat centrala atomica cu 600 de soldati de elita in 30 de barci. Rezultatul,.... pierderi masive, aproape toti militarii ucisi sau raniti si toate barcile distruse. Acum stim si de ce. Pentru ca NPP detinea niste tehnologie americana pe care sposorul nazistilor de la Kiev nu o dorea studiata de rusi. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb